Ova država u Europi već tri godine ima besplatni javni prijevoz


Oko 640.000 građana Luksemburga već više od tri godine uživa u besplatnom javnom prijevozu.

Luksemburg, malena zemlja smještena u srcu Europe, često se naziva biserom kontinenta. Luksemburg je postao i sinonim za inovaciju u javnom prijevozu. Naime, ova zemlja je prva na svijetu koja je uvela besplatan javni prijevoz na nacionalnoj razini. Ovaj pionirski korak ima za cilj promicanje održivog prijevoza, smanjenje gužvi u prometu i poboljšanje kvalitete života svojih građana. 

U lipnju 2019. godine, luksemburška vlada donijela je odluku da uvede besplatan javni prijevoz za sve. Ovaj inovativni potez je rezultat dugogodišnjih napora u promicanju održivosti i borbi protiv gužvi u prometu. Besplatan javni prijevoz obuhvaća sve oblike prijevoza unutar zemlje, uključujući autobuse, vlakove i tramvaje. Ova politika vrijedi za sve putnike, bez obzira na njihovo mjesto stanovanja ili državljanstvo.

Besplatan javni prijevoz u Luksemburgu ima brojne prednosti za posjetitelje. Prvo, omogućuje lako istraživanje različitih dijelova zemlje. Bez brige o kupnji karata ili pronalaženju parkirnih mjesta, posjetitelji mogu slobodno putovati i istraživati znamenitosti koje Luksemburg nudi. Bilo da je riječ o slikovitim gradskim kvartovima, povijesnim dvorcima ili prekrasnoj prirodi, besplatan javni prijevoz čini sve to dostupnim bez ikakvih dodatnih troškova.

Biti bogat i imati mali broj stanovnika naravno pomaže ovoj cijeloj priči. Luksemburg ima oko 640.000 stanovnika i svaki od njih, u smislu BDP-a po glavi stanovnika, vrijedi oko 99.900 eura godišnje prema posljednjim podacima Svjetske banke iz 2021. Npr. u susjednoj Francuskoj je to u prosjeku oko 35.200 eura godišnje.

Luksemburg ovaj sustav također promiče kao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promjena namamljujući ljude da iz vozila uđu u vlakove i autobuse.

Grund

Što obavezno vidjeti u Luksemburgu:

Stari grad Luksemburg: Stari grad Luksemburg, poznat i kao Grund, nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine i predstavlja srce grada. Ovaj povijesni kvart obiluje uskim srednjovjekovnim ulicama, impozantnim tvrđavama i prekrasnim crkvama. Posjetitelji mogu istraživati povijesne znamenitosti poput Kazemata, podzemnih tunela koji su nekad služili kao obrambeni sustav. Također, preporučuje se šetnja uz obronke doline Alzette kako biste uživali u prekrasnom pogledu na grad.

Dvorac Vianden: Dvorac Vianden, smješten na brežuljku iznad rijeke Our, jedan je od najimpresivnijih dvoraca u Europi. Izgrađen u 11. stoljeću, dvorac je kroz povijest bio dom različitih plemićkih obitelji. Danas posjetitelji mogu istražiti dvoranu za bankete, vitezovsku dvoranu, muzej oružja i mnoge druge fascinantne prostorije. Osim toga, dvorac Vianden nudi i prekrasan panoramski pogled na okolne doline i šumske pejzaže.

Muzej moderne umjetnosti Grand Duke Jean: Za ljubitelje umjetnosti, posjet Muzeju moderne umjetnosti Grand Duke Jean (MUDAM) je nezaobilazan. Smješten u spektakularnoj modernoj zgradi, MUDAM nudi izložbe suvremene umjetnosti s naglaskom na suvremeni dizajn, fotografiju i multimedijske instalacije. Ovdje možete istražiti impresivne umjetničke kolekcije, sudjelovati u radionicama ili jednostavno uživati u jedinstvenom ambijentu muzeja.

Dolina sedam zamkova: Ako ste ljubitelj povijesti i spektakularnih krajolika, ne propustite posjetiti Dolinu sedam zamkova. Smještena na obalama rijeke Moselle, ova regija je dom brojnim dvorcima koji datiraju još iz srednjeg vijeka

Dvorac Vianden