Njemački gradovi koji vas zovu da ih posjetite


Gradovi u Njemačkoj toliko su raznoliki da vas jednostavno zovu da ih posjetite. Jedinstvena atmosfera, kombinacija staroga i novoga, različite kulture, arhitekture… u svakom gradu pronađe se ono nešto po guštu svakoga od vas.

Naslovna fotografija: GNTB /Bamberg – Francesco Carovillano

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih mjesta u Njemačkoj koje se isplati posjetiti. 

BREMEN

Schnoor u staroj četvrti Bremena dobio je naziv zbog malih, živopisnih kuća i prodavaonica nanizanih kao biseri na ogrlici. Zgrade su stare stoljećima, a danas su dom mnogih obrtnika, umjetničkih fontana, skulptura…

Schnoor Viertel, BTZ /Ingrid Krause

SCHWERIN

Grad sa sedam jezera, idealno je odredište za jedrenje i vodene sportove. Dvorac iz bajke (palača Schwerin) čini ovu regionalnu prijestolnicu posebno popularnom među turistima, a državno kazalište Mecklenburg s galerijom Nacionalnog muzeja priziva i zaljubljenike u glazbu i umjetnost.

Schwerin, Tourismuszentrale Stralsund / Markus Kirchgessner

GÖRLITZ

Dom mnogih lijepo očuvanih zgrada s popisa spomenika u različitim arhitektonskim stilovima, od gotike do secesije, Görlitz se često koristi kao idealna scenografija za snimanje filmova i stekao je ime Gorliwood. Osim toga tu je povijest, kultura, religija, kulinarstvo, priroda, aktivnosti na otvorenom i/ili za obitelji. I da, ovdje sunce prvo izlazi jer je Görlitz najistočniji grad Njemačke.

Görlitz, Europastadt GörlitzZgorzelec GmbH

LUTHERSTADT WITTENBERG

Grad je povezan s početkom pokreta reformacije prije više od 500 godina i s njegovim duhovnim ocem Martinom Lutherom. Posjetioci grada mogu iz prve ruke dobiti uvid u ovo važno poglavlje povijesti, a pogotovo na festivalu Reformacije koji se održava 31. listopada.

Lutherstadt Wittenberg: Castle Church, GNTB /Christof Herdt

REGENESBURG

Street art – samo se jednostavno pojavi i iznenadi vas, u street artu svi mogu uživati uvijek i potpuno besplatno. Ovaj oblik umjetnosti dodao je boju na zidove njemačkih gradova, a često je uspio u tome da premosti jaz između prošlosti i sadašnjosti. Pokraj spontanih radova grafiti umjetnika, u njemačkim gradovima se redovno održavaju  festivali ulične umjetnosti koji okupljaju članove grafiti scene kako bi se cijela područja pretvorila u galerije na otvorenom.

Regensburg, www.bayern.by /Dietmar Denger

HAMBURG

Za sve ljubitelje glazbe Hamburg je pravi izbor jer je jedna od popularnih atrakcija koncertna dvorana Elbphilharmonie. U Hamburgu se nalaze i prelijepi, zeleni kvartovi prepuni grandioznih građevina i vila na obalama jezera Alster ili na primjer u četvrti Blankenese. Tu je i Speicherstadt, najveći kompleks skladišta na svijetu, odnosno četvrt u Hamburgu koji ne smijete preskočiti.

Hamburg Elbphilharmonie, GNTB / Francesco Carovillano

Za više detalja o godišnjoj kampanji German.Local.Culture posjetite stranicu Njemačke turističke zajednice.