Novi datum: Druženje u Međimurju – Vinska tura – Prijavi se


U suradnji sa World Travelerom osmislili smo jedan đir ili vinsku turu kroz naše malo Međimurje

Foto – Monika Herceg

Vrijeme je da upoznate skrivene ljepote svoje zemlje

Krenite od Međimurja, hrvatskog (k)raja slikovitih prizora i vrhunskih vina.

Uživajte u slikovitim prizorima, zanimljivim pričama i legendama, okusima koji obaraju s nogu i u nezaobilaznoj degustaciji vina kojima se Međimurci toliko ponose.

Najnagrađivanija vinska cesta na svijetu 

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Međimurju se njeguju još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne Decanter nagrade i pohvale koje međimurski vinari nižu jednu za drugom. S više od 20 Decantera na 600 hektara vinograda, Međimurska vinska cesta je najnagrađivanija cesta na svijetu.

Rezervirajte 19.07. za jedan savršen dan u Međimurju 

Ukratko o programu:

Krećemo iz Zagreba u 08:30, a iz Varaždina u 09:30.

Nedelišće (oko 10:30)

Prva stanica je Horvatova kovačnica u Gornjem Hrašćanu i podsjetnik na stari zanat kojim se danas bave rijetki. Spajanje, oblikovanje i preoblikovanje vrućeg željeza intrigira maštu, a kako to izgleda na djelu doznat ćemo u Horvatovoj kovačnici iz 1957. godine.

Kratkom vožnjom nastavljamo dalje do željezničkog stajališta Dunjkovec i povijesne zbirke “Štrekari”, uređene baš na području prve željezničke pruge u Hrvatskoj. Saznati ćemo kako je nekad izgledao život željezničara na najstarijoj hrvatskoj pruzi i popiti po gemišt, za što uvjerljivije iskustvo, pa nastavljamo dalje.

 

Peklenica (oko 11:30)

Sljedeća postaja: selo Peklenica koje je dobilo ime po crnoj tekućini koju su mještani zvali pekel, što u prijevodi znači pakao. Pogađate, crna tekućina je zapravo nafta, a Peklenica prvo mjesto na svijetu gdje se organizirano vadila nafta. Idemo saznati što je kolomajz i kako su Međimurci prije gotovo dva stoljeća uz pomoć vode i probušene posude crpli naftu.

Degustacija vina (oko 12:30)

Uvjerili smo se da se prvo naftno polje nalazi u Međimurju, a ne Pensylvaniji i nastavljamo dalje.

Na redu je slikovito mjestašce Sveti Urban kraj Štrigove, posebnost Međimurja. U mjestu koje nosi ime sveca zaštitnika vinogradara mora da je dobro I vino, zar ne? ? Provjerit ćemo to u dvije vinarije, kod ljubaznih domaćina, vrijednih čuvara tradicije i proizvođača nagrađivanih vina.

Najprije obilazimo vinariju obitelji Knehtl-Medenjak, gdje su nam vina skladnih voćnih aroma na popisu za degustaciju – Pinot Sivi, Silvanac Zeleni i Muškat Žuti. Doznat ćemo što je i kakvog je okusa “meso z tiblice” međimurski specijalitet spreman po staroj recepturi.

Slijedi obilazak jednog od najstarijih međimurskih vinskih podruma, onog obitelji Kojter gdje ćemo kušati Silvanac Zeleni, Rose i Muškat Žuti. Uz degustiranje raskošne lepeze vrhunskih sortnih vina, slijedi i degustacija bučinog ulja s pogledom na vinograde.

Mađerkin breg (oko 15:30)

Sada kada smo se uvjerili u to da Međimurci i te kako imaju zašto biti ponosni na vino koje proizvode, idemo do prekrasnog prirodnog vidikovca, Mađerkinog brega, koji će ljubitelje dalekih putovanja podsjetiti na rižina polja u Aziji. Ovaj dragulj Međimurja izvor je inspiracije mnogim fotografima i ljubiteljima prirode zbog svojih terasastih vinograda i pogleda na 4 države – Hrvatsku, Austriju, Sloveniju i Mađarsku. Idemo uživati u pogledu i mirisu grožđa, napraviti neizostavni selfie i čuti priču o Mađerki, plesačici iz Budimpešte po kojoj je breg dobio ime.

Mura i Goričanec (oko 16:30)

Spuštamo se do rijeke Mure, do slikovitog Žabnika – najsjevernije točke Hrvatske. Dolazimo do starog mlina gdje ćemo prošetati uz netaknutu prirodu rijeke Mure i proći ćemo i kroz “Labirint energije” i “labirint ljubavi”, spiralne stazice ograđene “murskim” kamenom, koje svima onima koji njima prođu navodno vraćaju izgubljenu energiju i jačaju psihu. 

Ostavljamo vam slobodnog vremena koje možete iskoristiti za vožnju skelom, razgled mlina na Muri te posjet Etnografskoj zbirci (potrebna nadoplata od 25kn po osobi).

Vlakićem nastavljamo do izletišta Goričanec koje je i naša posljednja točka za danas. Savršen dan u Međimurju, u društvu Putoholičara, završavamo u prekrasnom prirodnom ambijentu izletišta Goričanec, uz ukusni ručak, nezaobilaznu degustaciju vina i dobru glazbu. 

Slijedi povratak za Zagreb u 20:00

Cijena po osobi iznosi 39€ = 295,00 kn

Rezerviraj ovo putovanje – OVDJE

Ukoliko želite doći osobnim automobilom, iz bilo kojeg drugog kraja Hrvatske, budite slobodni da nam se pridružite. U tom slučaju, dolazite samostalno na mjesto po dogovoru, a cijena izleta iznosi 245,00 kn po osobi.

CIJENA UKLJUČUJE

  • prijevoz udobnim turističkim autobusom na relaciji Zagreb, Varaždin – Međimurje – Varaždin, Zagreb
  • degustaciju vina i meso s tiblice u Vinariji Knehtl-Medenjak (cca 3dcl vina po osobi – Pinot Sivi, Silvanac Zeleni i Muškat Žuti)
  • degustaciju vina i sira i namaza od bučinih sjemenki  u Vinariji Kojter (cca 3dcl vina po osobi – Silvanac Zeleni, Rose i Muškat Žuti)
  • sve razglede prema programu
  • ručak uz degustaciju vina u izletištu Goričanec (uz glazbu uživo)
  • vožnju turističkim vlakićem 
  • usluge turističkog pratitelja na putovanju

Ručak u izletištu Goričanec po meniju:

  • ragu juha
  • junetina na lovački način
  • pileća prsa na orly
  • đuveč riza + trganci
  • miješana salata
  • ½ porcije međimurske gibanice

VEGE meni

  • Povrtna juha
  • Lazanje sa sirom i tikvicama
  • Miješana salata
  • ½ postcije međimurske gibanice
 CIJENA NE UKLJUČUJE

• vožnju skelom, razgled mlina na Muri te ulaznicu za posjet Etnografskoj zbirci; 25,00 kn po osobi

• osobne troškove

Za dodatne informacije i rezervacije, stojimo vam na raspolaganju.
Besplatni info telefon: 0800 666 669, telefon u uredu: +385 51 601 842, mobitel: +38599 200 22 30; e-mail: info@world-traveler.hr

Fotogalerija s prošle ture:

Foto – Monika Herceg