Putuj pametno – vodič za odabir dobrog kofera


Jedna od najvažnijih odluka koju svaki putoholičar mora donijeti je odabrati dobar kofer za putovanja.  Bilo da idete na poslovni put ili godišnji odmor, morate voditi računa o vrsti prtljage koju nosite sa sobom. Zapamtite nije sva prtljaga jednaka, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako odabrati onu koja će odgovarati vašim potrebama.

Kovčezi, ručne torbe i druge vrste prtljage imaju mnogo toga zajedničkog. Obično dolaze s kotačima, ručkom i patentnim zatvaračima. Ali nije sva prtljaga jednaka. Ako trebate kupiti novi kofer prije putovanja, evo što sve trebate uzeti u obzir prije kupovine.

Pokretljivost

Koferi s kotačima su najpopularniji oblik prtljage. Na vama je da odaberete onu s dva ili četiri kotača.

Putnici koji biraju kofere s četiri kotača vole ih jer se mogu okretati u svim smjerovima, što ih čini lakim za manevriranje. S četiri kotača, možete lako gurati prtljagu pored, ispred ili iza sebe. American Tourister kovčezi dolaze sa silikonskim kotačima koji su tihi i pokretljivi u svim smjerovima (360°) te omogućuju jednostavniju upravljivost i bolju stabilnost.

S druge strane, koferi na dva kotača se kreću samo u smjeru naprijed i natrag. Manje su ergonomski od kofera na četiri kotača, ali ako se morate probijati kroz gradsku vrevu s koferom, onaj s dva kotača je bolji izbor za gradske pločnike, stare „kamene“ ulice i druge neravne površine.  

__________________________________________________________________________

American Tourister je jedan od najkvalitetnijih brendova prtljage u svijetu. Zahvaljujući kontinuiranoj kvaliteti i nagrađivanom dizajnu, American Tourister je pametan izbor za vas! Ako tražite elegantne i visokokvalitetne kofere, birajte American Tourister prtljagu jer ona razumije ritam putovanja  putujete i daje vam odgovarajuću opremu za bezbrižan put.

___________________________________________________________________________

Izdržljivost- na što paziti?

Patentni zatvarač

Zatvarači su jako bitan element prtljage. Zamislite situaciju u kojoj vam zatvarač pukne prilikom putovanja. Nije baš ugodan trenutak, zar ne? Stoga prilikom kupovine novoga kofera, posebnu pažnju obratite na patentne zatvarače i njihovu kvalitetu zuba i materijala. Izrađuju se od plastike i metala, a nije potrebno puno mozganja da se zaključi koji su kvalitetniji.

Kvaliteta kotača

Kada je riječ o izdržljivosti, kotači mogu biti slaba točka kofera. Provjerite od kojega su materijala i koliko se glatko kreću po površini. Koferi s četiri kotača imaju montirane kotače izvana što znači da su uz grubo rukovanje skloniji pucanju.  Nježno ih povucite kako biste bili sigurni da su čvrsto pričvršćeni.

Koferi s dva kotača imaju uvučene kotače, što znači da su zaštićeniji od pucanja. Također, oni se kotrljaju samo naprijed i natrag što uzrokuje manje oštećenja.

Ručka

Za maksimalnu izdržljivost, ručka bi se trebala minimalno mrdati ili zveckati dok vučete kofer. Ona  treba biti ugodna za korištenje te pazite da se glatko i lako izvlači unutra i van.

Materijal

Koferi od mekog materijala (tkanine) su lakši i u njih uvijek možete utrpati dodatni par cipela, za razliku od čvrstih kofera koji nisu toliko fleksibilni. No, mekani kofer vam može izgubiti oblik i boju ako se napravljen od nekvalitetne tkanine.

Čvrsti modeli su puno izdržljiviji te ne gube oblik i boju. Izrađuju se od ABS plastike, polikarbonata ili aluminija. Aluminijski koferi su najčvršći, ali su također jako teški što ih ne čini baš praktičnima za rukovanje. Čvrsti koferi su i sigurnija opcija jer ih je teže prerezati ili oštetiti.

Ručna prtljaga

Zanemarite oznake i reklame u kojima stoji “službena ručna prtljaga”. Ništa nije službeno. Svaka aviokompanija ima drugačije propise, ali dimenzije se uglavnom kreću oko 55 x 40 x 20cm.

Nakon što proučite ove savjete, najbolje je da sami odlučite kakav kofer vam treba. Na tržištu postoji mnogo varijanti koje će zasigurno zadovoljiti vaše potrebe ili jednostavno sudjelujte u natječaju #kofer4life i osvojite jedan od najboljih putnih kovčega- American Tourister.