Odmor nikad bliže – Turopolje


Nekad ne morate otići daleko da bi se maknuli iz svakodnevnice, da bi naučili i vidjeli nešto novo. Idemo u Turopolje.

Turopolje je područje južno od Zagreba, nizinski kraj s bogatom kulturnom baštinom i zanimljivom prošlošću.

Turopolje je ime dobilo po izumrlom govedu tur što smo saznali u Centru za posjetitelje Turističke zajednice grada Velike Gorice, gdje smo počeli naše istraživanje Turopolja. Za one koji žele znati više o povijesti ovog kraja, odmah do centra nalazi se i Muzej Turopolja, nekadašnja gradska vijećnica Plemenite opčine turopoljske.

Turopoljski lug je pravo mjesto za bijeg u prirodu. Ostatak je to velike prapovijesne šume između Velike Gorice i Siska gdje je nekada lutala turopoljska svinja. Ova autohtona pasmina svinje bila je na pragu izumiranja no danas se predano radi na očuvanju. Osim svinja u šumama možete pronaći i ostale životinje, no od nedavno mogu se pronaći i crni tartufi. Kako je cijelo ovo područje oduvijek bilo bogato drvom, posebno hrastom lužnjakom normalno je da su od njega gradili kuće, ali i sakralne građevine. Sačuvano je nekoliko crkvi i kapelica izgrađenih od drva, a najveća je kapela sv. Barbare iz 17.st. u Velikoj Mlaki.

Od drva je prvotno bila izgrađena i utvrda Lukavec koja je služila za obranu od Turaka, no zanimljivo je da su se tu održavala i suđenja vješticama. Danas se tu pali krijes kojim se tjera zima i slavi proljeće. Dvorac je trenutačno zatvoren jer je nastradao u potresu.

Jeste li znali da Velika Gorica ima svoju malu tvornicu čokolade? Posjetili smo tvornicu čokolade Choco.hr. Personalizirane praline, čokoladni namazi i ostale slastice možete naručiti preko weba Choco.hr.

Poslije slatkog vrijeme je za degustaciju nagrađivanih rakija i likera i prvog hrvatskog gina. Posjetili smo Destileriju Brigljević. Ono što nam se činilo zanimljivo su gin radionice koje možete pokloniti nekome za rođendan ili pak skupiti ekipu i zajedno naučiti nešto o ginu.

Ako pak ste više ljubitelj vina, ne brinite već krenite prema Vukomeričkim goricama i obaveznoj probajte turopoljski škrlet. Mi smo se zaustavili kod OPG-a Mikulčić.

A što je s hranom? Naša preporuku je Bistro Babriga koji u ponudi ima odlične bele turopoljske žgance i turopoljsku svinju. Ako pak ogladnite u samom centru Velike Gorice onda je naša preporuka Chop Old House. Ako s vama na putu idu i djeca onda je dobar izbor jedno od mnogobrojnih izletišta, koji uz restoran imaju i dodatne aktivnosti zanimljive djeci, ali i odraslima. Mi smo odabrali Ranč Cowboy, no tu su još Ključić brdo, Odranski ribič ili Turopoljski grunt obitelji Dianežević.

Ranč Cowwboy

Ukoliko želite napraviti višednevni izlet po Turopolju, imate veliki izbor kuća za odmor. Mi smo prespavali na imanju Trumbetaš koje si možete iznajmiti i za neke proslave, druženja.