Road trip avantura Izrael – Jordan


Goran je napravio roadtrip kroz Izrael i Jordan, a u nastavku vam donosi svoje dojmove kroz tekst i fotografije.

Posjetiti ove dvije zemlje je nezaboravno i izuzetno komplicirano iskustvo. Ali vrijedi. Scene koje ćete tamo doživjeti je teško opisati riječima.

Let je bio iz Zagreba preko Frankfurta do Tel Aviva. Morate se oboružati strpljenjem jer su kontrole na Ben Gurionu bez premca. Na aerodromu sam odmah preuzeo auto i odvozio noćnu vožnju do Be’er Sheve na putu prema jugu Izraela. Nadomak Be’er Sheve se nalazi spomenik Negev brigadi boznatoj po bitkama u ratu 1947 godine. Radi se o monumentalnom izdanju po kojem se možete penjati, ulaziti te ga mladi iz okolice nerjetko koriste kao svojevrsno mjesto glazbene te umjetničke inspiracije.

Sljedeća postaja je bila Mrtvo more. Iako je puno poznatije kao more u kojem se ne tone, meni su puno zanimljivije naslage soli koje stvaraju nestvaran krajolik. Ali, da bi došli blizu naslaga i eventualno napravili par dobrih fotografija morate se zaputiti prema “neoznačenom” dijelu plaže uz upozorenje da su na tim mjestima moguća izuzetno opasna pucanja tla koja povlače more i sve u blizini pod zemlju.

Nakon Mrtvog mora put se nastavio u Eilat, grad na Crvenom moru. Moram priznati da me u Eilatu ništa nije pretjerano impresioniralo jer je to zapravo novi grad građen kao klasična morska turistička destinacija sa desetinama hotela, aqua parkova i ostalih sadržaja te vrste. Jedino vrijedno za doživjeti je ronjenje uz koraljni greben. Meni je Eilat koristio zapravo kao usputna destinacija prema Jordanu.

Obzirom da nije dozvoljen prelazak granice s rent-a-carom iz Izraela u Jordan i suprotno auto sam ostavio u Eilatu. Do granice morate taksijem i tu slijedi novo oboružavanje strpljenjem. Ispitivanje, naknada za izlazak iz države, viza za ulazak u Jordan. Iskreno, granični sistem između te dvije države je toliko kompliciran da ga ni nakon desetina tekstova na webu i nakon što sam ga prošao nisam u potpunosti shvatio.

Nakon tog labirinta čekaju vas taksiji na Jordanskoj strani koji vas odvezu u Aquabu, grad udaljen desetak kilometara od granice. Tamo me čekao novi rentani auto te sam se odmah zaputio u pustinju Wadi Rum. Svakako savjetujem da prespavate tamo jednu noć u beduinskom kampu jer pustinjsko noćno nebo je nešto što ćete pamtiti cijeli život. Ali, budite oprezni da ne odlutate daleko poput mene jer sam tražeći idealno mjesto za “night sky photo” odšetao nekih 2 km od kampa prema kanjonu usred noći. Naravno, mobilnog signala nema pa je ekipa iz kampa u jednom trenutku počela organizirati potragu. Sreća da sam se vratio netom prije njihovog polaska.

Svakako se natjerajte probuditi prije zore i popnite na jedno od brda u blizini i dočekajte izlazak sunca. Vrijedit će, vjerujte mi. Nakon pustinje bilo je vrijeme za skriveni dragulj Jordana, Petru. Petra je naravno cijeli grad, ne samo jedna “slika s razglednice” te isplanirajte cijeli dan za nju. Najupečatljiviji trenutak koji sam zabilježio kamerom je kad izlazite iz labirinta kanjona i ispred vas se sramežljivo počne otkrivati “riznica” – najpoznatiji dio grada. Kako izlazite iz kanjona tako se sve više otkriva dok ju ne vidite u svoj svojoj veličini i ljepoti. Ostavit će vas bez daha. Svaka tekst koji ste pročitali, svaka slika koju ste vidjeli je ništa prema prvom pogledu na to zdanje.


Sljedeća postaja je Amman, glavni i najveći grad Jordana. Ulice su žive, promet je kaotičan (svakako uzmite puni kasko za auto) i samo zujite ulicama. Upijajte mirise i zvukove. Obožavam ulice gradova. Toliko zanimljivih detalja, crtica, momenata. Prođite kroz suoke, cjenkajte se, popijte svježe cijeđeni sok od šipka, trubite u prometu i pojedite navodno najbolju shawermu na svijetu kod Shawerma Reem. Iako će vam mjesto vrlo lako promaknuti zbog svoje “veličine”, neće vam promaći dugi red ispred.

Nakon obilaska Ammana vrijeme je za povratak u Izrael. Da ne pišem detalje kako ovaj granični prijelaz funkcionira, ako koga zaista zanimaju detalji slobodno mi se obratite, rado ću vam pomoći.

Za zadnja 4 dana kao bazu sam odabrao Tel Aviv jer je veza između Tel Aviva i Jeruzalema i Betlehema izuzetno dobra (super vlakovi i autobusne linije). Svako savjetujem da za ovaj dio puta koristite javni prijevoz, a ne rent-a-car jer je promet noćna mora.
Uzmite 2 do 3 dana za posjetiti Jeruzalem. Osim iskonske ljepote grad vas ne može ostaviti ravnodušnim neovisno o tome jeste li religiozna osoba ili ne. Miks kultura, vjera, običaja u tih nekoliko kvadratnih kilometara starog grada vas navodi na razmisljanje o besmislu i apsurdu svih konflikta koje razaraju Bliski istok. Svaka uličica ima svoju priču, svoju posebnost. Popnite se na Mount of Olives u prevečerje i pričekajte da počne molitva u glavnoj džamiji. Zvuk pjeva molitve, pogled na grad u zalasku sunca će vas garantirano ostaviti bez teksta.

Zadnji dan ili dva ostavite za Tel Aviv. Muzeji, izvanredni noćni zivot (i jako jako skup), hrana, tržnice. I savjet za kraj. Pripazite gdje se nalazite u petak nakon zalaska sunca zbog šabata jer ništa, ali ništa ne radi. Uključujući javni prijevoz. 😀 To sam otkrio na teži način.

Ako vam se sviđaju moje fotografije možete pratiti moj rad na instagram profilu @goransoco