Plitvička jezera nisu samo Plitvička jezera


Nedavno nas je Iluminol agencija pozvala na event u Liku gdje smo otkrivali što sve nudi ova županija osim Plitvičkih jezera.

Smjestili smo se odličan Camping Plitvice koji osim mjesta za kampere i šatore nudi i mobilne kućice u koje se može smjestiti 6 osoba. Lokacija je odlična ako planirate posjetiti Plitvička jezera i okolne aktivnosti.

Što smo sve radili/posjetili:

Vožnja kajakom kroz dolinu rijeke Gacke

Koja idila, koji mir, koja tišina. Priroda je ovdje jednostavno divna – odmor za dušu i tijelo. Rentali smo kajake u Velebit aktivnosti i spustili se niz rijeku nekih 5km, laganim tempom vam treba malo više od 2h vožnje, a s dobrim društvom vrijeme brzo proleti. Možete birati klasične kajake ili kajake s prozirnim dnom.

Vožnja quadovima i zip line – Quad and Buggy Plitvice

Za ekipu koja voli malo adrenalina quadovi su odličan način za otkrivanje ovog djela Hrvatske. A kad završite vožnju, dok vas adrenalin još uvijek drži obavezno na zip line.

Adrenalin park Ogi

Još adrenalina, još aktivnosti. Glavna atrakcija u Adrenalin parku Ogi je divovska ljuljačka, ali prije nego krene ljuljanje bit će te ispucani kao iz pračke. Osim ljuljačke u parku ima za svakoga ponešto:

  1. Roping poligon (prolazak roping parka s uključenom zaštitnom opremom za penjanje – kaciga, sigurnosni pojas)
  2. ATV QUAD (program uključuje vožnju profesionalnim Polaris Sportsman 570 ccm  ATV QUAD motorima uz pratnju stručnog osoblja)
  3. Paintball (200 kuglica s uključenom opremom- kaciga, prsluk, rukavice, puška, zaštitno odijelo)
  4. Zipline avantura (30 metara iznad zemlje 120 km/h)
  5. Streličarstvo (natjecanje u stilu Robina Hooda, uključuje profesionalne lukove i strijele)
  6. Tomahawk sjekire (bacanje sjekira u drvenu metu s ciljem da se sve sjekire zabiju u drvo)
  7. Zračna puška s optikom (gađanje mete profesionalnom zračnom puškom s optikom)
  8. Airsoft duel (suparnici se natječu u gađanju meta pomoću profesionalnih airsoft pušaka)
  9. Planinski bicikli (obilazak lokalnog područja biciklima)

Vožnja E-bikeovima – Plitvice bike & bed

Rentali smo bicikle i provozali se krajem oko Plitvičkih jezera i kanjona rijeke Korane. Kraj stvoren za istraživanje i vožnju biciklom. Bicikle smo rentali kod Plitvice bike & bed. Cijena običnog MTB za cijeli dan se kreće od 10 – 13€, dok električni MTB možete dobiti za 35€. Predivne livade s konjima, dolina jelena, stari Drežnik grad, prekrasni pogledi na kanjon Korane….

Plitvička jezera

Mislim da se ništa previše ne mora pisati o Plitvičkim jezerima sve se zna 😉 Majka svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske, a od 1979. godine, park je upisan na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Objekt 505 – napušteni podzemni aerodrom Željava

Pri povratku s Plitvica stali smo kod napuštenog podzemnog aerodroma Željava poznatog pod kodnim imenom “Objekt 505”. Građen je kao najskuplja i najčuvanija vojna tajna bivše Jugoslavije. U unutrašnjosti Pljšsevice nalaze se hangari i tuneli. Tri su galerije za smještaj 120 zrakoplova, skladišta oružja, tankovi s gorivom, elektrogeneratori, kuhinja, prostorija za brifinge, učionice, spavaonice i ambulanta. Zbog hrpe novaca koje se potrošilo na ovaj objekt činilo ga je najskupljom i najvećom vojnom građevinom u Europi. Nakon 13 godina betoniranja podzemnog kompleksa koji je uključivao tunele duge barem 3,5 km, široke 20m i visoke 8m u obliku slova M te vanjskih pista u funkciju je pušten 1968. Mogao je izdržati direktan pogodak nuklearnog projektila jačine 20 kilotona, poput onog bačenog na Nagasaki. Trenutno se u okolici rade razminiravanja pa kraj ceste možete vidjeti znakove za oprez pa je pemetno ne skretati s asfaltiranog puta.

Na kraju odličnog vikenda nastao je ovaj super video o ljepotama Like i ponudi koja se može iskoristiti u ovom kraju.