Odmor nikad bliže: Ivanić-Grad i Vrbovec


Nastavljamo otkrivanje zanimljivih mjesta nedaleko od Zagreba koja su idealna za jednodnevne, ali i višednevne izlete. Ovaj put idemo u Ivanić-Grad, a zaustaviti ćemo se i u gradu Vrbovcu.

Ivanić-Grad je grad u Moslavini, smješten uz rijeku Lonju i svega 40km udaljen od Zagreba. Na sam spomen Ivanić-Grada svima prvo pada na pamet nafta pa se pitate zašto bi netko posjetio takav industrijski grad?

Na početku upoznavanja grada krenite iz Centra za posjetitelje uz vodiča u kratak obilazak gdje ćete upoznati najbitnija mjesta u gradu i saznati kako je grad nastao te kako nafta utječe na život u Ivanić-Gradu. Za dodatne informacije zaustavite se u i Gradskom muzeju Ivanić Grada koji se nalazi u nekadašnjoj Gradskoj školi.

Turizam u Ivanić-Gradu počeo se razvijati otkrićem natalana i termomineralne vode te otvaranjem lječilišta Specijalna bolnica Naftalan koja je uz bolnicu u Azerbajdžanu jedina takve vrste na svijetu.

Naftalanska terapija koristi se u liječenju kožnih, upalnih reumatskih bolesti, te bolesti zglobova i kralježnice, ali i u liječenju opeklina i rehabilitaciji nakon operativnih zahvata. Razvili su i vlastite proizvode od naftalana: kremu, ulje i šampon.

Nedavno je uz bolnicu otvoren i novi kompleks unutarnjih i vanjskih bazena, teretana, fitness centar s rekreativnim sadržajima itd, time se zdravstveni turizam Ivanić-Grada proširio i na sportsko rekreativni.

Odmah do bazena nalazi se Sportski park Zelenjak, prekasno uređeno mjesto za odmor i/ili aktivnost za cijelu obitelj. Tu je i stari bazen koji je pretvoren u kino odnosno pozornicu.

Kad smo već kod sporta i aktivnog turizma, kakvog mi volimo, u okolici grada možete biciklirati biciklističkim rutam: Savska odnosno plava ruta (41km) i/ili Moslavačka žuta (37km) i narančasta ruta (25km). Ukoliko pak ste više ljubitelj hodanja onda preporučamo poučnu stazu šume Marča koja je dugačka 2,5km i vodi kroz šumu i oko jezera Sudarica ili poučna staza šume Žutica gdje možete vidjeti naftne klackalice.

A nakon sporta sigurno ogladnite. Preporuka je Gradska pivnica Ivanić koja je poznata po svojim odličnim gablecima, a od nedavno osim tradicionalne hrane tu možete naći i bbq krilca, rebarca, hamburgere s domaćim pecivom itd.

A nakon hrane vrijeme je i za vino. Moslavina je poznata po svom škrletu tako da u ovom području imate nekoliko vrhunskih vinara koji će vam prvo ponuditi škrlet, a onda i ostatak njihovog vinskog asortimana. Mi smo posjetili vinariju Voštinić Klasnić.

Smjestiti se možete u Hotelu Sport s predobrim wellnes centrom, oko kojeg se nalaze razni sportski sadržaji i tereni. Hotel se nalazi na izletištu Petek u sklopu kojeg je i odličan restoran Garfield s novouređenom vinotekom, a na izletištu ima i zanimacija za djecu tako da je ovo odlično mjesto za obiteljski izlet.

Druga opcija za smještaj je, selo Šumećani, osam kilometara od Ivanića, gdje se nalazi seosko imanje Kezele. Sve je uređeno na tradicijski način što znači da možete prespavati u jednoj od nekoliko tradicijskih kuća na imanju, probati domaće specijalitete i na kraju zaviriti u podrum obitelji Kezele. Na imanju se nalaze razne sportsko-rekreativne aktivnosti, tu je i dvorište sa životinjama, štala s konjima i mali etno muzej. Ovo mjesto je idealno za teambuildinge, proslave, radionice…

Bučijada je najveća manifestacija u Ivanić-Gradu i svake godine privlači sve više ljudi iz Hrvatske, a održava se početkom listopada. Tko zna, možda se sretnemo u Ivanić-Gradu na Bučijadi!

Na povratku doma zaustavili smo se u gradu Vrbovcu, još jednom malom, skrivenom, ali zanimljivom mjestu.

Upoznavanje grada krećemo uvijek iz samog centra grad, a u Vrbovcu je to kod crkve sv. Vida, zaštitnika grada, pokraj koje se nalazi palača Patačić u kojoj se nalazi Muzejska zbirka POU Vrbovec. Na ovom mjestu nekada se nalazila stara utvrda Vrbovec od koje je danas ostala samo jedna kula koja danas nosi naziv Petra Zrinskog koji je ovdje rođen 1621. godine. Osim Zrinskog, u Vrbovcu se rodila Marija Jurić Zagorka čija bista se nalazi pokraj crkve.

Grad Vrbovec se ponosi svojom hranom pa je tako nastala manifestacija Kaj su jeli naši stari koja se održava već 40 godina krajem kolovoza. Od raznolike gastronomske ponude ističu Vrbovečku peru koja je u postupku zaštite naziva i proizvoda oznakom tradicionalni specijalitet i tako će postati prvi proizvod u Hrvatskoj koji nosi oblik zaštite Zajamčeno tradicionalni specijalitet. Iz Udruge „Pera“ pokazali su nam pripremu ovog jela, a ako ga želite isprobati cijeli recept možete vidjeti u videu. A na Youtube kanalu Kaj su jeli naši stari imate još zanimljivih recepata pa možda dobijete ideju za ručak ili desert.

S Vrbovečkom perom odlično se sljubljuje vino Graševina obitelji Korenika.

Jako nas je ugodno iznenadilo malo imanje Nađalina s dva konja, kozom, nekoliko ovaca koje vodi mlada zaljubljenica u konje Antonela. Antonela planira širenje svog imanja, a do tada su svi dobrodošli na druženje sa životinjama.

Na povratku doma, kratko smo se zaustavili kod prekrasnog baroknog dvorca Lovrečina Grad iz 13. stoljeća. Dvorac je u vlasništvu časnih Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog koje pak su ga dale na korištenje zajednici Cenaccolo.

Vrbovec je poznat i po VUM festu koji organizira Vrbovečka udruga mladih, a ove godine obilježavaju svoju 20. godišnjicu festivala, nama odlična točka za završetak ovog našeg izleta.

Za dodatne detalje uvijek se možete javiti u turističku zajednicu Ivanić-Grada i/ili Vrbovca.