Operne zvijezde sa svjetskih pozornica stižu na arheološko nalazište


Arheološki lokalitet Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama sljedećeg će vikenda (8 – 10.09.) postati velika, mistična pozornica pod zvijezdama.

Trodnevni operni festival NOCTES Aquae Iasae po treći će se put održati na ovom pitoresknom mjestu, a moćni glasovi opernih pjevača, koji gostuju na najpoznatijim pozornicama svijeta, poput niske bisera zablistat će dragocjenim glazbenim tonovima. Nekadašnje rimske terme jedno su od najznačajnijih i najvećih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, a svrstavaju se u top 20 arheoloških nalazišta u RH te u najveći arheološki lokalitet kontinentalnog dijela Hrvatske.

Festival u petak, s početkom od 19 sati, otvara Gianfranco Pappalardo Fiumara, pijanist koji je nastupao na najznačajnijim svjetskim pozornicama kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Teatro “Alla Scala” u Milanu, St. Albans Church u Londonu te Theatre In u Montrealu i Japanu. Nedavno je dobio prestižnu nagradu francuske Sorbone – Grand Prix Excellente, za uspješnu karijeru i doprinos umjetnosti. Izvest će Recital s djelima J. S. Bacha, W. A. Mozarta, A. Salieria, V. Bellinija, S. Thalberga, F. Liszta te L. van Beethovena. 

Stjepan Gerić, mladi pijanist, dvadesetogodišnjak iz Varaždinskih Toplica, s isto tolikim brojem osvojenih domaćih i međunarodnih nagrada i student Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču, svoje će glazbeno umijeće pokazati u subotu navečer. Njegov su odabir skladbe Chopina, Haydna, Beethovena i Skrjabina, a pred njim su, vjerujemo, blistava budućnost i svjetla svjetskih pozornica.

Treći dan festivala donosi koncert pod nazivom Gianfranco & Friends. Atraktivne operetne arije  Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih kompozitora uz dašak humora i ljubavne zavrzlame zasigurno će biti pravi doživljaj. Uz Gianfranca nastupit će operni pjevači, gosti festivala iz Italije Alessio Quaresima (bariton) i Roberto Cresca (tenor), operne pjevačice Jelena Štefanić (sopran), Martina Tomčić (mezzosopran), Sofija Cingula (mezzosopran) te mlada zvijezda iz Makedonije, Eva Zhivkovska, čiji je raspon glasa 3 oktave, a koja je već osvojila brojne europske pozornice.

Idejna začetnica festivala, operna pjevačica Jelena Štefanić prisjetila se kako je Festival započeo.

 “Priča o ovom festivalu krenula je prije tri godine. Te prve godine, kad sam nastupila s Martinom Tomčić i maestrom Pavlom Dešpaljem za klavirom svi smo bili iznenađeni, jer je došlo tristotinjak ljudi, a sljedeće godine došlo ih je 700. Ta su prva dva izdanja, podsjećam, trajala samo jedan dan, a ove smo godine ambiciozno odlučili da traje tri dana. Idemo malim, ali sigurnim koracima”, poručila je Štefanić i dodala kako je želja svih organizatora, pa tako i njezina, da prostor arheološkog lokaliteta u Varaždinskim Toplicama postane operna pozornica.

“Održavanjem festivala kreiramo novi kulturno turistički proizvod, koji i lokalnoj zajednici stvara dodanu vrijednost te doprinosi razvoju destinacije Varaždinske Toplice u cjelini, a želja nam je ponuditi visoko kvalitetan programski sadržaj za cjelogodišnji turizam. Sljubljivanjem visoke kulture u vidu glazbene umjetnosti renomiranih umjetnika sa svjetskih pozornica i arheološke baštine od iznimnog značaja želimo doprinijeti prepoznatljivosti našeg malog gradića u visokim kulturnim krugovima. Cilj nam je da ovaj festival postane mjesto susreta ljubitelja opere i kulture, prepoznatljiv u ovom dijelu Europe upravo po značaju i ljepoti očuvane i prezentirane arheološke baštine”, naglasila je Lana Husnjak, direktorica TZ grada Varaždinske Toplice.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Detalje o programu, kao i sve ostale informacije pogledajte na:

www.visit-toplice.com