PREMIJERA SPOTA: Gordana Marković – spoj glazbe i putovanja u Izrael


Gordana je mlada glazbenica koja je spojila ljubav prema glazbi i putovanju. Za svoj singl “O tome su svi govorili” potegnula je do Izraela gdje je snimila spot koji premijerno možete pogledati kod nas kao i pročitati da li je Izrael ispunio njezina očekivanja.

Prvim danima proljeća zagrebačka glazbenica i autorica Gordana Marković objavljuje svoj prvi samostalni studijski album – naslova „Obrisi“. Objavu albuma prati i predstavljanje novog singla „O tome su svi govorili“, zajedno s pratećim videospotom, spontanom prilikom snimljenim u Izraelu, koji premijerno možete vidjeti ovdje.

U nastavku pročitajte Gordanine dojmove o Izraelu, glazbi i putovanjima, a pratiti je možete na njezinom Instagramu.


Velika sam ljubiteljica putovanja, a još i danas se sjećam svog prvog „većeg“ putovanja – to je bilo 2013. na Cipar, kada sam sudjelovala u glazbenom projektu „Ethno Cyprus“. Tada sam već shvatila – za mene je dobitna kombinacija spoj glazbe i putovanja. I drago mi je da se od tada to već puno puta ostvarivalo.

Upravo zbog toga me ne čudi što me moj prijatelj Josip Ninković tako lako nagovorio da kupimo karte za Izrael i tamo snimimo spot za moj novi singl „O tome su svi govorili“.

Samo putovanje je ispunilo sva očekivanja. Prvi puta imala sam prilike obići neku zemlju rent-a-carom što daje potpunu slobodu kretanja i tada putovanje postaje prava avantura otkrivanja zanimljivih lokacija, a njih definitivno u Izraelu ne nedostaje. Oduševio me susret s jednom meni potpuno nepoznatom kulturom, a ovom prilikom sam ujedno prvi puta posjetila neki drugi kontinent i pustinju.

Izrael zaista obiluje mjestima od kojih zastaje dah – doslovno! Prepun je pustinja, uglavnom kamenih, dugačkih pustih cesta, kanjona, pejzaža… Osobno su me oduševile dvije lokacije gdje smo pretežito snimali spot, a to su Ein Avdat i Maktesh Ramon. Potonje mjesto jedno je od onih koje nikada neću zaboraviti. Radi se o ogromnom krateru koji se pruža beskonačno, podno litice na kojoj vam nije svejedno stajati. Osim ova dva mjesta, oduševila me i Judejska pustinja koja se smjestila između Jeruzalema i Mrtvog mora. Mrtvo more ovoga puta zbog nedostatka vremena nismo uspjeli obići, ali svakako mi je plan još se barem jednom vratiti u Izrael i posjetiti i sjever zemlje koji ovaj puta nismo uspjeli vidjeti.

A zašto baš snimanje spota u Izraelu? Ta odluka se rodila jako spontano. Snimatelj Josip Ninković predložio je da tamo otputujemo, jer imamo prijatelja koji živi u Jeruzalemu i jako mi se svidio njegov prijedlog. Kako sam već rekla, bio je to idealan spoj glazbe i putovanja. Samo snimanje je proteklo vrlo opušteno, jer Josip i ja već dugo surađujemo, a zapravo nam je najveći izazov bio kako s malo opreme i ograničenom prtljagom snimiti spot – no uspjeli smo!

Svi znamo da je Izrael toliko bogat povijesnim lokacijama, sam Jeruzalem je predivan, a ostatak zemlje skriva mjesta koja su fascinantna i svakome bih preporučila da ga posjeti. Jedina granica koja je otvorena na kopnu s Izraelom je ona s Jordanom, no za tamo treba viza. Idući puta sigurno ću se zaputiti i tamo, jer me Bliski istok potpuno osvojio i vraćam se sigurno!