Otvoren Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo


Otvorenjem novoizgrađenog Centra za posjetitelje Modra špilja – Biševo posjetitelji ovog malog otočića sa samo 13 domicilnih stanovnika i oko 150 tisuća turista koji godišnje posjete ovaj dijamant hrvatskog Jadrana, dobili su priliku prošetati uređenim tematskim stazama i upoznati se s nizom zanimljivosti koje pruža otok Biševo i njegova iznimna prirodna i kulturna baština.

Tako se turisti mogu upoznati sa zaštićenom ptičjom vrstom – Eleonorinim sokolom i posjetiti napuštene topničke bitnice na rtu Gatula odakle se pruža prekrasan pogled na morsku pučinu. Tematske staze u dužini od 12 kilometara opremljene su signalizacijom, info tablama, klupama, stolovima, sjenicama, vidikovcima i odmaralištima za okrjepu i zaklon od jakog ljetnog sunca.

Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo, projekt je kojeg su realizirali Grad Komiža i Javna ustanova “More i krš” Splitsko-dalmatinske županije u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Komiže i Institutom Plavi svijet . Investicija je to ukupne vrijednosti 27.130.650,97 kuna. Projekt je sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u visini 18.470.061,85 kuna, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 3.887.737,97 kuna, dok je Ministarstvo turizma izdvojilo 480.000 kuna, a Splitsko-dalmatinska županija dodatnih 300.000,00 kuna.

Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo s popratnim sadržajima osmišljen je kao integracija prirodne raznolikosti, iznimnih krških fenomena, kulturne baštine, gospodarskog racionalnog upravljanja resursima te suvremenih ekoloških i turističkih nastojanja. Cilj projekta je doprinijeti održivom i gospodarsko-društvenom razvoju otoka Biševa i Visa te povećanju kvalitete života lokalnog stanovništva uz održivo korištenje prirodne baštine. 

Važno je istaknuti kako je ovaj projekt u potpunosti usklađen s ključnim strateškim dokumentima na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini jer predviđa očuvanje i povećanje vrijednosti prirodnih resursa, potiče turiste na dulji boravak na otoku, educira posjetitelje u važnost ekosustava i biološke raznolikosti, stvara potrebu za novim zapošljavanjem, nudi posjetiteljima proizvode i usluge lokalnih gospodarstvenika, kombinira znanja lokalne zajednice i najnovija postignuća znanosti i tehnologije te predviđa korištenje obnovljivih izvora energije.

Također, treba napomenuti kako su se od samog početka realizacije projekta, Grad Komiža i partneri suočavali s brojnim izazovima, od ugovaranja izvođača radova do isporuke materijala i opreme budući da otok Biševo nema trajektnu, već državnu brodsku liniju za prijevoz putnika te da se radi o najudaljenijem otoku u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji  nema svoju vodu.

Centar za posjetitelje Modra špilja Biševo otvorio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na prigodnoj svečanosti upriličenoj 18. kolovoza 2022. godine u prisutnosti gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević, gradonačelnika Visa Ive Radice, načelnika općine Šolte Nikole Cecić – Karuzića, predstavnika projektnih partnera, medija, te stanovnika Biševa i Komiže.

I na kraju, velika zahvala svim stanovnicima otoka Biševa na strpljenju i podršci. Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo će postati mjesto susreta i mjesto gdje će stanovnici ovog otoka moći plasirati svoje proizvode. Vraćanje društvenog života potaknut će, nadamo se, i povratak stanovnika na otok Biševo te gospodarski razvoj kako u turizmu, tako i u poljoprivredi i ribarstvu.

Web stranica Centra za posjetitelje Modra špilja https://bluecave-bisevo.com/