PUT OKO SVIJETA ZA 40 DANA (2. dio) – Uber Chicago


Na naš put oko svijeta krenuli smo iz New Yorka, što smo vam ispričali u prošlom članku. Danas nastavljamo dalje, idemo u grad mafije i vjetra, idemo u Chicago, početnu točku naše prave avanture – Route 66.

ChicagoNakon uspješnog ukrcavanja, polijetanja i slijetanja, evo nas u Chicagu. Prva stvar, sunčan je dan, štoviše jako vruć i to nam ovaj čas odgovara nakon kišovitog i prohladnog New Yorka.

ChicagoOd aerodroma O’Hare do centra grada prebacujemo se metroom, a jedan dio do našeg smještaja pješaćimo. Opet smo iskoristili Airbnb i uzeli stan za nas šestero. Dočekali su nas vlasnici, Erika i Danny. Ovo je zapravo njihova kuća u kojoj žive i primaju goste i ostali bi sa nama, al pošto nas je šestero i nema dovoljno mjesta, odlaze u susjednu ulicu gdje im živi mama, odnosno punica i prepuštaju nam cijelu kuću. Dali su nam hrpu informacija o gradu, al ona najvažnija nam je bila informacija o Uber-u.
Kako je Uber nedavno stigao u Hrvatsku, vjerojatno ste čuli svašta pa evo i naše priče. O Uberu smo tada znali samo osnovne informacije, Erika i Danny su nas detaljno upoznali sa cijelom tom pričom. Ukratko. Uber je trenutačno najveća konkurencija taksistima u svijetu. Kako funkcionira? Uber aplikaciju si instalirate na mobitel i zatražite prijevoz, najbliži vozač prihvaća vaš poziv i za par minuta stiže po vas. Uber vozači nisu taksisti već to može biti svatko tko se registrira i ima vozačku dozvolu, dobro, ne baš svatko, mora vas Uber odobriti. Plaćanje ide preko Ubera, odnosno preko kartice, vi platite Uberu, on si ostavlja 20%, a ostatak prosljeđuje vozaču.

Chicago

Al ono što je nama tada bilo bitno, uz pomoć Uber-a smo uštedjeli puno love. Erika nam je poslala zahtjev na Uber i time nam osigurala besplatnu vožnju u iznosu do 20$ što nam je bilo dovoljno do samog centra grada i natrag. Kako nas je bilo šestero iskoristili smo situaciju i međusobno si poslali zahtjeve za Uber. A kada pošalješ zahtjev i jedna i druga osoba dobile bi po 20$, znači i pošiljatelj koda i onaj tko prima kod, odnosno novopečeni Uber-ovac. Što je nama bilo super jer smo te novce koristili za prijevoz po gradu. U tri dana u Chicagu vozili smo se besplatno i još su nam ostali novci na Uber accountu koje smo kasnije potrošili u Los Angelesu.

ChicagoNama se cijela ta priča sa Uberom jako dopala. Sviđa nam se što ti sam biraš vozača, kojeg na kraju vožnje i ocijeniš, biraš veličinu auta, prije vožnje vidiš koliko će te ona koštati, pa zbog toga i nema muljanja sa vožnjom po nekim uličicama kako bi se nabili kilometri, a time i cijena, plaćanje ide preko kartice, preko Uber-a. Sve je zapravo vrlo jednostavno. Svidjela nam se i opcija dijeljenja Uber-a. Gdje vozač Uber-a pokupi više osoba koji idu istom relacijom i time je vožnja još jeftinija. Uglavnom, preporučamo Uber!

ChicagoVratimo se mi u Chicago. Stižemo u centar grada točnije Grant park i do Buckinghamske fontane. Fontana koja će vam biti poznata sa uvodne špice serije Bračne vode, tko je pratio Bundy obitelj prepoznat će je odmah. Fontana zapravo predstavlja jezero Michigan, a četiri morska konjica oko nje predstavljaju četiri savezne države oko jezera Michigan (Illinois, Wisconsin, Michigan i Indiana). Zanimljivo je pogledati ples fontane koji je navečer osim glazbom upotpunjen i rasvjetom.

Već na ovom mjestu lagano smo se zaljubili u grad. Šetnjom kroz park i zelenilo, u pozadini se vide neboderi grada i sve nekako odiše mirnijom atmosferom nego NYC.

Odmah do Grant parka nalazi se Millenium park, ogroman i prekrasan. Prepun sadržaja, ljudi, događanja. U samom centru parka nalazi se veliki paviljon sa pozornicom i livadom, gdje se održavaju koncerti. Taman kad smo došli neka mega popularna zvijezda za koju nikad nismo čuli pjevala je na pozornici i to dobro. Ljudi su sjedili na travi, neki su si čak i donijeli dekice, napravili mini piknik i uživali u glazbi.

   Chicago   Chicago   Chicago

Tu se nalazi još jedna fontana, nije tako velika i glamurozna kao Buckinghamska, ali je definitivno zanimljiva. Fontana Crown je zapravo video skulptura. Naime, radi se o dva, 15 metara visoka “zida” od staklenih cigli u kojima se nalaze LEDice koje stvaraju video prikaze različitih lica. Između tih “zidova” nalazi se bazen u koji se slijeva voda koja teče sa tih zidova i koji je prepun djece. Djecu, a i odrasle najviše veseli trenutak kada lica na tim zidovima otvore usta i iz njih počinje curiti mali slap. Definitivno neobična i zanimljiva ideja.

ChicagoU Millenium parku nalazi se i The Bean, odnosno grah po kojem je danas grad poznat. The Bean ili Cloud Gate je skulptura u kojoj se refleksiraju neboderi grada, a koja izgleda kao grah i glavna je atrakcija grada. Grah je veličine 10x20x13 metara i možete proći oko njega i ispod njega. Sve u svemu odlično mjesto da se poigrate sa refleksijom i fotoaparatom, ako uspijete izboriti svoje mjesto jer gužva je ogromna.

ChicagoKroz grad prolazi rijeka “zanimljivog” naziva Chicago River uz čiju se obalu protežu raznorazni neboderi. Noću, kad se zgrade osvijetle izgleda kao da ste upali u neki film. Rijeka se proteže kroz grad do jezera Michigan pa smo je pratili do Navy Pier-a gdje se nalazi zabavni park.

Ukoliko vas u gradu zatekne kiša najbolje se je skloniti negdje pod krov, a mi preporučamo jedan od najviših krovova, odnosno John Hancock zgradu. Na samom vrhu te zgrade očekuje vas vidikovac od 360 stupnjeva. John Hancock je sa svojih sto katova i 344 metara tek četvrta najviša zgrada u Chicagu i većina će se odlučiti možda za najvišu, a to je Willis Tower. Mi smo odabrali baš ovu zbog jedne zanimljive stvari na tom vidikovcu, a to je tzv. Tilt – nekoliko prozora naginje se 30 stupnjeva van iz zgrade dok vi stojite na tom prozoru i imate osjećaj kao da ćete pasti sa zgrade! (proguglajte na YT)

    Chicago    Chicago  Chicago 360 - pogled sa John Hanckock tornja

Uz Chicago uvijek se vežu i košarkaši iz Chicago Bulls-a, a jedan od njih je i njegovo leteće veličanstvo Michael Jordan pa smo posjetili i United dvoranu ispred koje je postavljen kip jednom od najboljih košarkaša svih vremena.

ChicagoVeć smo spomenuli da je večer u Chicagu prekrasna uz rijeku pa smo se odlučili upoznati grad i iz rijeke, točnije vožnjom na brodu i upoznavanjem arhitekture. Tu nam je pomogla ekipa iz Chicago’s First Lady Cruises koji su nam darovali besplatnu vožnju na jednom od svojih brodova Chicago’s First Lady. Vožnja traje 90 minuta tokom kojih vam vodič ispriča priču o gradu, preko najpoznatijih zgrada. Kroz vožnju možete saznati kako se mijenjala arhitektura, al i namjena zgrada uz samo rijeku, ali i sama rijeka. Ovom prilikom se želimo zhavaliti Aniti i ostaloj ekipi koja nam je omogućila da se besplatno provozamo. Thank you Chicago’s First Lady Cruises.

ChicagoChicago je poznat po mnogim osobama, Harrison Ford, Robin Williams, Hugh Hefner, Hillary Clinton, Ernest Hemingway, jedan i jedini Walt Disney, već smo spomenuli Michael Jordana, u gradu ćete sigurno naletjeti i na studio Oprah Winfrey, itd. Al vjerojatno prva osoba koja vam padne na pamet kad se spomene Chicago je sigurno Al Capone. I zato obavezno posjetite Green Mill i sjednite na mjesto gdje je nekada sjedio Al Capone. Kafić se nije puno promijenio pa ćete imati osjećaj kao da ste kročili u povijest, a ispod njega se navodno nalaze “mafijaški” tuneli.

   Chicago  Chicago  Chicago

Što mi na kraju nismo stigli vidjeti, a nismo stigli vidjeti niti kuću najpoznatijeg božićnog junaka Kevina. U Chicagu je snimljen film Sam u kući. A možete i prošetati poznatom Ulicom brijestova i možda sresti Freddy Kruegera. Zašto ove stvari nismo posjetili, zato jer jednostavno nismo stigli. Grad je veliki, gužve u gradu su ogromne i puno vremena treba sa jednog djela grada na drugi. Pa smo si to ostavili za neki drugi put jer je nama Chicago zapravo bio samo usputna stanica, odnosno polazišna točka u našu pravu avanturu. Ono po čemu je još ovaj grad poznat, i ono zbog čega smo mi zapravo ovdje je Route 66. Odnosno početak slavne Route 66 koji se nalazi u samom centru grada.
Dakle, odavde krećemo na pravu američku avanturu, o kojoj pišemo uskoro.

Fotogalerija: Put oko svijeta za 40 dana (2.dio)

Chicago