Otok Usedom, najsunčaniji dio Njemačke


Usedom drugi je po veličini otok njemačke a nalazi se na istoku zemlje gdje 80% otoka pripada matici, a ostalih 20% otoka dio je susjedne Poljske.

Piše: Krešimir Golubić

Otok se nalazi na vrhu delte rijeke Odre koja je svojom bio raznolikošću pravi raj za ljubitelje prirode. U južnom dijelu otoka, tik uz poljsku granicu nalazi se i Park prirode Usedom kojeg smo također imali priliku posjetiti.

Dolazak na Baltik najjednostavniji je preko Berlina, odnosno, kako smo imali dogovoreni put, na berlinskom nas je aerodromu pokupio kombi sa ostalim kolegama te smo krenuli prvo prema Greifswaldu.

Greifswald se nalazi u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje. Leži na ušću rijeke Ryck u Baltik a ima oko 55.000 stanovnika od kojih je preko 10.000 studenata. Stari hanzeatski grad osnovan u 12. stoljeću ponosi se sa svojim sveučilištem iz 1456. godine koje i danas zauzima važnu ulogu ovoga grada.

Najpoznatiji stanovnik Greifswalda je Caspar David Friedrich, slikar i grafičar rođen 1774. On je najvažniji predstavnik romantizma u Njemačkoj i često je smatran i za najvažnijeg njemačkog umjetnika svoje generacije. Poznati književnik Hans Fallada isto je rođen u Greifswaldu i bilo mi je veliko veselje kada sam otkrio da je i on dio povijesti ovog grada.

Grad nas je svojom ljepotom i hanzeatskom arhitekturom potpuno očarao već prve večeri. S obzirom da grad nije stradao tijekom 2.sv.rata, sve su zgrade zaista predivne i odlično očuvane.

Na glavnom gradskom trgu, Marktplatzu, nalaze se dvije zgrade iz 13. i 14. stoljeća izgrađene od opeke i dio su od devet takvih građevina Greifswalda koje se nalaze na poznatoj Europskoj ruti ciglene gotike. Europska ruta ciglene gotike povezuje danske, njemačke i poljske gradove a karakterizira ih zajednička kulturna baština građenja zgrada opekom. Nedaleko središta grada posjetili smo Cistercistski samostan, odnosno njegove ostatke iz samih začetaka grada.

Nakon obilaska gradskog središta, ukrcali smo se na MS BREEGE, izletnički brod pod kormilom kapetana Jensa Wermtera, koji nas kroz kišoviti dan prebacuje do poznatog ribarskog mjesta Wieck.

Sa svojim drvenim pokretnim mostom, simbolom gradića,  izgrađenim 1887.godine i nizom ribarskih brodica, kučica, spremišta i restorančića koji se nalaze uz samu obalu, ovo je mjesto kao stvoreno za uživanje. Kada k tome pridodamo upoznavanje sa lokalnim ribarom koji nam je pokazao sve tajne sušenja i pripreme ribe a na kraju i njegovim restoranom WIE 05, jedva smo se pokrenuli na naše iduće odredište. 

Nakon Greifswalda krećemo prema Zinnowitzu, prvom većem gradiću na otoku Usedomu.

Tamo smo imali priliku upoznat lovca na „zlato baltika“, odnosno jantar. Za baltički se jantar kaže da je najfiniji na svijetu a i jedan od najstarijih nakita i dragog kamenja iako uopće nije kamen.

Jantar je oduvijek bio luksuzan predmet i sredstvo razmjene. To dokazuje i više od 6000 godina stari nalaz baltičkog jantara iz Egipta. Thomas Reich nas je poveo na pješčanu obalu Baltika i pokazao kako i gdje se traži jantar. U svom tradicionalnom jantar-lovačkom odijelu i popratnom opremom primjećujemo da je već samo svojom pojavom atrakcija na plažama.

Komadići jantara se vade iz mora, sakupljaju i  zatim dalje obrađuju u njegovoj radionici. Ručno obrađeni kamen se na kraju procesa strojno uglanca i od njega se  radi nakit ili slični proizvodi. Dobili smo priliku i sami obraditi svoj komadić jantara te ga ponijeti za uspomenu u obliku ogrlice.

Nakon Zinnowitza produžujemo prema Heringsdorfu, poznatijem i kao Carske terme. Susjedni gradići Bansin i Ahlbeck 2005. godine se spajaju sa Heringsdorfom te se od tada nazivaju Tri carske terme (kupke). Sva mjesta kroz koja smo prošli, sa svojom historicističkom arhitekturom podsjećaju na Kvarner. Tradicija turizma ovdje postoji već dugo vremena ali pravi procvat kreće od druge polovice 19. stoljeća kada se otvara pruga, dovršavaju ceste te se počinju graditi terme.

Otok Usedom danas je jedno od najpoznatijih luksuznih ljetovališta Njemačke koji godišnje privuče zaista veliki broj gostiju. Odsjeli smo u poznatom lancu hotela Steigenberger odnosno njihovom Grandhotel & Spa, vodećem objektu i moram priznati da je sve u hotelu, počevši od usluge, sadržaja i restorana na nivou 5 zvjezdica. Sva raskoš takvog hotela dodatno dobiva svoj smisao kada se krenete šetati obalom, odnosno okolicom hotela  gdje sve na što nailazite su prekrasne vile, pansioni, restorani… cjelokupna ponuda sva tri gradića je jednostavno na jednom drugačijem, višem nivou kojeg se zaista isplati posjetiti.