Osmišljena je posebna ‘koronavirus putovnica’ za spas turizma


Ministri turizma Europske unije tijekom videokonferencije, dogovorili su da će načiniti zajednički dokument koji bi vrijedio za sve zemlje članice ako bude trebalo

Inače, videokonferencija je za temu imala stanje u europskom turizmu, utjecajima pandemije i mjerama i uvjetima za dolazak turista i na njoj je sudjelovao hrvatski ministar turizma Gari Cappelli.

Takav dokument, koji su neki prozvali Covid-19-putovnicom, odnosi se na zdravstveni, odnosno sigurnosni dio protokola kod putovanja. Cappelli je također rekao da je dogovoreno da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, bez obzira na pojedinačne u zemljama.

Cappelli je rekao i da je vrlo jasno govoreno o kratkoročnom fondu za oporavak. U proračunu do 2027. u prvom paketu turizam nije imao tako istaknutu važnost, ali nakon koronavirusa ta se situacija potpuno mijenja, jedinstven je stav svih zemalja da će turizam morati imati veliki iskorak u proračunu.

“Turizam je ključan za jačanje, to jest spašavanje nacionalnih ekonomija”, rekao je Cappelli, navodeći primjere i drugih turističkih zemalja osim Hrvatske, poput Italije, Španjolske ili Grčke.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti uspostave koridora za promet turista izrazio je nadu da će to dogovoriti do kraja svibnja, ako ne na zajedničkom dijelu, onda bilateralno sa zainteresiranim zemljama.

“Zasad već imamo respektabilan broj zemalja koje su zainteresirane”, istaknuo je.

Turizam je najpogođeniji sektor u koronakrizi i potrebna mu je izdašna pomoć unutar dugoročnog plana za oporavak koji priprema Europska unija, izjavio je ranije povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. Dodao je kako bi godišnji prihodi hotela i restorana na razini EU-a mogli pasti za najmanje 50 posto, a gubici turoperatora, kruzerskih kompanija, turističkih agencija, zrakoplovnih tvrtki mogli bi ići i do 70 posto.

Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) pozvalo je Europsku komisiju i ministre turizma EU-a da pojačaju napore i osmisle značajniji paket za spas i koordiniranu strategiju izlaska turizma i industrije putovanja iz krize…

Izvor: rtl.hr