Najduža pješačka ruta na svijetu


Najduža pješačka ruta na svijetu je od Cape Towna do grada Magadana u Rusiji. Ruta je duga više od 22 000 km i niti u jednom trenutku nije potrebno koristiti brodski ili zračni prijevoz jer cijelu rutu čine ceste s mostovima.

Ako bi osoba hodala svaki dan 8h (što je nemoguće) trebalo bi 587 dana da se prođe ova ruta. Za neki održivi tempo trebale bi oko tri godine da se završi ovo putovanje.

Ruta pokriva 17 zemalja, 6 vremenskih zona i putnik bi na ovom ovom putovanju iskusio sva godišnja doba.

Najduže poznato hodanje je bilo vjersko hodočašće, a to je napravio čovjek po imenu Arthur Blessitt, koji je prešao preko 40 000 kilometara od 1969. Obuhvatio je svih sedam kontinenata, gdje je nosio veliki križ i propovijedao svoja kršćanska vjerovanja. Sada 80-godišnjak, Blessitt je u svojih 40 godina pješačke karijere prošetao kroz sve zemlje na Zemlji.

Kaže da je na svom putu posjetio 315 zemalja, otočja i teritorija. Bio je uhićen dvadesetak puta i prošao niz ratnih područja. U Sjevernu je Koreju 1998. unio križ rastavljen u svojoj prtljazi, a deset godina ranije unio je križ u Saudijsku Arabiju prešavši granicu usred pustinje. Blessitt je obišao svijet u segmentima, često u pratnji svoje supruge i nekolicine od njihovih sedmoro djece.