Ovo je 10 najboljih vidikovaca u Lisabonu


Neravan krajolik Lisabona tjera vas da lutate od osamljenih dvorišta s pogledom na srednjovjekovne četvrti do terasa s kojih možete uživati u pogledu na cijeli grad.

Foto by Steffen Zimmermann

Ovaj popis lokacija koje možete posjetiti u portugalskoj prijestolnici uključuje neka od omiljenih mjesta lokalnog stanovništva, kao i manje poznata mjesta i lokacije koje možda u početku ne obećavaju klasičan vidikovac. Sve će vas, međutim, na kraju nagraditi spektakularnim pogledom.

1. Miradouro do Monte Agudo

Pomalo skriven od očiju u Penha de França, četvrti koja se obično izostavlja s turističkih ruta, Miradouro do Monte Agudo jedan je od najromantičnijih i podcijenjenih vidikovaca u Lisabonu. Nedostatak publiciteta nadoknađuje toplinom i tišinom, savršenom za promatranje zalaska sunca nad gradom i mostom Ponte 25 de Abril.

2. Museu do Aljube

Smješten u nekadašnjem političkom zatvoru, Museu do Aljube prikazuje grube zapise novije portugalske povijesti. S obzirom na otrežnjujuće okruženje muzeja, kafić na najvišem katu prijeko je potreban dašak svježeg zraka. S uskog balkona koji obavija pročelje zgrade pruža vam se rijetko viđen pogled na stražnji dio lisabonske katedrale.

3. Miradouro do Recolhimento

Unutar zidina Castelo de São Jorge, između glavnog ulaza i blagajne, srednjovjekovne popločane ulice vijugaju do neočekivanog vidikovca. Miradouro do Recolhimento skriveni je mali trg koji vas tjera da se zapitate jeste li nenamjerno upali u nečije privatno dvorište. Nekoliko stabala maslina pruža hlad dok uživate u pogledu na četvrt Graça i rijeku Tejo.

4. Jardim do Torel

Jardim do Torel nekadašnji je privatni vrt iz 19. stoljeća. Njegove neobične klupe u parku u stilu ležaljki su super za opuštanje u jednoj od najtiših zelenih površina u Lisabonu. Nudi lijep pogled na Praça dos Restauradores u četvrti Baixa, samo nekoliko minuta od Ascensor da Lavra.

5. Trgovački centar Amoreiras

Klasični vidikovci u starom dijelu grada najtraženiji su za snimanje savršene slike Lisabona kao s razglednice. Ali s Amoreiras 360 Panoramic View, na krovu trgovačkog centra Amoreiras, imate cijelu portugalsku prijestolnicu pod nogama. Opustite se i uživajte u potpuno neometanom pogledu koji pruža stari i novi Lisabon.

6. Parque Keil do Amaral

Ovo područje je podijeljeno na manje parkove i vrtove dizajnirane za aktivnosti koje variraju od laganih šetnji do staza za vježbanje. Stolovi za piknik i roštilji stvaraju atmosferu za lijena poslijepodneva s obitelji, s Ponte 25 de Abril i južnom obalom rijeke Tejo na horizontu.

7. Miradouro de Santo Estevão

Alfama, poznata po svojim labirintima uskih ulica i skrivenim fontanama je četvrt koju ljudi posjećuju kako bi se jednostavno izgubili.  Za razliku od većine vidikovaca smještenih na brdima, ovo je dvorište crkve. Pogled je intiman, na osunčane terase i krovove od terakote.

8. Convento do Carmo

Otkako ju je djelomično opustošio požar 1988., četvrt Chiado se obnavlja dodajući suvremeni ugođaj rekonstruiranim starim zgradama. Terraços do Carmo i TOPO Chiado najnoviji su primjeri. Naslonjene na stražnji zid gotičkog Convento do Carmo, terase pružaju pogled na Rua do Carmo i Castelo de São Jorge, dok TOPO spaja portugalsku kuhinju s kreativnim koktelima.

9. Jardim 9 de April

Prema zapadnoj strani grada, dio između Cais do Sodréa i Beléma jedva da privuče vašu pozornost osim mosta Ponte 25 de Abril koji sliči Golden Gateu u San Francisu. Skriven unutar, pored Museu Nacional de Arte Antiga, nalazi se Jardim 9 de Abril s pogledom na užurbani i šareni Lisabon i mirnu rijeku Tejo. Nazdravite zlatnom zalasku sunca uz koktel u obližnjem Le Chatu.

10. Miradouro Chão do Loureiro

Uzdižući se iznad jednog od najprometnijih dijelova grada, Miradouro Chão do Loureiro nalazi se na krovu nekadašnje tržnice koja je prenamijenjena u parkiralište. Ništa od toga ne bi bilo jako privlačno da nema restorana Zambeze koji sa svojim primamljivim otvorenim prostorom nudi prekrasan pogled. Ovo mjesto među lokalnim stanovništvom je omiljeno mjesto za piće u sumrak.