Ryanair u pregovorima sa zračnom lukom Zagreb i Split


Najpoznatija low cost aviokompanija u Europi održala je razgovore s hrvatskim ministrom za turizam o potencijalnom uvođenja letova Ryanaira za Zagreb i Split

Nedavno je Ryanair objavio svoju novu liniju za Split iz Stuttgarta na kojoj će letjeti aviokompanija Laudamotion koja je u vlasništvu Ryanaira. Ova linija započinje s radom 31. ožujka 2019.

U izjavi za EX-YU Aviation News, zrakoplovna tvrtka je rekla: “Ryanair je održao pozitivne razgovore s ministrom o dugoročnom rastu prometa i razvoju rute u postojećim hrvatskim zračnim lukama, kao i potencijalnim novim zračnim lukama poput Zagreba i Splita”. Od hrvatske Vlade je zatraženo smanjenje godišnje naknade za koncesiju. Zbog velike naknade koncesije bilo je prisiljeno povećati troškove, što je zauzvrat odvratilo  low cost aviokompanije od letenja za Zagreb. Ove zimske sezone, samo jedan niskotarifni prijevoznik, Eurowings, održavat će usluge prema glavnom gradu Hrvatske.

Kao što je ranije objavljeno, Ryanair sljedeće godine nastavlja s poslovanjem iz Zadra i to s uvođenjem do osam novih ruta. Četiri su već objavljene (Köln, Hamburg, Nürnberg i Prag). Međutim, Ryanair više neće imati u Zadru bazu odnosno njihov zrakoplov više neće biti stacioniran u gradu.

“Ryanair trenutačno razgovara s ministrom i Hrvatskom turističkom zajednicom kako bi osigurao rast prometa od cca 50% te se raduje s najavama preostalih novih ruta nakon uspješnih pregovora s ministrom i Turističkom zajednicom”.

Ryanair je peti po veličini hrvatski prijevoznik na temelju broja tjednih polijetanja, a leti samo od mjeseca travnja do mjeseca studenog.