Pula, zašto ne?


Nastavljam s tekstovima posvećenim jeftinim putovanjima koje smo ostvarili moja supruga i ja, generacija 50 i 60 plus, kako bi i vas, ako ste u ovoj kategoriji potaknuli da se aktivirate, ako to već niste do sada učinili iz bilo kojeg razloga, te da počnete razmišljati o nekom izletu, putovanju, a u ovom slučaju naš prijedlog je grad Pula.

Autor teksta i foto: Darko Kihalić

Na početka ovog teksta još jednom ponavljam, kao i u prethodnim tekstovima koje ste nadam se pročitali, ako niste imate ovdje poveznice, da želim pokazati i dokazati da ništa nije nedostižno, samo treba imati volju da se nešto učini. Isto tako želim istaknuti da mi nismo bogataši, tu smo kao i vi, ali ako pričamo o putovanju, izletu, nismo ni generacija koja želi spavati na klupi, ispod šatora, putovati autostopom. Ne volimo jednodnevna putovanja koja su nešto isplativija, ali voziti se u jednom danu pet, šest sati u jednom smjeru pa isti dan nazad isto toliko, ne, to ne mogu jer bi morao zvati hitnu da me izvade iz autobusa u sjedećem položaju po povratku kući. Ne koristimo baš sve blagodati novih tehnologija, tek onoliko koliko nam je potrebno, tako da se mlađim generacijama ukoliko budu čitali ovaj tekst može činiti da se sve to može i jeftinije ostvariti, da istina je, može, slažem se, ali nama “seniorima” odgovara više ovako. Kada budu u ovim kategorijama budu razumjeli o čemu pričamo, za sada su sumnjičavi!

            Vjerujem da ste do sada već pročitali, ako niste, potrudite se, kako bi shvatili cilj i svrhu mojih putopisnih priča. Glavni cilj je ostvariti putovanje, ne biti zakinut u ničem, a potrošiti što manje novca. Da, znam, teško je to ostvariti, ali ako uštedite 10%, 15%, 30%, 50%, stvarnih troškova, ili cijene turističkih agencija koje nude ista putovanja po znatno višim cijenama, a želite otputovati negdje, uživati, vidjeti nešto, pa tko sretniji od vas ili nas, i to za dvoje, jer ja ova putovanja uvijek ostvarujem u dvoje.

            Također napominjem da je ovo putopisna priča, ovo nije tekst od jedne stranice, tako kad pročitate da nemate pojama o čemu ste opće čitali, sjećate se ogromnog naslova, nekih “promo” poruka sa strane i dalje …ništa,  ovo je tekst za koji morate odvojiti neko vrijeme da ga pročitate i uživate u njemu, vjerujem i nadam se u to. Nešto su vam mutna slova, molim vas da uzmete naočale a oni koji dobro vide za njih ovo upozorenje ne vrijedi.

            Pa krenimo na put, u Pulu.

           Pula je najveći grad Istarske županije, leži na jugozapadnom području istarskog poluotoka u dobro zaštićenom zaljevu. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma, a ujedno je i tranzitna luka. Pula je kulturni centar Istre još iz rimskoga doba. Prema podacima DZS iz 2015., Pula je imala 56.540 stanovnika.

            Zašto smo se odlučili posjetiti baš Pulu, kao što se to tamo ima vidjeti osim “Arene”. Eto, to je samo još jedan stereotip kojeg smo čuli, pročitali, i tako stvorili sebi dojam da uopće nema smisla trošiti novce da bi se vidjela Pula i sve ono što ona nudi, a nudi puno toga.

Za početak da vas pitam jeste vidjeli negdje u turističkim brošurama ponudu da posjetite Pulu, jednodnevni, dvodnevni izlet, vjerujem da niste, čak ni ja koji se pasionirano bavim tim aktivnostima. Ima tek u jednom slučaju, onako uzgredno, da se potroši vrijeme do polaska broda iz Fažane za posjet nacionalnom parku “Brijuni”, da se obilazi Pula, ali nemojmo biti smiješni, posjet od dva – tri sata nije dovoljan ni za jedan pošteni muzej, a kamoli jedan takav grad kao Pula.

Tko je za to kriv, ne znam, ali evo ja ću pokušati s ovim tekstom da vas zainteresiram za posjet gradu Puli. Naime, meni je dosta ponuda turističkih agencija koja se tiču jednodnevnih ili dvodnevnih putovanja u austrijska odredišta, talijanske destinacije, gradove i gradiće po cijeloj regiji, ili glavne gradove okolnih država. Nevjerojatno koliko toga ima, koliko je to učestalo uskoro bi se moglo početi reklamirati putovanje u austrijsko selo s posjetom štali da se vide žive krave, jer su one posebne, od njihovog se mlijeka prave “Milka” čokolade, da karikiram malo, a koliko je naša lijepa domovina zapostavljena u svemu tome, neopravdano, u ovom slučaju Pula, to je druga i duga priča …

Za početak samo da napomene, da shvatite što Pula ima za ponuditi svojim posjetiteljima, osim “Arene”, tu su najposjećeniji muzej u RH u 2022. godini, Arheološki muzej Istre, najposjećeniji akvariji u RH u 2022. godini, najveći akvarij u RH, uspomenu na irskog književnika Jamesa Yoyca, pisca čuvenog romana “Uliks”, Matu Parlova, legendarnog hrvatskog boksača, i bar još jedno 15-tak znamenistosti, što iz rimskog doba, od Zlatnih vrata do Augostova hrama, rimskog malog kazališta itd, itd, do novijih atrakcija, mislim novijih, onih koja su stara 2-3 stoljeća pa u odnosu na starost pulske Arene izgledaju kao atrakcije od nedavno. I onda vam netko nudi da to sve obiđete i posjetite onako u 2-3 sata prije polaska broda za Fažanu za posjet nacionalnom parku. E sad da ne kažem, tko je tu lud, tko se igra sa našim zdravim razumom nas potencijalnih kupaca njihovih turističkih aranžmana. Zarada ne vidi granice, rekao bih. Ako želite posjetiti nacionalni park “Brijuni”, stvarno nešto lijepo, divno, prekrasno, pa onda odite na Brijune, a onaj tko hoće posjetiti Pulu bude došao u Pulu a nekom drugom prilikom bude posjetio nacionalni park.

Za početak kako je najeftinije doći za dvoje do Pule?

Izbor je dosta velik i šarolik, automobilom, autobusom, vlakom ili avionom.

Ipak najeftiniji izbor je autobus. E sad ima i tu “caka”, kako jeftino kupiti autobusnu kartu. Naime autobusna karta u jednom smjeru na relaciji Zagreb – Pula, košta, 26,20 €, znači 52,40 € za dvije osobe, i povratak još 52,40 €, puno novaca, 104,80 €. Pa to nije nikako jeftino, slažem se.

Ali, može se uštedjeti kad se hoće, uz malo volje i truda. “Arriva”, autobusni prijevoznik na ovoj relaciji zastupljen je sa prijevozom (subota, polazak 7.30 h, povratak, nedjelja 15.45 h) i nudi povratne karte za 42,00 €, znači dvije povratne karte za 84,00 €, to je ušteda od 20,80 €, to je već nešto, ali može i bolje. Kako, ovako, učlanite se u Arriva “Loyalty club”, ne košta ništa, ne treba slika, traje učlanjenje 30 sekundi, i automatski vam sjedne na karticu za učlanjenje 4,70 bodova (čitaj eura) i možete za taj iznos još odmah umanjiti cijenu povratne karte, znači to bi bilo sve ukupno, 79,30 €. Znači od prvotnih 104,80 € došli smo do cijene od 79,30 €, što čini 25,50 €ura uštede, ili ¼ cijene dvije povratne karte, što morate priznati nije malo. I da stvar bude još bolja, svaka kupljenja karta uz ovaj program lojalnosti donosi 10% na karticu od cijene karte, pa za buduće kupovine autobusnih karata odmah imate 7,9 € na računu da ukalkulirate popust, a niste ni prstom mrdnuli, simpatično, a da stvar bude još bolja svaki vaš rođendan honoriraju još sa 6,70 bodova, čitaj €ura, i eto kako već doći do značajnije uštede, treba znati.

Možda sam vas “udavio” s ovom računicom, ali ovo je pravi način kako vam pojasniti “korak po korak” kako uštedjeti i generalno gledajući, jeftino putovati, a to je i cilj ovih mojih tekstova, jer opisati neku znamenitost, veću, manju, nacionalnu, regionalnu, svjetsku, može svatko u današnje vrijeme na internetu pronaći stotine članaka o svakoj svjetskoj destinaciji, ili u knjigama, turističkim brošurama, i sad bi još trebalo da i ja opisujem recimo pulski amfiteatar stvarno nema smisla. Ja se mogu osvrnuti na svoj doživljaj ili impresiju o njemu, ali da pišem o nadugačko i naširoko o povijesti pulske Arene, stvarno nema potrebe ni smisla, ipak se radi o 2000 godina povijesti, trajalo bi.

Idemo dalje sa troškovima, bez obzira na doba godine, sredina ožujka, u svim turističkim destinacijama hotelski smještaj nije više puno jeftiniji od predsezone ili podsezone a o glavnoj sezoni ne trebamo ni govoriti ni razmišljati, em je skupo, em je “krkljanac”, gužve na svakom koraku, nema potrebe da se guramo kad možemo i na drugačiji način da se snađemo, jer u ovom slučaju nije nam bio cilj ići se kupati u Pulu.

Znači, sada vodimo računa da smo negdje smješteni blizu centra da možemo sve turističke atrakcije obići pješke jer je u Puli gradski prijevoz skup, 1 autobusna karta  kupljena kod vozača iznosi 1,50 €, znači za dvije osobe jedan smjer i povratak, iznosi 6,00 €, puno, i još to odradite dva puta u dva dana, znači 12 €, puno.

Izbor je pao na mali hotel “Amfiteatar”, u istoimenoj ulici, Amfiteatarska, tri zvjezdice. Kad otvoriš prozor na hotelskoj sobi i pogledaš van, prvi susjed ti je arena, 100 metara do arene, možda i manje, a ostale gradske znamenitosti na dohvat ruke, ili bolje rečeno, sve možete obići pješice, imate vrlo udobne i lijepe sobe, WI-FI besplatan, itd, itd, doručak odličan, što je važno za naglasiti, a da ne duljim to sve za dvije osobe košta 71,00 €. Znači prijevoz + hotel za dvije osobe = 150,30 €. Sad će netko reći to je skupo, razumijem, u današnje vrijeme ništa nije jeftino, ali ako se netko odluči za ovaj izlet vjerujem da će mu biti od pomoći ovi moji savjeti, a ne treba zaboraviti onu moju prvu rečenicu na početku teksta da ja pišem za generacije, 50, 60 plus, a to zahtjeva poseban pristup u svemu, od tolerancije u mnogima stvarima, očekivanjima u skladu s godinama, i to treba razumjeti, i onda ste pola posla i problema riješili. Samo za usporedbu, i ja sam kada sam bio mlad, spavao u pulskom parku na klupi dok mene i moje kolege nije “milicajac” potjerao, ali to su bila neka druga vremena, danas me na to da spavam na klupi u parku ne bi nitko nagovorio, pa ako ovu usporedbu razumijete, onda je ovaj tekst za vas primjeren. Ima u ponudi i mogućnosti smještaja u apartmanima i sobama privatnih iznajmljivača, cijene su niže ili slične ali ne, nisam zaljubljen baš u taj način smještaja, iskustva su različita, od “super” do “strava”, pa ziheraški biramo sigurniji smještaj.

A sada se posvetimo onome po što smo došli u Pulu, a to je obilazak pulskih znamenitosti, ljepota od kojih zastaje dah, od kojih teško možete odvojiti svoje misli kada  se pokušate teleportirati, prebaciti u vrijeme kada su te građevine i znamenitosti nastali i bili na korist tadašnjem puku grada Pule.

Krenimo od najveće znamenitosti i kulturnog spomenika, svjetske atrakcije, naj, naj u mnogim stvarima, pulski amfiteatar ili Arena. Svjetska atrakcija, a u našoj domovini. Samo nekoliko povijesnih detalja o Areni, iako sam rekao da neću pisati o povijesti Arene, i vjerujem da je većina bila ovdje, ali samo u kratkim crtama za podsjetnik onima koji su bili ili za raspirivanje mašte onima koji nisu.

 Amfiteatar u Puli ili pulska Arena (u narodu poznata i kao Divić-grad) najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Uspoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu, te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Pulski se amfiteatar stavlja uz bok Koloseju u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u Pompejima, Nimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu. Dalje neću, obećao, sam, ovo je izuzetak, Arena to zaslužuje.

 Kada to uspoređujemo s drugim turističkim putovanjima, pričama vodiča, pratitelja putovanja itd., koji nas obasipaju s informacijama da je ovo ili ono iz 16, 17, 18. stoljeća, pa svi ushićeno gledaju, dive se svemu, što reći za našu Arenu koji stoji od 1. stoljeća ovoga doba, to je 2000 godina, dalje ne trebamo pričati. Uđete u Arenu, stanete na centar i pokušavate se “ufurati” u priču kada su se tu odvijale gladijatorske borbe prije 2000 godina pred 23.000 gledatelja, to je nešto nevjerojatno, a i danas je u funkciji, srećom drugoj, kulturnoj, čak i sportskoj, ali je u funkciji i nakon 2000 godina, imate jedan osjećaj neprolaznosti vremena za tu Arenu, a sjetite se onda da je ljudski vijek neka sitnica u vremenskom slijedu od nekoliko desetljeća, i da će ona stajati tu danas, sutra, i vjerojatno za nekoliko stoljeća i da će joj se isto tako netko diviti kao i vi, a vi ćete biti davno zaboravljena priča, nemam komentara.     

 Koliko je Pula bila grad, središte, treba spomenuti da su uz amfiteatar bila još dva otvorena kazališta u gradu, mali i veliko rimsko kazalište, veliko za 10.000 gledatelja a malo za 5.000 gledatelja. Kada to pročitate onda shvatite veličinu grada Pule u to doba. Na žalost sačuvano je malo rimsko kazalište, veliko nije.

Cijena ulaznice za posjet Areni i muzeju amfora i strojeva koji su se koristili u doba nastanka arene u podzemnim hodnicima Arene iznosi 10 €ura.   

Nastavak obilaska grada trebao bi svatko za sebe isplanirati već prema afinitetima i željama, tako da navodim samo glavne atrakcije koje možete obići, posjetiti, stati ispod njih, naslikati se za uspomenu uz njih.

Pa evo nekoliko glavnih gradskih atrakcija koje neizostavno treba ucrtati u “itinerer” obilaska grada. Augustov hram, Dvojna vrata, Forum, Arheološki muzej Istre, Kaštel, crkva i samostan sv. Franje, Mozaik kažnjavanja Dirke, Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, Zlatna vrata, Zerostrasse, spomenik Mati Parlovu, navečer obavezno pogledati svjetlosne instalacije na kranovima u pulskom brodogradilištu “Uljanik”, koji se vide iz svih dijelova grada a izgledaju kao da je upravo počela invazija vanzemaljaca baš sada i tu u Puli, stvarno prizor dostojan SF-filmova. Pa tko voli što, neka izabere, ima za svaku generaciju i za svakog ponešto što ga može privući. Samo da podsjetim iz početka ovog teksta, nude vam turističke agencije obilazak grada u dva sata, sad postaje jasno koliko to ima smisla.

Namjerno sam ostavio dvije atrakcije za kraj, bilo tko da posjeti turistički Pulu, mlad ili star, trebaju da neizostavno ih posjeti.

Prva atrakcija, desetak metara od Zlatnih vrata, tiče se skulpture, irskog porijekla svjetski poznatog književnika Jamesa Yoyca, tvorca svjetski poznatog romana “Uliks”. Stjecajem okolnosti put ga je umjesto u Trst nanesao u Pulu gdje je nekoliko mjeseci tijekom 1904. i 1905. godini predavao kao profesor engleski jezik u Beritzovoj školi, austrugarskim časnicima, carsko-kraljevne Monarihije. Eto dokaza da su najprije Irci dolazili u Hrvatsku na rad a da smo tek kasnije mi Hrvati otkrili Irsku kao poželjnu destinaciju za odlazak na rad, da, malo  humora je uvijek dobrodošlo. A danas, danas na terasici “Uliksa”, ugositeljskog objekta, sjedi brončani Joyce. Nalazimo ga za stolom dok čeka naručeni “espresso” ili čašicu istarskog terana, u predahu za šetnje Pulom početkom jednog novog stoljeća…A kafić, pub, ili nešto treće morate vidjeti, teško za opisati, nevjerojatno prekrasno uređen kafić i vjerujem da ćete biti oduševljeni ako ga posjetite, ne na terasi, već unutra.

Yames Yoyce i Đ. Kihalić

Samo da napomenem da se tu preko puta nalazi i ugostiteljski objekt “Zlatna vrata” gdje možete uz specijalitete talijanske kuhinje, paste, pizze, ukusne salate, slastice ali i jela sa roštilja prezalogajiti po pristupačnim cijenama, (5-10 €).

I sada meni osobno, atrakcija No.1, poslije Arene je pulski “Aquarium” smješten u 130 godina staroj utvrdi Verudela, dijelu nekad moćnog obrambenog sklopa austrugarske Tvrđave Pula. Utvrdu danas ne nastanjuju vojnici i njihovi časnici već stotine vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te brojne vrste iz tropskih mora kao i slatkih voda hrvatskih rijeka i jezera.

Ovo treba vidjeti i otkriti skrivene tajne podvodnih svjetova, u labirintu prostorija, koja svaka za sebe predstavlja svijet podmorja, 211 vrsta, na nekoliko katova, tunela,  podzemnih prostora, dvorišta, u jednom se nalazi i “FOTO spot”, sve puno akvarija, manjih, većih i ogromnih uz fantastično osvjetljenje, primjerenu glazbenu kulisu, vrebaju vas morske nemani ili vam ispred oka titraju slatke šarene ribice tropskih mora, morske raže vam dolaze na ruke jer je akvarij otvoren s gornje strane, itd,itd.  Doživljaj je teško opisati riječima, nešto što se ne vidi svaki dan i svagdje. Imate i mogućnost skeniranja QR coda, (besplatno), pa možete na mobitelu prema svakom mjestu slušati stručno predavanje. Uz to valja napomenuti  da je dio prostora posvećen i povijesti nastanka i izgradnje te korištenju vojne utvrde Verudela, sa slikama ogromnih topova koji su bili na vrhu utvrde postavljeni, nacrtima, fotografijama tijekom izgradnje utvrde, impresivno.

  Također da se spomene da se u akvariju nalazi i Oporavilište za divlje životinje  a služi za privremeni ili trajni boravak jedinki strogo zaštićenih zavičajnih vrsta životinja koje su pronađene u prirodi iscrpljene, bolesne, ranjene ili otrovane. Svrha provedbe aktivnosti Oporavilišta jest liječenje i oporavak jedinki s krajnjim ciljem njihova povratka u prirodu, s posebnim odjelom za oporavilište kornjača.

 Za pohvaliti je da je sav prostor primjereno čist, održavan, na svakom katu sanitarni čvorovi, postoji i dizalo za invalide, čak i previjalište za bebe, sve baš za svaku pohvalu. I na kraju neizostavni “Gift shop”.   

Kada sve pregledate, prošetate na zadnjem katu akvarija nalaze se “čarobna vrata”, vrata koja vas vode na vrh utvrde, akvarija, gdje se nalazi vidikovac i kupola za koju biste prije mislili da je silos za neku raketu s nuklearnom bojevom glavom a ne krov od akvarija gdje ste maločas bili. Predivan pogled na grad Pulu, pulski akvatarij i mjesto za srediti dojmove prije povratka u grad.   

Na kraju valja istaknuti da je za sve ovo zaslužna jedna puležanka, biologinja i znanstvenica, dr.sc. Milena Mičić, vlasnica ovog akvarija, koja se upustila u 2000. godini u avanturu života, rekao bih, i dovela ovo mjesto gotovo do savršenstva, koje danas zapošljava preko trideset vrijednih ljudi koji se brinu o svemu ovom, svaka čast ljudi.

Kako do tamo doći, s autobusnog kolodvora polazi lokalni bus 2A, pa od prve do zadnje stanice i onda nekoliko koraka do glavnog ulaza, a nazad na isti način samo je sada linija busa 3A. Cijena vozne karte kupljene kod vozača je 1,50 €ura. Cijena ulaznice u akvarijum je 17 €ura, ali za starije i umirovljenike je 13 €ura pa na tom uštedite taman za autobusnu kartu. Izgleda skupo, tako sam i ja mislio prije ulaska, nakon izlaska rekao sam da je vrijedno svakog centa. Provjerite.

I to bi bilo to od mene za ovaj put, osvrt na dvodnevni izlet u Pulu, ostvaren na 11/12. ožujka 2023. godine. Nadam se da vam nisam ukrao dragocjeno vrijeme i da ste se ugodno iznenadili spoznajom, tko to već nije znao prije, što grad Pula sve nudi. Veselim se novom sastanku s vama u nekoj novoj putopisnoj priči. Da li je to sve skupo, vrijedno toga ili nije, prosudite sami, samo za usporedbu 3 kg pečene janjetine i sanduk pive isto košta koliko i ovaj dvodnevni izlet za dvoje, a kako živimo u demokraciji svatko ima mogućnost izbora, srećom.

Ako imate prijedloga, primjedbi, imate želju da podijelite utiske o ovom tekstu slobodno pišite na e-mail: darko.zagreb@net.hr. Predložite neka putovanja, možemo i zajedno na put, autobus ima uobičajeno 52 sjedala, biti će mi drago da nam se pridružite. 

Ostali tekstovi by Darko Kihalić:

DUBROVNIK – CAVTAT, 4 dana odmora iz snova, mit o skupoći, realnost ili fama

Kako vidjeti Lisabon i Portugal i pri tome uštedjeti 7.000,00 KN

Bratislava – Skrivena ljepotica Srednje Europe

Jeftina turistička putovanja – Idemo u Makedoniju

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne mora odražavati stavove autora bloga putoholicari.com