Najbolja putovanja vlakom


Zašto ne provedete svoj odmor na proputovanju kroz neke od država s vlakom kao primarnim prijevoznim sredstvom? Pripremite se da saznate koje su to jedne od najboljih željezničkih ruta na svijetu.

 

Transsibirska željeznica
Ovo je vjerojatno najpopularnija željeznička ruta na svijetu. Vlakom tako možete putovati od Moskve ili St. Peterburga do Vladivostoka, a tamo produžiti do Kine ili neke druge Azijske države. Ovo putovanje traje i duže od tjedan dana, a ako ne volite male i uske prostore, tada nije za vas. Nikako nemojte zaboraviti ponijeti fotić jer ova željeznica se prostire kroz nezamislive krajolike preko cijele Rusije, dijela Mongolije i Kine. I čuvajte se votke, hoće zavarati…

Trans-Siberian-train-725x335

The Caledonian Sleeper
Zaronite u snove na londonskoj stanici Euston, a probudite se usred neodoljive prirode Škotskih krajolika. Upravo to je ono što vam donosi poznata Britanska Caledonian Sleeper linija. Ovaj vlak putuje i do Aberdeena i Invernessa, no najspektakularniji krajolik pruža linija koja ide sve do Fort Williama.

calzedonian sleeper

Foto: Thinkstock

Noćni vlak kroz Skandinaviju
Skandinavija je sama po sebi poznata kao jedna od najljepših regija Europe. Zamislite tek ovaj vlak koji prolazi preko bajkovitih fjordova, brežuljaka i ledom prekrivenih površina. Iako ne vozi u prosincu, ima i više nego dovoljno mjeseci u godini za vožnju.

train scandinavia

Foto: Thinkstock

Amtrak lines
Kada sjednete u New Yorku na vlak i nakon šest sati vožnje pomislite da ste doputovali na drugi kraj Amerike, shvatite da ste stigli “tek” u Chicago. Legendarna linija vozi između ova dva američka grada, i bio bi red da to i putnik u vama jednom obavi!

amtrak

Preko Kine
Iako Kina naveliko najavljuje izgradnju svoje nove željezničke mreže, do tada je svim putnicima osigurana avantura njihovim “običnim” vlakovima. Put od Guilina u Guangxiu do Chengdua u Sechuanu traje samo 25 sati, a osigurat će vam jedan od udobnijih vagona s krevetima u Kini. Tko se vozio sa 120 ljudi u kupeu od Tsingtaoa do Beijinga – znat će o čemu pričamo…

slow-train.

Kroz Indiju i Pakistan
Iako zvuči kao nešto što samo veliki ljubitelji avanturizma mogu realizirati, putovanje vlakom kroz Indiju i Pakistan je veoma jednostavno i sasvim korektno glede financija. Iako nivo nije kao u nekom europskom hotelu, ovdje vlakovi imaju neku posebnu čar. Hrana, piće, krajolici, suputnici svih rasa i oblika – samo su dio onoga što vas očekuje.

train pakistan

Foto: AFP

Proputovanje kroz Vijetnam
Da, i ovo je moguće. Na vlakovima u Vijetnamu, koliko god to čudno zvučalo, nudi se zaista odlična hrana. Putovanje od Huea do Hanoija traje i više od 15 sati pa nije ni čudno da ovi vlakovi nude bogate usluge. A hrana je tek jedna od stvari koje morate isprobati!

vijetnam train

Foto: Thinkstock

 

Izvor: PunKufer