Pod suncem Toskane: Italija će vam platit do 30.000 eura da se tamo preselite


Ako ste ikada sanjali o životu pod toskanskim suncem, možda to možete i ostvariti.

U lipnju je talijanska regija Toscana objavila “Residenzialità in Montagna 2024”, koja ljudima nudi financijski poticaj da se presele u ruralne zajednice.

Putem ovog projekta, Italija nudi ljudima bespovratna sredstva u rasponu od 10.000 do 30.000 eura za pomoć pri troškovima kupnje i renoviranja kuće.

“Svrha ovog projekta je pogodovati i potaknuti ponovno naseljavanje i socio-ekonomsku revitalizaciju tih područja.

Ove potpore će pokriti do 50% troškova povezanih s kupnjom i popravkom kuće u gradu s manje od 5000 stanovnika.

Zainteresirani moraju u toj nekretnini trajno prebivati. Kandidati moraju biti talijanski državljani, državljani EU-a ili državljani zemalja izvan EU-a koji imaju dugoročni boravak u trajanju od najmanje 10 godina. Morat će se obvezati da će se prijaviti kao stanovnici u talijanskom gradu i ne možete biti stanovnici drugog grada.

Prijave se mogu podnijeti putem online obrasca na web stranici Toskanske regije i moraju se podnijeti do 13:00 27. srpnja.

Italija već neko vrijeme iskušava ovakve sheme u nadi da će pomladiti stanovništvo ruralnih gradova diljem zemlje.

Godine 2022. vlada Sardinije u Italiji platila je ljudima po 15 000 eura da se presele na taj mediteranski otok. Sardinija je izdvojila 45 milijuna eura za subvencioniranje 3.000 bespovratnih sredstava do 15.000 eura po komadu. Odredbe su također uključivale preseljenje u grad na Sardiniji s manje od 3000 stanovnika.

U regiji Kalabrija, novim stanovnicima obećano je po 32.000 eura, dok je u selu Santo Stefano di Sessanio ljudima ponuđeno do 52.000 eura bespovratnih sredstava za preseljenje i rad tamo.

“Cilj je potaknuti lokalno gospodarstvo i udahnuti novi život malim zajednicama”, rekao je Gianluca Gallo, regionalni vijećnik

Foto by Klaus Stebani