Prijedlog u EU: Svi 18-godišnjaci za rođendan bi trebali dobiti besplatnu kartu za putovanje po Europi


Svaki tinejdžer u Europi trebao bi za 18. rođendan dobiti besplatnu željezničku kartu koja bi mu trebala omogućiti da mjesec dana besplatno putuje vlakom po starom kontinentu piše index.hr

Upravo tako glasi prijedlog najjače grupe u Europskom parlamentu – Europskih pučana. Članovi EPP-a vjeruju kako bi taj potez ojačao osjećaj pripadnosti Europi, dok razni euroskeptici u Parlamentu napadaju prijedlog kao golemi i nepotrebni trošak.

Besplatna mjesečna Inter Rail karta trebala bi vrijediti na željezničkim linijama u 30 europskih zemalja, uključujući i rute kroz švicarske Alpe i norveške fjordove.

Njemački europarlamentarac Manfred Weber pohvalio se na svojem službenom Twitter profilu prijedlogom EPP-a, pod nazivom “Besplatna Eurorail karta na 18. rođendan”. U nastavku prenosimo najbitnije dijelove prijedloga.

Prijedlog EPP-a

“Mobilnost mladih ljudi je ključna u jačanju osjećaja pripadnosti Europi, jačanju socijalne kohezije i promoviranju konkurentne europske ekonomije. Usprkos uspjehu programa kao što su Erasmus i Erasmus+, mobilnost mladih još nije dovoljno razvijena.

S druge strane, populizam i širenje dezinformacija spadaju među najveće prijetnje s kojima se Europa trenutačno suočava. U tom kontekstu, mlade generacije moraju odigrati ključnu ulogu u tome da se usprotive tim pojavama, a Europska unija im mora omogućiti način da upoznaju svoje susjede i prilike koje se Europljanima nude u drugim zemljama članicama.

Kao treće, Europska unija jako puno ulaže u željezničku infrastrukturu – u nekim zemljama europska ulaganja penju se i do 30 posto investicija u željeznice. Fondovi usmjereni na željeznice porast će s 23.4 milijarde eura na 29.9 milijardi eura u periodu od 2014. do 2020. godine, što će poslužiti kao primjer europskog uspjeha za sve građana Europske unije.

Tražimo od Europske komisije da preuzme inicijativu pokretanja novog programa pod nazivom “Besplatna Eurorail karta na 18. rođendan”, koji bi omogućio svim Europljanima besplatnu Inter Rail kartu u trenutku kada napune 18 godina. Tražimo da se istraže opcije financiranja tog programa, kako bi isti što prije mogao proraditi, i to uz blisku suradnju sa željezničkim kompanijama i državama članicama.

Za one državne članice koje nisu povezane Inter Railom, program bi pokrio troškove prijevoza do sljedeće države članice povezane Inter Railom, kao na primjer autobusom ili trajektom. Takav program bi otvorio mogućnosti svim mladim ljudima da otkriju raznolikost Europe, neovisno o njihovoj socijalnoj i obrazovnoj pozadini”, zaključuje se u prijedlogu EPP-a.

Italija dijeli “kulturni džeparac”

Poticanje mladih na širenje horizonata nešto je na što se sve veći broj europskih vlada odlučuje, u kontekstu rastuće prijetnje od terorizma te radikalizacije mladih.

Od listopada, Italija tako na primjer nudi osobama rođenima 1998. godine, znači 18-godišnjacima, džeparac u vrijednosti 500 eura koji mogu potrošiti za kupnju ulaznica za kulturne događaje, koncerte, muzeje, kupnju knjiga i sličnih stvari koje imaju poveznice s kulturom.

S obzirom da je nezaposlenost u Italiji visokih 40 posto i da se zemlja već godinama bori s ekonomskom krizom, ovaj potez talijanske vlade je naišao na oduševljenje tinejdžera.

U talijanskoj se vladi nadaju da će ovim programom educirati djecu rođenu u Italiji te u društvo integrirati djecu čiji su roditelji imigranti, a njihov je broj sve veći. Cilj programa je i odvratiti otuđenu djecu iz muslimanskih imigrantskih obitelji od radikalnog islamizma.