Napad na turistički bus kod egipatskih piramida


To je druga nesreća u Egiptu u posljednjih 6 mjeseci u kojoj su meta turisti

Strani mediji javljaju o eksploziji kod egipatskih piramida u GiziBBC piše, pozivajući se na sigurnosni izvore, da je eksplozija odjeknula kraj turističkog autobusa u neposrednoj blizini piramida. 

Ti isti izvori javljaju da je cilj eksplozije bio upravo turistički autobus. To je druga nesreća u Egiptu u posljednjih 6 mjeseci u kojoj su meta turisti. 


Najmanje 16 osoba je ozlijeđeno, a izvori kažu, uglavnom su to strani turisti. Nije bilo izvješća o poginulima.

Fotografije koje se šire po društvenim mrežama prikazuju oštećen autobus, s raznesenim prozorima i ozlijeđenim turistima, od kojih su neki obliveni krvlju. 

“Eksplozivna naprava razbila je prozore autobusa koji je prevozio 25 južnoafričkih turista, ali i automobila s četvoricom Egipćana. Putnici iz obaju vozila lakše su ozlijeđeni te im je pružena liječnička pomoć”, rekao je AFP-u pripadnik snaga sigurnosti.

Mohamed el-Mandouh svjedočio je eksploziji: “Čuo sam jako glasnu eksploziju”, kazao je za Independent. 

U prosincu se dogodio sličan incident. Troje vijetnamskih turista i egipatski vodič poginuli su, a najmanje još 10 ljudi je ozlijeđeno kada je bomba, postavljena pored ceste, eksplodirala blizu njihovog turističkog autobusa manje od četiri kilometra od piramida u Gizi. 

S 14,7 milijuna u 2010. broj turista je u 2016. pao na 5,3 milijuna. No turizam se u 2017. postupno oporavio pa je te godine evidentirano 8,3 milijuna stranih posjetitelja. 

Izvor: Vijesti.rtl.hr