Plaže Balija prekrivene plastikom


Loše gospodarenje otpadom na otoku, kao i monsunsko vrijeme, doveli su do toga da plastični otpad postaje godišnji prizor na plažama Balija, posebno Kuti, Legianu i Seminjaku. Na plaži Kuta mještani su prve dane nove godine proveli čisteći pijesak, gdje se nakupilo više 30 tona morskog otpada, od čega je 70 posto bilo plastike. Ovaj period nazivaju još i “Trash season”

Sve zajedno na plažama u Kuti, Legianu i Seminjaku uklonjeno je u dva dana više od 90 tona smeća. Iako je ideja o udruživanju zajednice radi čišćenja svojih plaža ohrabrujuća, čini se da korijenski problem neće uskoro nestati.

Najveći je problem zapravo rukovanje otpadom u Indoneziji koje nije bilo učinkovito. Bali i otok Java su tek sada počeli sa reorganiziranjem iako je indonezijska vlada lani u travnju pokrenula nacionalnu strategiju za borbu protiv krize plastičnog otpada. Prema državnoj novinskoj agenciji Antara, Indonezija želi smanjiti plastični otpad za 70 posto do 2025. godine, a do 2040. godine postići “zero” zagađenje plastikom.