Putovanje kojem ste se veselili jer ćete vidjeti divlje životinje


Jeste li jedna od onih osoba koja kad vidi životinje na putovanju polude i da možete stavili bi slona u kofer i s njim otišli doma, jer vam je toliko sladak? Vidjeti kita kako izranja na tv-u i kad ispred vas izroni 40 tona velika ribica, nikako se ne može usporediti.

Doživjeti onaj osjećaj kad vidite divlju životinju u prirodi, u svom prirodnom okruženju, nema ništa ljepšeg. Ponekad niti ne trebate biti veliki ljubitelji životinja da ostanete oduševljeni prizorom koji vidite ispred sebe.

Los

Sjećate li se serije Život na sjeveru, gdje se los bezbrižno šeće gradom. Ponekad sasvim uobičajen prizor u sjevernim državama SAD-a, dijelovima Kanade i nekim sjevernim europskim zemljama. Los nije mala životinja i s njim se nikako ne želite sresti na autocesti jer zbog njegovih dugih nogu sav teret životinje pada na auto, te su takve nesreće u većini slučajeva smrtonosne. Muški losovi mogu narasti do 2 metra i 700 kg. U divljini žive do 15-20 godina.

Kit Grbavac

Vidjeti prvi puta kita grbavca je nešto iznimno i neopisivo. Možete gledati dokumentarce, vidjeti možda i neke veće vodene životinje iz oceana u akvarijima, ali vidjeti kita koji može narasti i do 16 metara i može težiti oko 36 tona je nešto sasvim neopisivo. Kada tako neka grdosija prođe ispod vašeg malog brodića shvatite kako malo vas dijeli od jednog pokreta kita da zaplivate u vodi. Kitovi su u stvari samo znatiželjni pa prilaze brodu da vide što se događa. Ove životinje žive 45-50 godina u divljini.

Slon

Ovakvu grdosiju ne želite razljutiti, zato je vrlo jednostavno pravilo životinja da ima prednost na cesti. Vama je uvijek crveno, a njima zeleno. Mlado od slona već pri samom rođenju može imati 100 kg, zanimljivo je također da se mladi slonovi još ne znaju dobro služiti surlom pa ih možete vidjeti kako piju vodu na usta, što je jako simpatičan prizor. Njihov životni vijek ovisi od kuda su dok Afrički slonovi žive i do 70 godina, Azijskim slonovima je životni vijek do nekih 48 godina.

Pingvin

Tko ostane ravnodušan kad vidi pingvina, ta slatka mala bića mogu svakoga razveseliti. Njihovo slatko trčkaranje, plivanje i čišćenje je sve što treba da vidite i da vam dan krene na bolje. Pingvini ovisno o vrsti žive ili do 6 godina ili 20. Iako, kada se spomenu pingvini, svi misle na carstvo leda, postoji nekoliko mjesta gdje se mogu naći i na toplijim krajevima, Južna Afrika je jedno od tih mjesta.

Majmun

Divlje šašave životinje, pa tko ih ne bi volio. Tek dok namjestite fotić već su pobjegli na drugo drvo. Neki su čak naučili kako biti lopovi, tako da morate biti oprezni ako posjećujete turistička mjesta gdje vladaju ovi kradljivici, kako se ne bi našli u situaciji da lovite majmuna po drveću jer vam je ukrao putovnicu.

Imate li vi neku vama najdražu životinju koja vam je ostavila trajni utisak i koja je dodala nešto posebno vašem putovanju?

M.M.