Godinu dana besplatnog letenja – savjeti za low budget putovanja


Klara, Marko i Leonarda osvojili su nagradu koja im omogućava godinu dana besplatnog letenja. Donosimo njihove savjete za low budget putovanja.

Klara, Marko i ja, Leonarda, smo studenti i veliki prijatelji koji su postali samo-prozvani profesionalci u low-budget putovanju do te mjere, da smo zajedno osvojili nagradu WizzAir-a koja nam omogućava godinu dana besplatnog letenja. Gdje god, kada god, dok god WizzAir leti tom linijom. Pomalo je arogantno reći da putujemo low-budget ako su nam osigurani letovi, no nije uvijek bilo tako. Prvi puta kada smo se istinski zaljubili u ovaj način putovanja bilo je tijekom putovanja ruksacima kroz Europu kada smo sedam letova ukupno platili 160 eura i posjetili Marseille, Brussels, Porto, Lisbon, Madrid i Paris. Iako je ovo što sad imamo nevjerojatan luksuz koji omogućava bezbrižnost i duplo smanjuje troškove, još uvijek moramo paziti baš kao i uvijek na sve druge troškove koji osim transporta dolaze s putovanjem.

Bitno nam je pokazati kako se stvarno s ne puno novaca može puno i kako je i studentski džep sasvim solidan za putovati. Puno prijatelja i obitelji nas često pita za savjete, a kako se iskustvom najbolje uči i odlučili smo podijeliti ono što najbolje znamo – neke od tajni našeg zanata.

  1. Više destinacije, duže vrijeme

Najbolji način kako uštediti novac, a vidjeti najviše mjesta je putovati na više mjesta, a ne samo na jedno. Prilikom ovakvog putovanja, samo putovanje postane dio svakodnevice i ne percipiramo ga kao posebno vrijeme kada možemo više trošiti nego inače. Kada smo tek počeli putovati odlazili smo na jedno mjesto i sav ušteđen novac trošili na tih nekoliko dana tamo, no sada kada putujemo na duže vrijeme znamo da nam taj isti novac treba ostati i za kraj putovanja koji često zna biti za nekoliko tjedana. Također posjećivanje više mjesta je praktičnije jer su ona jednostavno u tom trenutku bliža. Kada smo bili na jugu Portugala puno je jednostavnije onda bilo posjetiti Sevillu i Gibraltar, nego kasnije zasebno iz Hrvatske kupovati letove za te destinacije.

  1. Samo izravni letovi

Ovo je razlog zašto smo 7 letova po Europi platili 160 eura. Jedan od glavnih razloga zašto su letovi često jako skupi je da je let do neke destinacije ili let za povratak skuplji od drugog. Primjerice kada avio-kompanije reklamiraju letove koji koštaju svega 15-ak eura to je izravan let (let do tamo), no povratan je 70 i onda je karta 85 eura. Mi smo iskoristili ovo tako da putujemo s jednog izravnog na drugi i tako zapravo uvijek iskorištavamo onu jeftiniju polovicu povratne karte.

  1. Uvijek samo „carry on“ prtljaga

Iako se pomisao na putovanje s jednom dnevnom torbom i jednom velikom torbom koja sadrži svu odjeću koju će osoba nositi tijekom cijelog puta, mnogima čini nezamisliva, zaista nije. Bitno je spakirati samo stvari koje su zaista potrebne, odjeću koja međusobno paše, odjeću koja se ne gužva jako i kada se sjetite novca koje ste uštedili jer niste nadoplatili veliki kofer odmah će Vam biti lakše. J Prilikom dugog putovanja, jednom tjedno peremo robu u hostelima koji često imaju perilicu i sušilicu, ili u self-service praonicama, tako da stvarno nema potrebe uzimati puno stvari. Također, mobilnost koju nam ruksaci daju je neprocjenjiva. Osobito kada vidimo Azijate s ogromnim koferima kako kotačićima na kamenim ulicama stvaraju enormnu buku.

  1. Bez rezervacije sjedala

Prilikom kupnje avionske karte, kao opcija se mnogo puta nudi odabir sjedala što se dodatno plaća. Naravno razumljivo je da ljudi imaju želje i potrebe i da putuju u društvu pa žele sjediti blizu, no i ovo je dobar način kako uštediti. Primjerice na putovanju s 7 letova, zajdno smo uštedili 50 eura samo zato jer smo odabrali nasumičan raspored sjedenja. Često nas avio-kompanije svejedno smjeste skupa jer zajednički kupujemo karte, no često niti nismo neko društvo jedan drugome jer spavamo, tako da nam ne smeta ni ako je Klara u 3. redu, Marko u 15., a ja u 22.

  1. Uvijek pitati za potencijalni popust za mlađe od 26 godina

Prilikom kupnje ulaznica i karata, pogotovo kada se transakcija obavlja na licu mjesta, djelatnici nam pitaju koliko imamo godina te tako automatski uštedimo, no ako oni ne pitaju, ne sramimo se, osobito ne Marko J, pa pitamo postoji li i ta opcija. Također, uvijek je dobro sa sobom nositi x-icu, bez obzira što je iz Hrvatske ona je dokad da ste student.

  1. Free city tours, Pub crawls…

Ovakvi programi, gotovo uvijek organizirani sa strane hostela, idealni su ako na određenom mjestu ne provodite puno vremena, niste ga prethodno istražili ili pak samo želite upoznati drage ljude. U Madridu smo na besplatnom obilasku grada upoznali Australce s kojima smo kasnije proveli cijeli dan i završili ga u hostelu koji je imao happy hour gdje je piva bila 1 euro. U Fezu, koji je pomalo nesiguran grad, ovakav obilazak nam je dao hrabrost da vidimo djelove grada gdje sami ne bi prethodno otišli, a i upoznali smo djevojku zaposlenu u kompaniji koja radi spontane znakove pažnje, te je inzistirala da nam plati ručak.

  1. Provjeriti u kojoj je valuti najisplatljivije platiti

Ovo je posebno dobar način na koji uštediti veliku svotu novaca. Bitno je reći da ne funkcionira uvijek, no sada kada je funta pala funkcionira savršeno. Prilikom kupnje apsolutno bilo čega na internetu provjerite vrijednost u eurima i kasnije u funtama i zasebno provjerite omjer tih valuta. Primjerice plaćanjem u funtama, a ne u eurima, nedavno sam na letu uštedila 35 eura. Isto to vrijedi i za kupnju bilo čega na internetu. Hlače koje su 43 eura, plaćenjem u funtama one su zapravo 35 eura. 🙂

  1. Javni prijevoz, Taxi samo ako je hitno

Veliki novci se mogu uštediti na sekundarnom transportu, kao primjerice centar grada-zračna luka. U Marokanskom gradu Agadir, taxi je iz centra grada do zračne luke iznosio 20 eura, dok je druga opcija uključivala dva autobusa i svega potrošenih 1 euro po osobi. Ovo je super opcija kada imamo puno vremena do leta, jer kada je panika, novci su često zadnja stvar koja nam je na pameti.

  1. Nositi vlastitu hranu na zračnu luku i zrakoplov

Opće je poznato da je hrana na zračnim lukama i zrakoplovima iznimno skupa. Upravo zato je odlazak u supermarket prije leta obavezan. Što se tiče hrane, kroz osiguranje je dozvoljeno unijeti bilo kakvu hranu na kojoj je oznaka „g“, a ne „ml“. Primjerice jogurt ne može, ali humus može. Također uvijek je dobro imati praznu bocu, koju nakon prolaska kroz osiguranje napunite vodom. Isto tako je super pripremljenu hranu za dva leta i layover ne zaboraviti u hladnjaku hostela, kao ja u Madridu.

  1. Provjeriti zračne luke u blizini

Jedan od mojih najdražih bendova imao je koncert u Dublinu, a Klara i ja smo veliki obožavatelji toga grada. Letovi iz Zagreb-a i okolice su bili preskupi, ali zato je let iz Venecije bio izrazito jeftin. Odlučile smo otići na autobus, prespavati kod prijateljice u Trst-u, otići na rani vlak, prebaciti se na javni autobus i onda stići na jeftini let za Dublin. Ove situacije četo znaju biti naporne i dugotrajne i ne isplate se uvijek, no ne škodi provjeriti i ovu mogućnost.

  1. Odrediti dnevni budžet

Novci nepažnjom mogu prilično brzo nestati, tako da je bitno odrediti dnevni budžet makar otprilike. Naravno on će varirati ovisno o danu i mjestu, no barem ga se djelomice treba držati. Jasno je da dnevni budžet ne može biti isti u Londonu i Marrakeshu, no bitno je pripaziti. Naš budžet tako iznosi 10-20 eura dnevno bez smještaja, no nekada potrošimo 5 eura dnevno, nekad 20.

  1. Priuštiti si stvari tu i tamo

Bitno je paziti na budžet i ne trošiti novce na gluposti, no isto je tako sasvim glupo tu i tamo si ne priuštiti iskustva do kojih nam je stalo i koja su nezaboravna. Primjerice izlet u Saharu uključuje tri dana, dva noćenja, prijevoz u kombiju, obroke i jahanje devama i košta 80 eura, tečaj surfanja sa svom opremom u Portu košta 15 eura i ako dođete pri kraju dana biti ćete sami s trenerom, a i vremenski će dvostruko produžiti tečaj.

  1. Nositi vlastiti ručnik, adapter za struju, paziti na depozit za ključ…

Ovakve male stvari puno znače ako ne želite trošiti novce na nepotrebno. Mnogi hosteli naplaćuju 2,3 eura za najam ručnika po danu što tijekom dugog putovanja ukupno može biti veliki trošak. Također, adapteri znaju biti skupi, a Velika Britanija i Irska imaju drugačije utičnice, isto kao i iznenađujuće Malta kojoj je britanski utjecaj to ostavio. Bitno je pripaziti i na depozite. Primjerice Leonarda je u Lisabonu izgubila ključ, a s time i depozit od 5 eura. Nije puno, ali ljepše je potrošiti te novce na fini obrok, koji je u Portugalu otprilike te cijene.

YouTube kanal:  https://www.youtube.com/channel/UCKrokG3ahdZCJKSl94scYCQ