Ova dva otoka su udaljena samo 3,8 km, ali imaju 21h vremensku razliku


U Beringovom prolazu, tamo gdje se Rusija i Amerika gotovo dodiruju, leže Diomedovi otoci.

Veliki Diomed nalazi se na ruskoj strani, dok je Mali Diomed na američkoj strani. Ledeni most koji se zimi formira između dva otoka omogućuje, iako ilegalno, hodanje kratkom udaljenošću između njih, ajmo reći “putovanje kroz vrijeme”. 

Dva otoka udaljena su samo 3,8 kilometra, nalaze se u dvije različite države, a vremenski ih dijeli 21 sat razlike. Međunarodna datumska granica koja prolazi između njih je granica između Rusije i SAD-a. Veliki Diomed ili “Sutrašnji otok” pripada Rusiji, dok je Mali Diomed američki teritorij.

Međunarodna datumska granica je imaginarna linija koja ide sredinom Tihog oceana. Prelaskom linije od istoka prema zapadu idete jedan dan unaprijed, a od zapada prema istoku jedan dan unazad. Ne radi se o ravnoj liniji, već o krivudavoj jer su se u obzir uzele i političke granice.

Mali Diomed (lijevo) i Veliki Diomed (desno). Slika je slikana sa sjevera – Foto wikipedia

Otoke je otkrio Vitus Jonassen Bering 1728. godine. Ovo mjesto je i najmanja udaljenost između Rusije i SAD-a. Jedino stalno naselje je Diomede koji se nalazi na Malom Diomedu. Diomede je prema popisu stanovništva iz 2011. godine imao 135 stanovnika. Na Malom Diomedu još uvijek živi izvorna domorodačka populacija naroda Inupiat dok su svi domoroci s Velikog Diomeda odavno evakuirani u Sibir i sad se na otoku nalazi samo ruska vojna baza.