Ponos i predrasude u Vijetnamu


U sklopu nagradnog natječaja Emirates traži najinspirativniju priču s putovanja, do objave pobjednika (četvrtak, 13.12.2018.), svaki dan ćemo objaviti nekoliko finalista. I ovo je jedna od priča koja je ušla u finale.

Hmmm…kako je ovo putovanje promijenilo moj život?

Nije previše. Nije me pojeo lav. Nisam dobio nikakvu bolest. Nisu me oteli i ukrali moje organe. Nije mi se dogodilo ništa što bi drastično promijenilo moje svjetonazore i razmišljanja. Ali,  svako putovanje je put kojim se mijenjam. Upravo zbog malih sitnica koje nam govore kako je lijepo putovati i odabirati te male stepenice koje vode u neki bezbrižniji, otvoreniji i ljepši svijet.

Ljeto 2017. supruga i ja odlučili smo provesti u Vijetnamu.

Najčešća pitanja koja smo čuli prije putovanja su bila: Zašto tamo idete? Je li tamo sigurno? Protiv čega se trebate cijepiti?

Nismo se previše obazirali na pitanja nego smo planirali kako najbolje iskoristiti 25 dana godišnjeg odmora.

Kroz nekoliko primjera pokazat ću kako smo se popeli na naših par stepenica.

SaPa

Sve smo znali o Sapi. Prekrasne rižine terase, planine, hrana, ali i dosadne i naporne žene plemena Hmong. Puno upozorenja na forumima kako su napadne i pokušavaju prevariti.

Terase su prekrasne. Planine očaravajuće. Hrana za prste polizati. A žene plemena Hmong? Slatke, nasmijane, prijateljske. Samo pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem, baš kao i mi.

 Putovanje vs. predrasude 1:0

Hanoi

Ufff…tamo je kaotično, prljavo. Promet je nesnosan i divlji.

Ok…let me see. Dočekala nas je kiša. Na prvi dojam malo nas je bilo strah. Osjećali smo nekakvu nervozu. Ali sa svakom minutom grad nam se sviđao sve više. Kroz par dana promet je postao pitom, a mi smo se kretali ulicama kao lokalci. Prelazak ceste smo prepustili u ruke tim „divljim i agresivnim“ vozačima motora. Evo pišem svoje dojmove očito još uvijek živ i zdrav. Preživjeli smo.

Večer bi proveli sjedeći na malim, plastičnim stolicama i gledali u taj „prljavi i nesigurni˝  grad. Ok, da je malo bilo prljavo, možda! Da nam je bilo fantastično, sigurno.

 Putovanja vs. predrasude 2:0

Ho Chi Minh City iliti Saigon

Ovdje ću se osvrnuti na glavnu asocijaciju koju čovjek ima pri pomisli na Vijetnam, a to je svakako Vijetnamski rat.

Naime, u HCMC posjetili smo Ratni muzej ( War museum). Svi smo gledali filmove u kojima američki vojnici izgledaju kao cool tipovi s cigaretom u ustima i odmaraju na nekoj od plaža. U tim istim filmovima Vijetnamci pomahnitalo jurišaju s puškama bez glave i obzira. Hodajući kroz muzej ostali smo u tišini. Nevjerojatno je kroz kakav je pakao prošao narod Vijetnama, a sada zrače ponosom. Ponos ih je uzdigao. Fascinira  koliko su Vijetnamci pozitivni i prijateljski nastrojeni prema svima. Ne, u Vijetnamu nije rat. Vijetnam je zemlja koja se okrenula budućnosti i grabi prema naprijed velikim koracima.

 Putovanja vs. predrasude 3:0

Na svakom putovanju postao sam barem djelomično bolja osoba. Putokaz prema ljepšem i sigurnijem svijetu su stepenice naših putovanja. Ona nam šire vidike i čine nas boljim ljudima. U to sam uvjeren.

A sada imam priliku vidjeti Dubai!!!

Hmm, svašta sam čuo. Ne bih nikad tamo išao. Sterilan, umjetan, dosadan. Tamo je prevruće. Preskupo je. Tipičan turistički grad, nije za putnike. Ma bolje je ostati kod kuće!!!

Eh, da mi je i to vidjeti….

P.S. Koji je ono rezultat??

Ivan Pejanović


#FlyBetter s Emiratesom!

Jedna od najvećih aviokompanija na svijetu, Emirates, vlasnik je i najveće svjetske flote zrakoplova Airbus A380 i Boeing 777 koja broji 270 zrakoplova, povezujući ljude diljem svoje globalne mreže od 159 destinacija u 85 zemalja. U Hrvatskoj je Emirates prisutan od lipnja 2017. godine i izravnim dnevnim letom povezuje Zagreb sa svojim kozmopolitskom sjedištem – Dubaijem. Nedavno je Emirates pokorio dodjelu prestižnu dodjelu nagrada ULTRA 2018. te je proglašen najboljom aviokompanijom na svijetu.