Putovanje u Crnu Goru u vrijeme korone


U iščekivanju stalnih promjena restrikcija uzrokovanih korona virusom odluka u koju državu se zaputiti na godišnji odmor izvan lijepe naše pala je na Crnu Goru, državu koja je u tom trenutku bila jedna od onih u kojoj nije bilo nekih rigoroznih ograničenja.

Napisali: Kristina i Sebastijan

Za prelazak granice nije potreban negativan test te kafići, restorani i pojedini dućani rade do 22 sata. Naša najjužnija susjeda Crna Gora ugodno nas je iznenadila svojom jedinstvenom ljepotom i ljubaznošću ljudi.

Valuta, internet i korona test

Valuta koja se koristi je euro. 

Ulaskom u Crnu Goru na benzinskoj postaji kupili smo turističku SIM karticu mobilnog operatera Telenor s 500GB interneta. Cijena SIM kartice za 15 dana iznosi 10€, a za 30 dana 15€. Za one koji koriste Samsung uređaje potrebno je postaviti APN postavke mobilnog operatera kako bi kartica ispravno radila.

Crna Gora je u svibnju uvela besplatno testiranje (brzi antigenski i PCR test) za sve turiste kojima je potreban test za povratak u svoju matičnu državu. Informaciju smo provjerili u turističkom centru u Podgorici gdje su nas uputili da se možemo testirati u Institutu za javno zdravlje u Crnoj Gori uz predočenje dokumenta s kojim smo ušli u državu. Inače je cijena PCR testa u privatnim laboratorijima 49€, a brzog antigenskog testa 15€. 

Za besplatna testiranja potrebno se naručiti putem emaila 3 dana prije. Tu informaciju dobili smo na epidemiološkom odjelu na Institutu za javno zdravlje u Podgorici. 

Kako smo putovali

Na putovanje smo krenuli iz Zagreba preko Dubrovnika što je ujedno i jedna od kraćih ruta kada se ide prema Crnogorskom primorju. Inače postoje još dvije opcije od kojih je jedna preko BiH, a druga preko Srbije. Kojim putem ići ovisi o destinacijama koje se žele posjetiti. Mi smo sa svojim putovanjem započeli razgledavanjem Herceg Novog te nastavili dalje prema Svetom Stefanu i Podgorici.

Gdje smo bili smješteni

Destinacije koje smo željeli obići bile su Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Sveti Stefan i Podgorica. Smještaj smo zamislili kao oazu opuštanja i mira koja će nam napuniti baterija, a da opet nije predaleko od svih lokacija i atrakcija koje smo htjeli vidjeti. Upravo takav apartman smo našli svega 10ak minuta vožnje od Budve, a doslovce 2 minute od Svetog Stefana u mjestu Blizikuće – Guest house Harmonia. Domaćini su jako ljubazni i stalno brinu da njihovim gostima ništa ne nedostaje. Smještaj je uređen kao kompleks bungalova s pristupom bazenu te pogledom na otočić Sveti Stefan tako da smo u smještaju stvarno uživali. Smještaj u sezoni također nudi i transfere i izlete u različita mjesta u Crnoj Gori. 

Što smo vidjeli

Herceg Novi

Krenuli smo s razgledavanjem unutrašnjosti grada. Parkirali smo auto na parkingu udaljenom 2 minute od crkve Sv. Mihaela te prošetali do ulaza u tvrđavu Španjola koja nažalost više nije bila otvorena jer smo u Herceg Novi stigli predvečer. Inače ulaz u tvrđavu se naplaćuje 2€. Zatim smo otišli do šetnice uz more. 

Kotor

Krenuli smo s razgledavanjem starog grada te se zaputili do tvrđave Sv. Ivan s koje je prekrasan pogled na grad. Do tvrđave ima uspinjanja otprilike sat vremena. Inače se ulaz naplaćuje oko 8€ (tako nam je rekla gđa koja radi na pultu u turističkim informacijama). U vrijeme kada smo mi bili (sredina svibnja) ulaz je bio besplatan.

Tivat

Ovo mjesto totalni je kontrast Kotoru zbog svog urbanističkog uređenja. Navečer je jako lijepo prošetati marinom te sjesti na večeru ili popiti piće uz more. Također je moguće pronaći dućane poznatih svjetskih brandova. Cijene su malo skuplje nego u ostalim mjestima u Crnoj Gori, ali i dalje prihvatljive. U samoj marini nalaze se nazovimo ih “fancy” restorani i kafići koji su malo skuplji, dok su na drugom dijelu rive restorani i kafići s nižim cijenama. U Tivatu nismo ništa drugo vidjeli osim prekrasne marine. 

Budva

Preporuka je razgledati i prošetati starim dijelom grada u kojem se nalazi tvrđava Citadela. Ulaz se naplaćuje 3,5€ po osobi. U sezoni se unutar tvrđave nalazi i kafić, dok se s vrha tvrđave može uživati u panoramskom pogledu na grad. Također unutar tvrđave nalaze se knjižnica i izložbena galerija s maketama starih brodova. Planirali smo obići i poznati kip balerine, međutim, atrakcija je u fazi renovacije jer je nažalost uništena zbog velikih nalete valova i vjetra. 

Sveti Stefan

Približavanjem Svetom Stefanu moguće je parkirati uz cestu. Najskuplji parking platili smo 2€ upravo pored Svetog Stefana. Inače cijene parkinga variraju od 0,40€ do 1€. Tada kada smo bili ulaz na otok nije bio dozvoljen. Od stanovnika smo dobili informaciju da je nekad otvoren za posjetitelje, a nekad nije. U blizini otoka nalaze se dvije istoimene lijepe plaže uz koje vodi prekrasna šetnica.

Podgorica

Iako je glavni grad Crne Gore nas nije nešto pretjerano oduševio. Od Budve Podgorica je udaljena otprilike sat vremena vožnje. Za obilazak svih znamenitosti dovoljno je svega par sati. Primorje nudi puno više sadržaja. Od znamenitosti bismo istaknuli kulu Sahat koja predstavlja jedan od najstarijih simbola grada. Pored kule se nalazi poznati restoran Pod Volat kojeg svakako preporučamo jer je hrana odlična. 

Manastir Ostrog

Nakon obilaska Podgorice zaputili smo se prema poznatom svetištu Manastir Ostrogu u kojem se nalazi crkva izgrađena u stijeni koja nas je oduševila načinom gradnje i arhitekturom. Ova neobično izgrađena crkva udaljena je od Podgorice u smjeru Nikšića otprilike sat vremena vožnje. Parking u podnožju crkve se ne naplaćuje, a laganog uspinjanja ima 10ak minuta.

Restorani u kojima smo jeli

Priobalni gradovi uglavnom u ponudi imaju riblje specijalitete, ali također mogu se naći i sva ostala ukusna jela. Uglavnom smo tražili restorane s boljom ponudom različitih specijaliteta te ćemo navesti one koji su nama bili naj. Za 10ak eura po osobi može se dobro najesti. 

Kotor – restoran Tanjga

Osim porcija i plata iz menija možete sami napraviti svoju platu. Birate komade mesa koji se peku na roštilju. 

Budva – restoran Jadran

Izvan starog grada uz rivu smješten je restoran Jadran koji može ugostiti čak 800 ljudi odjednom te u ponudi ima i riblje i mesne specijalitete.

Podgorica – restoran Pod Volat

Smješten odmah pored kule Sahat. Ponuda je zaista raznovrsna. 

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte email-om ks.lostintheworld@gmail.com ili na Instagramu[@ks.lostintheworld]. 

Uskoro ćete moći priče s naših putovanja pratiti na našem blogu Lost in the world.