Priceless Croatia


Povod snimanju je promocija Hrvatske kroz platformu Priceless koja pod Mastercardovim pokroviteljstvom svim putoholičarima nudi jedinstveni prikaz europskih gradova i zemalja. Hrvatsku na priceless.com, zahvaljujući mukotrpnom radu koji je rezultirao ovim jedinstvenim materijalom, predstavljaju četiri bisera Jadrana i južne Dalmacije: Zadar, Šibenik, ušće Neretve i Dubrovnik.

 

Zadar se već prošle godine dokazao kao najbolja turistička destinacija Europe, no ovaj jadranski povijesni div valja uvijek iznova otkrivati. Priroda je Zadru poklonila najljepši europski, ako ne i svjetski, zalazak sunca kojem dodatnu draž daju dvije urbane instalacije Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Ništa u Zadru čovjeku ne može dati bolji uvid u dinamčnu prošlost Zadra još od vremena starih Liburna kao brojne kule među kojima se ističe Kapetanova kula. Zadar je, kao i svi dalmatinski gradovi – grad vrata, a posebno su zanimljiva Kopnena vrata koja su nekoć drvenim mostom bila povezana s Carinskim vratima u pitoresknoj luci Foša. Upravo u neposrednoj blizini Carinskih vrata danas se nalazi ambijentalno intrigantan riblji restoran Foša koji se iz godine u godinu pretvara u gastronomski raj za sve gurmane.

Niti osamdesetak kilometara južnije od Zadra smjestio se Šibenik, najstariji hrvatski jadranski grad koji je prošle godine proslavio 950. rođendan prvog spomena svog imena u povijesnim spisima. Šibenik je dom hrvatskog Homo volansa, renesansne katedrale svetog Jakova te impresivnih fortifikacijama među kojima se ističe tvrđava sv. Mihovil i tvrđava Barone. Sveti Mihovil idelano je mjesto za promatranje šibenskog arhipelaga pred zalazak sunca, a tvrđava Barone tehnologijom proširene stvarnosti i gastronomskih izazova za nepce svakog posjetitelja odvodi u osvit Kandijskog rata.

Iako je neretvanski kraj dugo bio u zapećku turističkih ljepota, svake godine sve više i više ljudi otkriva uzbudljivu i još uvijek neokrznutu prirodu najimpresivnije rijeke hrvatskog juga. Svojem stanovništvu izvor je plodnog tla, a turistima prilika da svjedoče jedinstvenom spoju rijeke i mora. Svake druge subote u kolovozu svi željni riječnog avanturizma mogu svjedočiti velikoj bitci čovjeka, rijeke i lađe prateći nadasve uzbudljivi Maraton lađa. Koliko je teško, a ujedno uzbudljivo krotiti Neretvu veslom pokazali su snažni momci veslačkog kluba Peračko Blato.

Na samom koncu, krajnji jug Hrvatske krije najistaknutijih turistički dragulj – Dubrovnik. Nekoć dični dom hrvatske renesanse književnosti i čuvar hrvatske pisane riječi, Dubrovnik je danas svijetu poznat ponajprije kao King’s Landing, glavni grad Martinovih Sedam kraljevstava. Iako je teško povjerovati da dubrovačka filmska prepoznatljivost nekome može dosaditi, svi oni željni istinske povijesti i monumentalnog značaja Dubrovnika za Hrvatsku mogu uroniti u intrige brojnih fortifikacija poput impresivnih gradskih zidina, tvrđava Minčeta, sveti Ivan i Lovrijenac koje postaju i daske koje život znače tijekom Dubrovačkih ljetnih igara. Teško je upiti Dubrovnik iz jednog koraka, stoga nije na odmet upoznati najvećeg ljubitelja Igre prijestolja među vodičima i najdovitljivijeg vodiča Kraljevog grudobrana – Ivana Vukovića Vuku. Kako i najveći logističari trebaju okrepu ne valja zaboraviti svratiti u restoran Me Gusta koji privlači ambijentom i zadovoljava i najosjetljivija nepca. Dubrovnik, ipak, nije samo kopno u što se uvjerio i legendarni Richard I. Lavljeg Srca koji je spas od brodoloma 1192. godine našao upravo na otoku Lokrum. Za razliku od fortificiranog Dubrovnika, Lokrum je jedan veliki vrt u kojem čovjek nema ništa drugo za učiniti osim opušteno uživati u ljepoti jedinstvene flore i krajobraza. Kao i obično, ljubav prolazi kroz želudac, pa ako ste se spremni smrtno zaljubiti u Lokrum, onda morate kušati spizu restorana Lacroma.

Kao i svi ljudski podvizi koji nose epitet neprocjenjivog i ovaj je projekt trebao mnogo ruku i očiju da prenese jedinstvenost hrvatskih ljepota, stoga zahvala ide svim prijateljima fotografima koji su svojim znanjem i vještinama pomogli prikazati Hrvatsku u njenom najljepšem svijetlu. Neprocjenjivo je stvarati u društvu Josipa Bobana, yes i du agencije, Ive Šiševića i drugih.

Filmed and Edited by Goran Jović & Josip Boban