Noć Muzeja 2019


Noć muzeja u svom će se 14. izdanju održati 1. veljače 2019. Tema je ‘Muzeji – inovacije i digitalna budućnost’ od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći muzeji diljem Hrvatske su besplatni

Kako bi kreativno sagledali muzejske mogućnosti i omogućili veću dostupnost svojih sadržaja novoj muzejskoj publici, te im virtualno približili budućnost u muzejima, kao i svakodnevnom životu, hrvatski muzeji u svom radu koriste suvremene tehnologije, od digitalnih platformi i mobilnih aplikacija do VR tehnologije, digitalne tehnologije.

Tema 14. izdanja odabrana je s obzirom na to da je komuniciranje različitih sadržaja, odnosno primjena digitalnih tehnologija otvorila neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije, bilo da se radi o samim muzejskim zbirkama, stručnim, znanstvenim i drugim događajima, edukativnim i zabavnim sadržajima ili pak o virtualnim obilascima muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta.

‘Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno prostorno muzeologiziranje i dostupnost velikom broju korisnika’.

Muzeji su tako postali atraktivni i uzbudljivi prostori inovacije.

‘Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentaciju, edukaciju, zabavu i mogućnost da po vlastitom odabiru i na način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost’

Noć muzeja pokrenuta je u Njemačkoj 1998., godinu dana kasnije počela se održavati i u Francuskoj, a od 2005. prerasta u događaj na europskoj razini, kada mu se pridružuje i Hrvatska.