Regionalni nagradni natječaj “Spasimo putopis” 2021.


Treću godinu zaredom, Klub putnika raspisuje regionalni nagradni konkurs/natječaj „Spasimo putopis“.

Foto: LIĐIJANG, KINA. FOTOGRAFIJA:

Kao i prethodnih godina, putopis smo definirali u najširem mogućem smislu. Shvatite to kao okvir u koji možete staviti bilo što – od geološke studije do ljubavne priče. Upravo to želimo od vas! Upotrjebite putovanje kao odskočnu dasku da ispričate svoju priču. Putovanje nije kilometraža. Mjera putovanja je dužina unutarnjeg puta, onog koji je putovao u sebi. Razlika između onoga što smo bili na početku i onoga što smo na kraju. Napišite o nečemu što vam se dogodilo, bilo u vanjskom ili unutarnjem svijetu. Manje se bavite opisima mjesta opisanih milijun puta, a više opisima vaših unutarnjih krajolika, o kojima nitko osim vas nije kompetentan. Putovanje je samo izgovor za stvaranje, dekor za priču.

Teška nam je godina. Godina u kojoj se nije puno kretalo, ali bilo je puno boli, borbe, razmišljanja i propitivanja. Kreativni rad može biti dobar način da svoje osjećaje, čak i one najteže, usmjerimo u nešto produktivno. “Kreativni rad, bez obzira koliko dobar ili loš, alat je za duhovni rast. Pjevati pod tušem. Plešite uz radio. Pričati priče. Napišite pjesmu i pošaljite je prijatelju, čak i ako je to bila loša pjesma. Dobit ćete fantastičnu nagradu: stvorit ćete nešto. “- Kurt Vonnegut. Najbolje priče iz 2019. možete pogledati ovdje, a od 2020. ovdje. Neke su priče ušle u našu putopisnu zbirku Divlji gradovi.

Uvjeti:

1) Svaki autor ima pravo da pošalje najviše tri priče. Nema minimalne ni maksimalne dužine. Putopisi moraju biti na nekoj varijanti sr-hr-bh-cg jezika.

2) Prednost imaju radovi nastali radi ovog konkursa/natječaja. Molimo vas da naznačite da li je putopis ranije objavljivan.

3) Nemojte slati fotografije.

4) Nemojte slati tekstove koji se očigledno ne uklapaju u propozicije (neobjavljene romane itd).

5) Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobjednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto.

6) Rezultati će biti objavljeni 15.03.2021, na webu Kluba putnika.

7) Radove šaljite na adresu klubputnika.kontakt@gmail.com, u poruci naslovljenoj “Konkurs 2021”.

8) Za dodatna pitanja, tu je odgovarajuća forumska tema.

9) Rok za slanje radova je 15.02.2021.

ŽIRI I KRITIKE

Članovi ovogodišnjeg žirija su Lana Bastašić, Lazar Pašćanović, Nikola Kuprešanin, Pavle Aleksić, Slađana Nina Perković i Uroš Krčadinac.

NAGRADE

Prva nagrada iznosi 200 eura. Druga nagrada iznosi 100 eura, a treća nagrada 50 eura.

Neke od priča koji uđu u užu selekciju biće objavljene na webu Kluba putnika, uz dozvolu autora. Postoji mogućnost da najbolji radovi budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija