Odvozili smo cestu smrti u Boliviji


Odvoziti “Death Road” u Boliviji bila je stavka koju smo već dugo imali na bucket listi. Ako volite avanturističke atrakcije ovo je defintivno jedna od najboljih koju možete isprobati u Boliviji. Prvi dio puta vozi se 22km po asfaltu i onda 64km po makadamu. Spuštate se sa 4 650 m.n.v. na nekih 1 150 metara.

Zašto se zove cesta smrti? Prije nego je izgrađena nova cesta godišnje je na ovoj cesti ginulo između 200-300 ljudi što ju je učinilo najopasnijom cestom na svijetu. Zamislite sav promet (automobili, busevi, kamioni) koji prevoze putnike i teret u oba smjera na cesti koja na nekim mjestima nije šira od 3m, i s provalijom većom od 900m. Kako ovo baš nije zezancija i da treba paziti uvjerili smo se u prvih 5 minuta kada je dečko iz naše grupe napravio salto preko bicikla i polomio se, dalje je morao nastaviti busom, a cura iz druge grupe nije imala toliko sreće i slomila je ruku odmah na početku.

Najveća nesreća na ovoj cesti dogodila se 1983. godine kada se s litice prevrnuo bus – vraćali su se iz susjednog sela s nogometne utakmice, poginulo je 100 ljudi. Ovo je jedina cesta u Boliviji gdje morate voziti s lijeve strane. Kažu da je tako sigurnije za vozače, kad se spuštaju i moraju se miomići s drugim automobilom jer kroz prozor mogu vidjeti koliko mogu kotačom doći do ruba litice.

Mi smo spust odradili s odličnom ekipom iz Gravity Assisted Mountain Biking, ako slušate njihove upute i ne glupirate se uživat ćete u ovom spustu kroz predivnu prirodu. Zadnja glupa nesreća je bila kad je dečko stao da snimi nekog leptira i kako je buljio u ekran mobitela tako je pao u provaliju, no preživio je jer ga je zaustavilo drveće. Kaže vodič ako padnete probajte se uhvatiti za granu i ne pasti više od 100 m jer uže koje imaju za spašavanje je dugačko 100m.

VIDEO:

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Putoholicari / Iva & Branko (@putoholicari)

FOTOGALERIJA: