Nakon 7 mjeseci jednom turistu dozvoljen ulaz u Machu Picchu


Peru je otvorio turističku atrakciju Machu Picchu za jednog japanskog turista koji je čekao gotovo sedam mjeseci da vidi ove ruševine svetog grada Inka. Jesse Takayama našao se u Peruu kad je izbila epidemija koronavirusa te se nalazi u gradu Aguas Calientes od ožujka, javlja The Guardian.

Japanac je kartu kupio još u ožujku

Prvi plan mu je bio provesti nekoliko dana u Peruu kako bi posjetio ovo mjesto svjetske baštine. Kartu za ulazak kupio je još u ožujku, no uspio je ući tek ove subote, s posebnom dozvolom. Tako je postao prvi posjetitelj koji je u Machu Picchu došao nakon sedam mjeseci.

“Došao je u Peru s nadom da će moći ući”, rekao je ministar kulture Alejandro Neyra. Dodao je kako su Japancu prije povratka željeli omogućiti da vidi Machu Picchu te ga je posjetio u pratnji jednog od zaposlenika.

Peru je do sada zabilježio 33.305 smrti uzrokovanih covidom-19 te ima najveću stopu smrtnosti od koronavirusa u cijelom svijetu. Međunarodni letovi su skoro u cijelosti ukinuti i idu tek prema sedam zemalja u Južnoj Americi. Turizam je gotovo u potpunosti uništen.

Neyra je rekao kako će Machu Picchu za turiste biti ponovno otvoren u studenom. No bit će ograničenja vezanih za broj posjetitelja. Inače Machu Picchu dnevno posjeti 675 turista, no sada će se to ograničiti na 30 posto uobičajenog broja. 

Izvor: Index.hr