Od sutra možete nabaviti svoju COVID potvrdu/putovnicu


Vlada je danas, 31. svibnja 2021. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se donose sukladno Zakonu za zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

AKD će putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr,  učiniti građanima dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda, a također će mrežne stranice i redovito ažurirati.
 
EU digitalna COVID potvrda će se koristiti sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka i isključivo samo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.

Kako mogu dobiti potvrdu?

EU digitalnu COVID potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom.

Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Koje dokumente trebam kako bih preuzeo potvrdu s portala e-Građani?

Osim vjerodajnice razine 2 – značajne razine sigurnosti ili vjerodajnice razine 3 – visoke razine sigurnosti za pristupanje portalu e-Građani nije potrebno osigurati dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu. 

Popis vjerodajnica navedenih razina sigurnosti pronađite OVDJE.

Mogu li potvrdu koristiti putem mobilnog telefona?

Da. Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i na taj način predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka. 

Kako potvrda funkcionira?

EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama.

Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

Europska komisija uspostavila je EU pristupnik putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih COVID potvrda.  Osobni podaci uneseni u potvrdu se ne razmjenjuju kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

Kako će mi potvrda pomoći u slobodnom kretanju?

EU digitalna COVID potvrda prihvaća se u državama članicama EU-a te će pomoći koordiniranom ublažavanju ograničenja koja su na snazi sukladno mjerama donesenima od strane pojedinih država članica.

Prilikom putovanja ili tijekom boravka u nekoj od država članica EU svaki državljanin EU-a ili državljanin treće zemlje s reguliranim boravkom u EU će kao nositelj EU digitalne COVID potvrde moći na učinkovit te interoperabilan način dokazati svoj zdravstveni status u odnosu na COVID-19. Ukoliko će pojedina država članica i dalje od nositelja valjane EU digitalne COVID potvrde zahtijevati karantenu ili dodatno testiranje, o istome će morati pravodobno obavijestiti Komisiju i sve druge države članice te obrazložiti svoju odluku.

Hoću li moći putovati u drugu državu članicu EU-a ako se još nisam cijepio?

Da. EU digitalna COVID potvrda trebala bi olakšati slobodno kretanje unutar EU-a. Ona neće biti preduvjet za slobodno kretanje koje je temeljno pravo u EU-u. EU digitalnom COVID potvrdom možete dokazati preboljenje i negativan rezultat testiranja, što je jedan od čestih zahtjeva zbog uvedenih javnozdravstvenih ograničenja.

Potvrda državama članicama daje mogućnost prilagoditi postojeća ograničenja u pogledu javnoga zdravlja kako bi građanima olakšale prekogranična putovanja.

Internet stranice Reopen EU-a sadrže informacije o različitim postojećim ograničenjima na području EU-a te se preporučuje da se koriste kao pomoć prilikom planiranja putovanja Europom.

https://reopen.europa.eu/hr/ 

Je li važno koje sam cjepivo primio?

Potvrde o cijepljenju u Republici Hrvatskoj izdavat će se cijepljenoj osobi za sva cjepiva protiv bolesti COVID 19 koja su odobrena od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Glede ukidanja ograničenja slobodnog kretanja, države članice će prihvaćati potvrde o cijepljenju cjepivima za koja je odobrenje za stavljanje u promet na teritoriju EU-u izdala Europska agencija za lijekove (EMA).

Države članice mogu navedeno proširiti i na putnike iz EU-a koji su primili neko drugo cjepivo.

Jesu li moji osobni podaci sigurni?

EU digitalna COVID potvrda sadrži osnovne informacije kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja potvrde, relevantne informacije o cijepljenju, testiranju i preboljenju te jedinstveni identifikator potvrde.

Sama potvrda uključuje ograničeni skup tek najnužnijih informacija. Za potrebe provjere vjerodostojnosti kontrolira se samo valjanosti digitalnog potpisa potvrde. Svi zdravstveni podaci ostaju pohranjeni isključivo u državi članici koja je izdala EU digitalnu COVID potvrdu.

Mogu li maloljetne osobe dobiti potvrdu?

EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba testirana ili je preboljela COVID 19 izdaje se i maloljetnim osobama. EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba cijepljena izdaje se isključivo osobama od 18 godina i starijima.

Pravila izdavanja – cijepljenje

Tko može dobiti potvrdu?
 
Osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Pravila izdavanja – testiranje

Tko može dobiti potvrdu?
 
Osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa. Potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka.
 
Pravila izdavanja – preboljenje
 
Tko može dobiti potvrdu?
 
Osoba koja je preboljela bolest COVID-19 može dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa