Rim – Top 15 zanimljivih činjenica


Rim je grad pun čuda. Gdje god hodate vidite nevjerojatne povijesne spomenike, crkve, fontane i intrigantne znamenitosti – Jednostavno muzej na otvorenom, a ovo je top 15 zanimljivih činjenica o Rimu

1.Rim ima 280 fontana i više od 900 crkava.

2. Sveučilište La Sapienza u Rimu jedno je od najvećih sveučilišta u Europi sa 147.000 upisanih studenata.

3. Prije Rima, glavni grad Italije do ujedinjenja 1870., bila je Firenca, a prije Firence je bio Torino.

Fontana di Trevi

4. Beton je rimski izum, a zaslužan je što znamenitosti poput Panteona, Koloseja i Foruma i danas stoje. Rimljani su se betonom i cementom koristili još prije 2100 godina.

5. Jedna od najljepših fontana u Rimu je fontana di Trevi, visine je 26.3 m i širine 49.15 m te je najveća barokna fontana u gradu i jedna od najpoznatijih u svijetu. Milijuni turista svake godine hrle do ove fontane kako bi tamo bacili novčiće. Procjenjuje se da se svake godine u fontanu baci 1,3 milijuna eura, odnosno oko 3.500 € dnevno. Novac se prikuplja svake noći i donira se Caritasu.

6. Rim je bio prvi grad na svijetu koji je imao 1 milijun stanovnika.  Ovo je prilično zanimljiva činjenica o Rimu, koja pokazuje kako je Rim bio središte poznatog svijeta u antičko doba. Rim je dosegao milijun stanovnika 133. godine prije Krista; za usporedbu, Pariz je taj broj dosegao tek 1850., a London 1810. godine. Na svom vrhuncu Rimsko je Carstvo u cijelosti imalo oko 90 milijuna stanovnika

Plaza Navone

7. Prvi trgovački centar na svijetu izgrađen je u Rimu, 110. godine. Nazvan je Trajanova tržnica, a sagradio ju je grčki inženjer Apolodor iz Damaska po nalogu rimskog cara Trajana. Trajanova tržnica bila je divovsko natkriveno mjesto s 2 kata i više od 150 soba. Većina su to bile trgovine, ali bilo je i restorana i knjižnica!

8. Postoji tajni prolaz za bijeg iz Vatikana. Passetto del Borgo tajni je hodnik koji vodi od Vatikana do obližnje tvrđave Sant’Angelo u Rimu. 

9. Koloseum je najpoznatija znamenitost u Rimu. Mogao je primiti do 85.000 gledatelja, što je prilično impresivno za nešto izgrađeno doslovno prije 2.000 godina. Imenovan je jednim od 7 novih svjetskih čuda 2007.

Colosseum

10. Grad Rim izgrađen je na 7 brežuljaka, poznatih i kao 7 brda Rima: Brda Aventine, Caelian , Capitoline, Esquiline, Palatine, Quirinal, Viminal. Brdo Palatin bilo je, prema utemeljiteljskoj legendi Rima, izvorno brdo na kojem je Rim osnovan.

11. Još u drevnoj povijesti građani su gladijatore smatrali superzvijezdama. Toliko da je krv gladijatora bila popularan lijek u starom Rimu. Pijenje tople krvi gladijatora bio je glavni lijek za epilepsiju, a ako žena nije mogla zatrudnjeti, liječnik bi joj prepisao krv gladijatora.

12. Čuvena gradska atrakcija, Španjoske stube, nisu stvarno španjolske, i ako bi trebalo da im se dodijeli drugi epitet, najbliže istini bi bilo da se zovu Francuske, budući da je njihovu izgradnju financirao francuski diplomata Etienne Gueffier.  Ova atrakcija dobila je svoje ime zahvaljujući činjenici da je tokom njene izgradnje španjolska ambasada bila locirana u podnožju stepeništa.

Španjolske stube

13. Rim ima muzej posvećen tjestenini.

14. Rim je jedini grad na svijetu koji ima drugu državu u sebi. Vatikan je najmanja neovisna država na svijetu koja se prostire na samo 44 hektara; smješten u samom srcu Rima. Njime upravlja Papa i ima nešto više od 800 stanovnika, vlastitu vojsku i vlastitu poštu!

15. Rim ima najveći broj katakombi na svijetu. Postoji više od 60 katakombnih kompleksa (za koje se zna) koji se protežu na 400 kilometara ispod predgrađa.