Ovo je 50 najljepših malih gradova na svijetu


Conde Nast Traveler, prestižni časopis za putovanja je objavio popis 50 najljepših malih gradova na svijetu.

U ovom sveobuhvatnom pregledu, urednici su pažljivo odabrali raznolike destinacije diljem planeta, odrazujući se na različite dijelove svijeta, kao što su Brazil, Kanada, Slovenija i Japan. Ono što je izdvojeno kao ključni faktori za odabir najboljih gradova su popločene ulice, kolonijalna arhitektura i nevjerojatni pogledi, stvarajući nezaboravno iskustvo za putnike.

Gotovo svaka zemlja na svijetu ima dragulj od grada koji vrijedi istražiti, bilo da se radi o povijesnim selima u Japanu ili pustinjskim oazama u Egiptu. Stoga, sada vam predstavljamo najljepše male gradove na svijetu”, piše u članku.

Na samom vrhu liste, Conde Nast Traveler je proglasio španjolski gradić Albarracín kao najljepši od svih. Smješten u pokrajini Teruel, ovaj izolirani planinski grad uz rijeku Guadalaviar oduševljava svojim očaravajućim kombinacijama ružičaste i narančaste arhitekture, koja se besprijekorno uklapa u stjenovito okruženje. Albarracín se ističe po svojoj povijesti koja obuhvaća muslimansku i kršćansku vladavinu, a posjetitelji će biti očarani spojem gotičkih katedrala i ostataka maurskog Alcázara u jednom malom gradu. Crvene stijene koje okružuju grad čine ga popularnom destinacijom za penjanje i planinarenje, upotpunjujući jedinstven doživljaj.

Albarracín – Foto by Siggy Nowak

Iako se na listi nisu našli gradovi iz Hrvatske, posebno mjesto je dobio Bled, koji je omiljeno odredište za mnoge Hrvate. Smješten u Sloveniji, Bled je očaravajući gradić s predivnim jezerom koje se ističe smaragdno plavom vodom, slikovitim otočićem i crkvom te nevjerojatnim pogledom na Alpe i dvorac iz 12. stoljeća koji dominira brežuljkom. Bled je okružen šarmantnom atmosferom koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Ovo je top 20 najljepših gradova, a ostatak liste možete vidjeti na stranicama Conde Nast Travelera

  1. Albarracín, Španjolska
  2. Ban Rak Thai, Tajland
  3. Baños, Ekvador
  4. Bar Harbor, Maine
  5. Biei, Japan
  6. Bled, Slovenija
  7. Bocas del Toro, Panama
  8. Carmel-by-the-Sea, Kalifornija
  9. Colonia del Sacramento, Urugvaj
  10. Castle Combe, Engleska
  11. Esperance, Australija
  12. Giethoorn, Nizozemska
  13. Gokayama, Japan
  14. Gordes, Francuska
  15. Göreme, Turska
  16. Guatapé, Kolumbija
  17. Hallstatt, Austrija
  18. Hatta, UAE
  19. Ilulissat, Greenland
  20. Iruya, Argentina

U svakom od ovih gradova očekuje vas jedinstvena kombinacija prirodnih ljepota i autentične lokalne kulture koja će vas ostaviti bez daha.