Prag – grad s tisuću tornjeva


“Grad s tisuću tornjeva”, “Zlatni grad”, “Kruna svijeta”, “Grad zlatnih krovova” – samo su neki od naziva kojima se opisuje ovaj grad, često smatran srcem Europe. Osnovan je u devetom stoljeću na sedam brežuljaka s obje strane rijeke Vltave, a s neba ga pazi svetac zaštitnik Sv. Vid. Fotke s našeg putovanja u Prag možete pogledati OVDJE

 

03_Karlov-mostPrag je glavni i s više od 1,2 milijuna stanovnika najveći grad Češke te njezino kulturno i gospodarsko središte. Zemljopisno leži u sredini Češke kotline na rijeci Vltavi, desnom pritoku rijeke Labe. Prag ima dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru: Hradčani i Malá Strana na lijevoj obali te Staré Město i Nové Město (Stari i Novi grad) na desnoj obali Vltave. Od 1992. Stari dio Praga uvršten je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao divan primjer razvoja europskog grada od 11. do 18. stoljeća.

Nakon pada Željezne zavjese, Prag je postao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Europi, ali i u svijetu. Prag je šesti grad po posjećenosti u Europi, poslije Londona, Pariza, Rima, Madrida i Berlina. Za razliku od drugih europskih metropola, Prag nije mnogo stradao u Drugom svjetskom ratu, te je njegova povijesna arhitektura (Stari grad, Donji grad i Novi grad) jedna od najsačuvanijih u Europi i predstavljena je svim povijesnim stilovima: srednjovjekovna romanika i gotika, renesansa, barok, neoklasicizam, historicizam, secesija, funkcionalizam i postmoderna arhitektura. U nastavku teksta pročitajte ponešto o nekim znamenitostima Praga.

Karlov most je glavno obilježje Praga, izgrađen je davne 1357. godine na način da su se kamene kocke međusobno lijepile jajima, a ime je dobio po najpoznatijem kralju, Karlu IV. Originalnog naziva “Kameni most”, na istom mjestu stoji već nekoliko stoljeća, a šetnja njime je šetnja kroz povijest. Ako ga malo bolje promotrite, primijetiti ćete da nije potpuno ravan. Naime, njegovi graditelji su to namjerno učinili kako potencijalni osvajači grada, ukoliko dođu s druge strane rijeke, ne bi mogli imati nesmetani pogled na gradske zidine. Čak 400 godina ovaj je most bio jedina veza između dviju obala Vltave i ujedno dviju povijesnih gradskih četvrti Starog Grada i Male Strane. Upečatljiv je po svoja dva gotička tornja na svakom njegovom kraju (koja predstavljaju ulaz) i po brojnim statuama duž njega.

Prag

Prag

Praški dvorac se nalazi u četvrti Hradčani, površine je preko 70.000 metara kvadratnih, a Guinnessova knjiga rekorda ga navodi kao najveći dvorac na svijetu. Smješten na uzvisini povrh Hradčana, zamak dominira obzorom skoro iz svakog dijela Praga. Sama veličina kompleksa je zapanjujuća: tri dvorišta, zidine i vrtovi te mali grad na desnoj strani. Na samom ulazu nalazi se skulptura “Borba titana”. Katedrala Sv. Vida zauzima veći dio trećeg dvorišta i najveća je crkva u cijeloj Češkoj. Gradnja je počela 1344. godine inspirirana gotičkom katedralom u Narbonni, ali je bila dovršena tek 1929. godine. Bazilika Sv. Jurja je čudo romaničke arhitekture: sagrađena je davne 970. godine, obnovljena je u 12. stoljeću, a današnju baroknu fasadu dobila je u 16. stoljeću. Benediktinski samostan Sv. Jurja najstariji je češki samostan, kojeg su osnovale benediktinske redovnice 973. godine, a danas je dom znamenite kolekcije rane češke umjetnosti, iz razdoblja gotike i baroka. U “Dvorskim vrtovima” nalazi se Belvedere, najljepša renesansna građevina u Pragu. Sagrađena 1530. kao ljetna rezidencija kraljice Ane, danas je prostor u kojem se održavaju različite izložbe.

07_Praski-dvorac-i-katedrala-Sv-Vida

Praški dvorac i katedrala Sv.Vida

Zlatna ulica je još jedna praška znamenitost koja se mora posjetiti: kuće iz 16.stoljeća ugrađene su u gradske zidine, a ulica je dobila ime po svojim prvim stanovnicima, dvorskim alkemičarima. Kuće su prvobitno pripadale zlatarima te je prema legendi car Rudolf II. tu smjestio i neke od svojih alkemičara koji su bili zaduženi da pronađu način pretvaranja željeza u zlato. Kasnije su tamo živjeli obrtnici i sluge. Kuće su nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirane i obnovljene i danas su tu uglavnom knjižare i suvenirnice. Najpoznatija u nizu ovih minijaturnih kućica je plava kuća Franza Kafke, poznatog pisca čija su djela nezaobilazna školska lektira i općenito štivo mlađih generacija.

Astronomski sat Orloj iz 15. stoljeća nalazi se na Staroměstskom trgu. Sastoji se od prozora s apostolima na vrhu, astronomskog brojčanika koji je ujedno i najstariji dio sata, kalendarskog brojčanika ispod njega i različitih kipova uokolo te mjeri sve: vrijeme, dane, mjesečeve mjene, horoskop… Njegov gornji dio pokazuje točno vrijeme i položaj Sunca i Mjeseca, a donji dio prikazuje blagdane, horoskopske znakove i radove na polju ovisno o mjesecu u godini te na svaki puni sat Orloj veselo zvoni.

13_Zlatna-ulica

Zlatna ulica

Ako pak Prag niste zavoljeli zbog kulture, zavoljet ćete ga zbog mnoštva pivnica i noćnih klubova. Češka je zemlja piva i ima zaista veliku ponudu pivnica gdje možete fino jesti i popiti pivo za vrlo nisku cijenu i za svačiji gušt. Ako niste znali, pivo je treće najrasprostranjenije piće na kugli zemaljskoj, odmah iza vode i čaja. Prvi moderni zapisi o postojanju piva dolaze nam upravo iz Češke Republike, a radi se o pivovari Žatec i 1004. godini. Prvo svjetlo pivo na svijetu napravljeno je u pivovari Plzen 1842. godine.

I još nešto, a vezano uz – pivo. Plešuća kuća je nadimak zgrade osiguravajućeg društva Nationale Nederlanden u centru Praga, a od strane nekih ljudi zgrada je nazivana i “Pijanom kućom”. Zgradu je projektirao češki arhitekt hrvatskog podrijetla Vlade Milunić u suradnji s kanadskim arhitektom Frankom Gehryom na slobodnom dijelu obale rijeke gdje se tijekom Drugog svjetskog rata nalazila zgrada koja je uništena u bombardiranju Praga 1945. godine. Na vrhu zgrade se nalazi restoran francuske kuhinje s očaravajućim pogledom na grad Prag. Ostatak zgrade udomljava nekoliko multinacinalnih tvrtki.

15_Plesuca-kuca

Plešuća kuća

Izvor: Moja Putovanja