Od sredine lipnja moguća slobodna putovanja unutar EU?


Uz epidemiološku situaciju turistički rezultati na kraju 2020. uvelike će ovisiti o otvaranju granica na emitivnim tržištima

Nakon dogovora sa Slovenijom, očekuje se da se uspostave bilateralni odnosi sa zemljama u okruženju iz kojih možemo očekivati auto-goste.

Uz epidemiološku situaciju, turistički rezultati na kraju ove godine u velikoj mjeri ovisit će o otvaranju granica na emitivnim tržištima, pri čemu je već najavljeno grupiranje zemalja prema dostupnosti automobilom.

Kako je Europska komisija državama članicama prepustila odluke o tome iz kojih zemalja će se puštati putnici bez obveze karantene, svakodnevno pristižu nove informacije o otvaranju koje s nestrpljenjem prati sektor. A kako epidemija slabi u velikom broju zemalja, uvjeti za pregovore sve su fleksibilniji pa se sloboda putovanja sad već nazire na znatno široj bazi nego što se pričalo pred par tjedana.

Nakon dogovora sa Slovenijom čiji građani nemaju obvezu karantene zbog putovanja u Hrvatsku, očekuje se da se uspostave bilateralni odnosi sa zemljama u okruženju, s kojih možemo očekivati auto-goste, s Mađarskom, Austrijom, Češkom i Slovačkom.

Ti gosti danas već mogu u Hrvatsku ako imaju uplaćen smještaj, no po povratku kući čeka ih samoizolacija. Od sredine lipnja dogovor o slobodnom putovanju bi mogao biti uspostavljen s Njemačkom, a naznaka je i otvaranje prema trećim zemljama ako se uspostave letovi, primjerice prema Kini, piše Poslovni dnevnik.

Testiranje u zračnoj luci

Austrija za početak sredinom lipnja planira otvoriti prekogranično putovanje sa susjednim zemljama, Njemačkom, Švicarskom, Lihtenštajnom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom. Putnici u Austriju trebaju znati da su u Austriji otvoreni restorani i barovi, hoteli kreću od 29. svibnja, a maske su obavezne u javnom prijevozu i trgovinama.

Pri ulasku u zemlju potrebna je zdravstvena potvrda koja navodi da putnik nema koronavirus, a oni bez certifikata moraju se samoizolirati 14 dana. Pritom, testiranje je dostupno na aerodromu u Beču za 190 eura. Česi su najavili otvaranje granica s Njemačkom i Austrijom do 15. lipnja. Njemačka se nada da će nakon tog datuma biti moguće ukinuti obvezu karantene za sve putnike za unutar EU.

Obveza karantene ostala bi samo za putnike koji stižu iz zemalja van EU, s iznimkom Ujedinjenog kraljevstva. Italija je u subotu priopćila kako će ponovno otvoriti granice za putnike u EU od 3. lipnja. Za sada nije poznato kada bi Hrvatska mogla otvoriti granice Talijanima, iako se radi o važnom emitivnom tržištu.

Grčka se jako trudi osigurati neke rezultate od turističke sezone što će svakako biti teže jer većina gostiju u Grčku stiže zrakoplovom. Grci su najavili da će granice za turiste otvoriti najranije 1. srpnja. Trenutno im funkcioniraju rijetki letovi, a izravne letove s Ujedinjenim kraljevstvom najavljuju za 1. lipnja.

Trenutno se svi koji doputuju u Grčku moraju samoizolirati na dva tjedna, a nošenje maske je obavezno u trgovinama i u javnom prijevozu. Otvaranje trgovačkih centara, restorana, kafića, kina, hotela, zabavnih parkova i terena također se planira odraditi tijekom lipnja.

Konkurenti ne planiraju puno

Iako ove godine ne očekuje neki ozbiljniji turizam, Španjolska planira postupno otvaranje u lipnju, ovisno o regiji i epidemiološkoj situaciji. Putnici koji stižu u zemlju i dalje imaju obvezu karantene, letovi su vrlo ograničeni, kao i putovanja unutar Španjolske.

Iako su se hoteli službeno smjeli otvoriti od 11. svibnja, izuzev zajedničkih prostora, većini se to ne isplati dok se ne otvori mogućnost putovanja domaćim i stranim turistima. Situacija u Španjolskoj i Italiji, ali i Francuskoj, mogla bi otvoriti nove mogućnosti za hrvatske destinacije u ovoj godini.