Najava: Putopisno predavanje – Izrael i Petra


Putopisno predavanje „Gdje se moli? Gdje se radi?, Gdje zabavlja?“ – u posjetu Izraelu i jordanskoj Petri, Ivone Bačelić Grgić, održat će se 18. siječnja 2018. s početkom u 18 h u Knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću.

U šetnju  Izraelom i izgubljenim gradom danas jednim od sedam svjetskih čuda jordanskom Petrom povest će nas Ivona Bačelić Grgić, ekonomistica, putopiskinja i blogerica.

Vodeći se Twainovom izrekom „Za dvadeset godina više ćete žaliti zbog onog što niste napravili nego zbog onog što jeste“, Ivona je sama otišla na  putovanje u Izrael i Petru u lipnju 2017. godine.

Na svojim putešestvijama Izraelom Ivona je posjetila  Tel Aviv i staru Jaffu, Haifu, Eilat na proputovanju do Petre u Jordanu, Jeruzalem, Betlehem, Mrtvo more i Masadu.

Na putopisnom predavanju ispričat će nam svoja iskustva  iz zemlje u koju je puno lakše ući nego izaći, zemlje koja ima najsigurniji aerodrom na svijetu. U svojim putešestvijama Izraelom prešla je strogu utvrđenu granicu na Rahelinom prolazu između Izraela i Palestine u posjetu Betlehemu.

Popila je sok u najnižem baru na svijetu na obali najslanijeg jezera na svijetu – Mrtvog mora.

Ispričat će nam i  kako je to boraviti na povijesnoj utvrdi iz Herodovog vremena – Masadi u  prime terminu za dobiti sunčanicu dok je živa u termometrima prelazila 40 stupnjeva, a koja se i  danas spominje prilikom polaganja vojne zakletve u državi u kojoj je služenje vojske obvezno i za muškarce i za žene.

Boravkom u Izraelu Ivona je iskustveno potvrdila tezu koja možda najbolje opisuje tri najveća izraelska grada, a  kaže da Jeruzalem moli, Haifa radi, a Tel Aviv se zabavlja.

A boravak u Petri, kaže Ivona potvrđuju riječi Lorensa od Arabije u Sedam stupova mudrosti „A Petra je najdivnije mjesto na svijetu.” Mislio je, da bi svaki opis mjesta izblijedio pred vlastitim doživljajem u susretu s Petrom“.

Ivona Bačelić Grgić proputovala je 43 zemlje i posjetila je 250 gradova  na 4 kontinenta– s prijateljima, strancima i sama. I ne misli  stati s upoznavanjem svijeta. Iskustva sa svojih putovanja redovito i rado prenosi na predavanjima i tribinama diljem Hrvatske. Autorica je zbirke putopisa Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike, objavljuje putopise i na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona, a piše i na vlastitom blogu Just for this feeling.