Ryanair kupio austrijsku zrakoplovnu kompaniju Nikija Laude


Ryanair namjerava zadržati Nikija Laudu kao predsjednika LaudaMotiona te uložiti dodatnih 50 milijuna eura. Dat će i svojih šest zrakoplova, pa će flota Nikija narasti na 30 zrakoplova.

Irski niskotarifni prijevoznik Ryanair u utorak je objavio da je kupio austrijsku zrakoplovnu kompaniju od proslavljenog prvaka Formule 1, Nikija Laude, piše Bloomberg. Ryanair će za većinski udjel u tvrtki LaudaMotion koja kontrolira kompaniju Niki platiti 50 milijuna eura. Podsjetimo, LaudaMotion je prije dva mjeseca otkupio Niki od posrnule njemačke aviokompanije Air Berlin. Inače, Niki Lauda je platio Air Berlinu 50 milijuna eura za kompaniju koja je početkom 2000-ih bila u njegovu vlasništvu. Ryanair namjerava zadržati Nikija Laudu kao predsjednika LaudaMotiona te uložiti dodatnih 50 milijuna eura. Dat će i svojih šest zrakoplova, pa će flota Nikija narasti na 30 zrakoplova. U Dublinu očekuju da austrijska tvrtka postane profitabilna u trećoj godini poslovanja.
Ovo je tek druga Ryanairova akvizicija u njegovoj povijesti. Posljednji je put kupio britansku tvrtku Buzz još 2003. od nizozemskog KLM-a. Irci su nakon toga dva puta doživjeli neuspjeh u pokušaju preuzimanja. Prije nekoliko godina pokušali su kupiti irskog nacionalnog prijevoznika Aer Lingus, a lani su bili među ponuđačima baš za Air Berlin. Međutim, Ryanair se povukao iz natječaja tvrdeći kako je namješten za Lufthansu.

Izvor: poslovni.hr