Ovo su najljepši gradovi u Toskani koje morate obavezno posjetiti


Toskana je jedna od najljepših regija u Italiji, poznata po svojim brežuljcima, vinogradima, prekrasnim gradovima i bogatoj kulturi. U ovom članku, predstavit ćemo vam pet najljepših gradova u Toskani koje morate obavezno posjetiti

Naslovna by Rolanas Valionis

Firenca

Firenca je glavni grad Toskane i poznata je kao “biser renesanse”. Grad Firenca pravi je dragulj za ljubitelje povijesti i umjetnosti, budući da je dom nekih od najpoznatijih svjetskih remek-djela. Jedna od obaveznih atrakcija u Firenci je galerija Uffizi, gdje možete vidjeti djela Botticellija, Michelangela i Leonarda da Vincija. Obavezno rezervirajte karte unaprijed kako biste izbjegli duge redove.

Još jedno kultno mjesto u Firenci je katedrala Santa Maria del Fiore, također poznata kao Duomo. Katedrala je arhitektonsko remek-djelo, a pogled s vrha kupole je apsolutno zadivljujući. Uspon na vrh može biti izazovan, ali isplati se zbog panorame grada koja oduzima dah.

Tražite li mirnije i tiše mjesto, uputite se u vrtove Boboli koji se nalaze iza palače Pitti. Vrtovi su savršeno mjesto za bijeg od gradske vreve i uživanje u miru prirode.

Naravno, nijedno putovanje u Firencu ne bi bilo potpuno bez uživanja u lokalnoj kuhinji. Toskanska kuhinja poznata je po svojoj jednostavnosti i korištenju svježih namirnica. Neke od najboljih namirnica možete pronaći na gradskim tržnicama, kao što su Mercato Centrale i Sant’Ambrogio Market. Svakako kušajte poznati firentinski odrezak i lokalno vino Chianti.

Firenca je također odličan grad za shopping. Gradskim ulicama nižu se dizajnerski butici i zanatske radnje koje prodaju ručno rađenu kožnu galanteriju, nakit i keramiku. Tržnica San Lorenzo odlično je mjesto za pronalazak suvenira i darova za vaše najdraže.

Zaključno, Firenca je grad koji doista osvaja srce Italije. Njegova bogata povijest, zadivljujuća arhitektura i ukusna kuhinja čine ga destinacijom koju svaki putnik mora posjetiti. Bilo da istražujete gradske muzeje i galerije, divite se njegovoj arhitekturi ili jednostavno šetate njegovim ulicama, Firenca će na vas ostaviti trajan dojam. Dakle, spakirajte kofere i pripremite se zaljubiti se u ovaj šarmantni grad.

Foto by Andrea Spallanzani

Siena

Siena je još jedan prekrasan grad Toskane. Grad ima prekrasnu gotičku arhitekturu, znamenitosti poput katedrale i trga Piazza del Campo, koji je jedan od najvećih srednjovjekovnih trgova u Europi, a možete ga prepoznati po njegovom obliku školjke. Piazza del Campo je najpoznatijem događaju, Palio di Siena, konjskim utrkama koje se održavaju dva puta godišnje.

Još jedna popularna atrakcija u Sieni je katedrala Santa Maria Assunta. Ova prekrasna katedrala poznata je po svojoj impresivnoj fasadi i prekrasnim unutrašnjim detaljima. Unutar katedrale možete vidjeti prekrasne freske, skulpture i vitraje.

Ako ste ljubitelj umjetnosti, svakako posjetite Pinacoteca Nazionale, galeriju koja čuva brojna umjetnička djela iz Sienine prošlosti. Ovdje možete vidjeti djela nekih od najpoznatijih talijanskih umjetnika, poput Duccia di Buoninsegnija, Simone Martini i Ambrogia Lorenzettija.

Nemojte propustiti probati neke od lokalnih specijaliteta, poput ribollite (juhe od povrća), pappardelle s divljači ili bisteke alla fiorentina. Za desert, isprobajte cantuccini, toscanski kolač s bademima i Vin Santo, slatkim desertnim vinom koje je tipično za ovu regiju.

Foto by Walkerssk

Pisa

Kada stignete u Pisu, odmah ćete primijetiti da se grad sastoji od tri glavna dijela: Piazza del Duomo, područje oko rijeke Arno i starogradske ulice koje vas vode kroz povijest. Danas je Pisa još uvijek mjesto gdje se može vidjeti spoj starog i novog. Kada posjetite grad, Piazza del Duomo (Piazza dei Miracoli) je nezaobilazno mjesto koje ne smijete propustiti. Na trgu se nalaze neke od najvažnijih znamenitosti grada, uključujući Kulu koja se naginje, Krstionicu, Katedralu i grobnice.

Kosi toranj u Pisi je najpoznatija znamenitost grada i jedna od najpoznatijih znamenitosti u Italiji. Građena je u 12. stoljeću, a počela je naginjati zbog nestabilnih temelja. Katedrala Santa Maria Assunta je još jedna nezaobilazna znamenitost Pise. Izgrađena u 11. stoljeću, ovaj prekrasni primjer romaničke arhitekture domaćin je niza remek-djela, uključujući freske, vitraje i skulpture.

Kad ste završili s razgledavanjem Piazza del Duomo, vrijeme je da se uputite u ostatak grada. Pisa ima mnogo uskih ulica i malih trgova koji su prepuni barova, restorana i trgovina. U ovim dijelovima grada možete osjetiti pravu talijansku atmosferu, gdje se uživa u hrani i piću, a ljudi su ljubazni i srdačni.

Foto by Walkerssk

San Gimignano

Smješten na brežuljku ovaj grad je poznat po svojim tornjevima, slikovitim ulicama i prekrasnim krajolicima. San Gimignano je osnovan u 3. stoljeću pr. Kr. kao rimski kolonijalni grad, no vrhunac svoje moći doživio je u srednjem vijeku kada je postao središte trgovine. Grad je bio područje sukoba između Firence i Siene, no unatoč tome, uspio je zadržati svoj jedinstveni karakter.

Kad se prvi put susretnete s gradom, dočekat će vas prekrasni tornjevi, od kojih najviši doseže visinu od 54 metra. Grad ima 14 tornjeva koji su u prošlosti bili simbol bogatstva obitelji koje su ih izgradile. Danas su tornjevi i ostali dijelovi grada proglašeni UNESCO-vom svjetskom baštinom i privlače na tisuće posjetitelja svake godine. Grad je prepun slikovitih ulica, trgovina i restorana koji nude lokalne delicije i vina. Prošećite ulicama i otkrijte skrivene trgove i fontane, te uživajte u prekrasnom krajoliku koji se pruža pred vama.

Jedna od najvećih atrakcija grada je Piazza del Duomo, centralni trg na kojem se nalazi katedrala iz 12. stoljeća posvećena svetom Gimignanu. Katedrala je ukrašena freskama i mozaicima, te se smatra jednim od najljepših primjera romaničke arhitekture u Toskani. U blizini grada nalazi se i vinarija, gdje možete kušati neka od najboljih vina Toskane. Osim toga, San Gimignano je poznat po svom maslinovom ulju, tako da nemojte propustiti priliku da kušate lokalne delicije.

Foto by Makalu

Lucca

Prekrasan grad smješten u srcu Toskane koji će vas oduševiti svojom bogatom poviješću, prekrasnom arhitekturom i opuštenim stilom života. Grad je poznat po svojim srednjovjekovnim zidinama, slikovitim ulicama i trgovima te prekrasnoj katedrali koja datira iz 11. stoljeća. Lucca je osnovan u rimsko doba, a u srednjem vijeku je postala važno središte trgovine. Grad je sačuvao mnoge svoje povijesne spomenike i zgrade, pa je pravi raj za sve ljubitelje povijesti i arhitekture.

Jedna od glavnih atrakcija grada je zid koji okružuje Luccu. Zid je sagrađen u 16. stoljeću kao obrana protiv napada turskih osvajača, a danas se koristi kao omiljeno mjesto za šetnju i vožnju biciklom. Osim toga, zid pruža spektakularne poglede na grad i okolni krajolik.

Foto by SILKE