Napušteni Vojni Aerodrom Željava – Objekt 505 “KLEK” – Najskuplja Vojna Tajna Bivše Jugoslavije


Croatia Infiltration je Hrvatska grupa snimatelja i fotografa koja se bavi urbanim istraživanjem. Tako zvani “Urbex” je istraživanje i fotodokumentiranje napuštenih, često neodržavanih i teško dostupnih građevina, te ponekad lokacijama sa zabranjenim pristupom javnosti.

Foto: Croatia Infiltration

U ovoj epizodi istražujemo povijest najvećeg tajnog projekta u bivšoj Jugoslaviji – Podzemnog Aerodroma Željava (Objekt 505 – “Klek”). Građen u periodu Hladnog Rata, ovaj objekt bio je treći najskuplji projekt u Europi. Usprkos svih pokušaja uništenja, ostaci ove megalomanske baze pričaju priču o crnom periodu moderne povijesti koja je bila potaknuta strahom od nuklearnog rata.

Urbanim istraživanjem bavimo se od 2009. godine. U prvih par godina fotografirali smo svaku napuštenu zgradu i rupu u Hrvatskoj. Kasnije smo se počeli baviti snimanjem i krenuli u inozemne avanture. Danas, u doba Korone, odlučili smo ponovo poći starim putevima, ali ovoga puta snimiti sve zanimljive objekte i ispričati vam njihovu zaboravljenu povijest.