NOVI SAD – grad mira, kulture, dobre hrane i mladenačke energije


21.rujna obilježava se Međunarodni dan mira. Na taj datum prenesu tu informaciju svi mediji kako bi podsjetili da ga je utemeljila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama.

Napisala: Vlatka Vužić

Tijekom tog dana zvoni u sjedištu iste te institucije Japansko zvono mira, dar građana Hirošime i japanskog naroda u spomen na razorne posljedice rata i strašne gubitke ljudskih života i … Priča tu manje više završava.
Vraćaju se i mediji, i države, i ljudi, svakodnevici u kojoj još uvijek MIR ne stanuje na svim svjetskim lokacijama. Nismo, nažalost, došli još do te razine evolucije u kojoj će u miru živjeti svi sa svima.

Zato nam trebaju datumi da nas podsjete i spomenici da nas zaustave u trenutku. Da se zamislimo i osvijestimo koliko bi ovaj svijet bio ljepše mjesto da živimo svi u miru. Iznutra u sebi.  Izvana s drugima.

Jedan takav spomenik miru koji nosi naziv „One Day“, postavljen je ove godine u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi koju se želi afirmirati kao „tvrđavu mira“. Darovala ga je gradu Yoko Ono, svjetski poznata aktivistica za mir i multimedijalna umjetnica koja je u javnosti ipak najpoznatija kao partnerica Johna Lennona, čija je pjesma „Imagine“ možda i najljepša oda miru napisana ikada.

Spomenik u obliku broda, tzv. šajke,  zajednički je projekt  institucija “Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture”, Fondacije “EXIT” i tvrtke “NIS”, a želja je i umjetnice i organizatora da se baš taj spomenik u budućnosti prepoznaje kao simbol grada koji ove godine nosi titulu Omladinske prijestolnice Europe, a 2021. godine će preuzeti titulu Europske prijestolnice kulture.
Organizacija OPENS2019 ulaže veliki trud i sredstva kako bi Novi Sad profilirala kao grad koji je otvoren svima, a ponajprije kao važno sveučilišno središte, otvoren mladima, na kojima svijet, na kojima mir – ostaje. Povezanost Novog Sada i mladih u prvom je planu još od pokretanja EXIT-a, ali nije taj veliki (u svakom smislu te riječi), festival jedini razlog za dolazak u ovaj grad i uživanje u svemu što može ponuditi.
Novi Sad je uvijek dobra ideja. Za one koji uživaju u obilaženju kulturno – povijesnih spomenika, posebno predivnih manastira kao što su primjerice Staro i Novo Hopovo, ali i za one koji baterije pune u zelenilu. Fruška Gora je, govorim iz vlastitog iskustva, jak i brz punjač. Već kratka šetnja učinit će da osjećate da ste udahnuli novi zrak i dobili novi polet za sve ono što vas čeka na asfaltu i buci daleko od svima nam tako potrebne blizine s prirodom.

Posjet Novom Sadu posebno je dobar izbor za gurmane koji uživaju u kvalitetnoj, domaćoj hrani.
Gurmani naravno mogu biti i vegetarijanci i vegani, i oni će idealnu hranu, ali i priču za sebe pronaći na ranču Dobro prase na kojem će vlastite obroke u dogovoru s vlasnicima, ljudima koji žive u potpunom skladu s prirodom, moći i sami pripremiti, a možda usput i rezervirati sudjelovanje na nekoj od njihovih radionica ili dogovoriti boravak i odmor na eko način.

Za one pak koji vole omastiti brk savršenim komadom mesa prava je adresa Salaš 137 u Čeneju. Točnije, baš svaki zalogaj hrane od predjela do deserta na ovom je mjestu čista rapsodija okusa. Ako nekome ovo zvuči kao pretjerivanje ili plaćeni oglas, baš taj „nevjerni Toma“ neka se prvi zaputi na tu adresu. Budući da u ponudi imaju i smještajne kapacitete možete ostati i duže, ali moj je prijedlog, ako ste već smješteni u Novom Sadu, barem poludnevni izlet osobito onima koji imaju djecu, jer ova je divna lokacija u prirodi pravi raj za opuštenu igru mališana. Dok se oni igraju i upoznaju sa životinjama i načinom života na salašu, vi možete uživati u bogatoj trpezi na kojoj su servirane probrane delicije od kojih svaka ima svoju priču. I „gazda od salaša“ ima svoju.
Aleksandar Samardžija zvani Splićo (jasno je da je nadimak dobio po Splitu u kojem je živio), 1996. godine kupio je ovaj 230 godina star vojvođanski salaš nakon što je razgledao više od 400 njih. 23 godine kasnije ovo je postalo mjesto na kojem najvažnije životne trenutke obilježavaju i slave (rezervirajući termin debelo unaprijed), brojni sretnici iz zemlje i inozemstva pa i neke od najpoznatijih međunarodnih zvijezda baš su ovo mjesto odabrale kao ono na kojem su u tajnosti proslavile svoje najintimnije i najsretnije događaje.

Teško da ćete nakon ručka na Salašu osjetiti glad do (barem) sljedećeg dana, ali kad ju osjetite restoran kojeg svakako vrijedi posjetiti, što zbog vizualnog, što zbog gurmanskog doživljaja je Sokače New Way koji se nalazi u gradu. Ambijent prepun tradicionalnih detalja i stilskog namještaja pravi je raj za „Instagramičare“, a delicije, od kojih se najviše, s razlogom, priča o onima s roštilja raj su za baš svako nepce. Ćevapi, pljeskavice, kobasice i ”vješalice”, najfiniji uštipci, ali i drugi specijaliteti nacionalne kuhinje poput svadbarskog kupusa, graha prebranca ili sarmica s kiselim mlijekom – na vama je da izaberete, a jedno je sigurno što god izabrali – nećete pogriješiti.

Posebnu slatku deliciju možete pak probati na adresi slastičarnice „Vremeplov“. Čokoladna bomba s dodatkom naranče nosi ime poznate glumice Mire Banjac koja je baš takvu 80 kilograma tešku tortu naručila za svoj okrugli 80. rođendan.

Naravno, nakon fine papice, red je počastiti se i dobrom kapljicom. A kad ste već u blizini, možda je najbolje da se u potrazi za kvalitetnom zdravicom uputite u Sremske Karlovce kako biste nazdravili čašom finog bermeta i prošetali ili možda provozali se, obalom Dunava. 

Opustiti se uz pogled fokusiran na rijeku, upiti taj trenutak i spremiti brojne slike koje ste upili u onaj kutak memorije za najljepše uspomene, idealan je završetak ovakvog jednog lijepog izleta koji će vas obogatiti brojnim nezaboravnim iskustvima.