Otkrijte Dubrovnik van zidina


Dubrovnik, poznat kao “biser Jadrana”, često se povezuje s predivnim starim gradom, njegovim zidinama i slikovitim ulicama koje oduzimaju dah. No, dok starinski ambijent stoji kao zaštitni znak ovog grada, Dubrovnik ima mnogo toga za ponuditi i izvan zidina.

S kvartovima kao što su Gruž i Lapad, Dubrovnik se širi i otkriva svoju raznolikost, zanimljive atrakcije i autentični doživljaj.

Kvart Gruž je pulsirajuće središte Dubrovnika, poznato po svojoj lučkoj infrastrukturi i živopisnoj atmosferi. Smješten na zapadnom dijelu grada, Gruž je dom najveće luke Dubrovnika i mjesto gdje se susreću lokalni stanovnici i turisti. Ovdje možete posjetiti svježu ribarnicu koja nudi najbolje morske plodove Jadrana, te uživati u autentičnom doživljaju kupnje svježe hrane. Također, Gruž je poznat po svojoj tržnici gdje se prodaje voće, povrće, suveniri i lokalni proizvodi. Prošećite šetalištem uz obalu, osjetite mirise mora i promatrajte lučki promet koji nikad ne prestaje.

Ako tražite neko mjesto sa super pogledom, preporučujemo Love bar. Krovni prostor bivše tvornice pretvoren je u šarmantni bar s prostranom terasom i s pogledom na dubrovački zaljev i otoke. Smješten u manje prometnom dijelu Dubrovnika od Starog grada, ovo je mjesto gdje se lokalno stanovništvo i turisti vole opuštati, družiti, zabavljati i uživati u najljepšem zalasku sunca u Dubrovniku. Moto ovog bara je – Bez osude, samo ljubav.

Nedaleko od Gruža nalazi se kvart Lapad, zeleno predgrađe koje je omiljeno među lokalnim stanovništvom i turistima koji žele izbjeći gužve starog grada. Lapad je raj za ljubitelje prirode i opuštajuće aktivnosti. Ovdje se možete prošetati po prekrasnoj šetnici uz more, uživati u pješčanim plažama i osvježiti se u bistrom plavetnilu Jadranskog mora. Također, Lapad nudi raznolike restorane, kafiće i barove gdje možete uživati u gastronomskim delicijama i opustiti se uz prekrasan pogled na zalazak sunca.

Ovdje smo našli i smještaj u odličnim Pervanovo apartmanima koji su udaljeni od Starog grada malo manje od 10 minuta vožnje. A na nekih 350m od ovih apartmana imate jednu od najpoznatijih plaža Dubrovnika, plažu Copacabana.

Fino smo jeli u Kazbek restoranu koji se nalazi u prekrasnom povijesnom objektu. Restoran je smješten u nekadašnjoj ljetnoj rezidenciji obitelji Zamanja, koja datira iz 16. stoljeća. Unutrašnjost restorana je elegantna i raskošna, s klasičnim elementima i detaljima koji odišu poviješću. Uz ugodnu atmosferu, posjetitelji mogu uživati ​​u vrhunskom jelovniku dok uživaju u pogledu na prekrasni vrt restorana. U svojem jelovniku nudi bogat izbor jela pripremljenih od svježih lokalnih sastojaka. Fokus im je na upotrebi sezonskih namirnica, a svako jelo je pomno kreirano kako bi se gostima pružio vrhunski gastronomski doživljaj.

Dubrovnik van zidina nudi i brojne kulturne atrakcije. Možete posjetiti modernu Umjetničku galeriju Dubrovnik koja predstavlja djela suvremenih umjetnika ili Kino Sloboda, povijesno kino koje još uvijek prikazuje filmove i njeguje tradiciju sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Uzmite vremena za istraživanje Dubrovnika izvan zidina, otkrijte njegove kvartove poput Gruža i Lapada i doživite pravu raznolikost i ljepotu ovog jedinstvenog grada. Bez obzira jeste li zaljubljenik u povijest, ljubitelj prirode ili jednostavno želite osjetiti autentični lokalni život, Dubrovnik izvan zidina pružit će vam super iskustvo ali i bijeg od gužvi starog grada.

Na ovom putovanju smo se družili s našim prijateljem Ivanom koji je turistički vodič u Dubrovniku i koji nam je preporučio sva ova mjesta.

The best ways to explore Dubrovnik