Putopisna tribina: Backpack lit – Tko čita (ne) skita


Već smo pisali o Maji Klarić, Dvini Meler i Hrvoju Juriću, svo troje su putoholičari, avanturisti, ali i putopisci. Neki dan u Zagrebu je započeo Interliber gdje ćete moći upoznati Maju, Dvinu i Hrvoja, čuti njihove priče i naravno kupiti knjige.
Putovanja, “odiljanja” i pisanja o njima već stoljećima su “in”, a putopisi odavno etablirani kao zaseban žanr u književnosti. U današnje doba velik je broj putnika i putpisaca i gotovo da se može govoriti o svojevrsnoj eksploziji “backpack literature”. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, čiji je moto “Tko čita, (ne) skita”, posvećen je upravo književnosti i putovanjima. Na ovoj putopisnoj tribini ugostit ćemo troje hrabrih i zanimljivih mladih ljudi, troje prekaljenih putnika, troje putopisaca i predstaviti njihove nove knjige.

maja klaricMaja Klarić, putopjesnikinja, koja je dosad proputovala većinu zemalja Europe te “zakoračila” u Aziju i Južnu Ameriku. Ova višestruko nagrađivana pjesnikinja na neki je način “izvan struje” u odnosu na uobičajena putopisanja u prozi, jer svoja putovanja “posprema” u stihove. Objavila je zbirku poezije Život u ruksaku (Zagreb, AGM, 2012.), a upravo joj je iz tiska izašla i druga – Quinta Pitanga  (Zagreb, V.B.Z., 2013.), knjiga pjesama nastala u brazilskoj koloniji Sacatar.

Hrvoje JurićHrvoje Jurić prošle je godine odbiciklirao gotovo cijelu Europu, a nedavno je osvojio i Nordkapp. Naravno, na biciklu. Osim ova dva nevjerojatna putovanja, Hrvoje iza sebe ima i roman Marijanov put  (izdan u vlastitoj nakladi), u kojem govori o spomenutoj turi po Europi, ali i koječemu drugom…

dvina melerDvina Meler, bivša sportašica, danas novinarka, ali ponajprije strastvena i neustrašiva putnica koja broji bezbroj “putoholičarskih” avantura uzduž i poprijeko kule zemaljske. Popis zemalja koje je Dvina proputovala nije mali, ali donekle ipak stane u knjige. Prva se zove Za sve je kriv Tom Sawyer : kad nešto krene krivo na putovanjima iz snova (Zagreb, Profil international, 2006.), a neki dan (11. studenog) izašla je i njena nova knjiga putopisa Nepodnošljiva lakoća putovanja (Zagreb, V. B. Z., 2013.).

Suma sumarum – troje zaljubljenika u putovanja, troje vrsnih putopisca, tri nove knjige, uz neizostavnu projekciju fotografija… Razgovor s njima vodit će Sanja Repanić Blažičko. Tribinu organiziraju Knjižnice grada Zagreba u suradnji s putničkom agencijom STA Zagreb, a održat će se 15. studenog u 19 sati na Interliberu, paviljon 6, štand 18 f.