MOJA PORTUGALSKA VENTURA 5. DIO – SINTRA


Evo i posljednjeg dijela moje portugalske venture! Završavam je turističkom, pomalo bajkovitom Sintrom čiji je dobar dio ispunjen prirodom.

Napisala: Iva Matić

MOJA PORTUGALSKA VENTURA 1. DIO 

MOJA PORTUGALSKA VENTURA 2. DIO

MOJA PORTUGALSKA VENTURA 3. DIO Lisabon 1.dio

MOJA PORTUGALSKA VENTURA 3. DIO Lisabon 2.dio

Zanimljivo je koračati kroz naizgled maleni grad u kojemu se osjeti miris duge povijesti, u kojemu se isprepliću parkovi i šume sa bukom automobila.

Ovdje kao da nema gradske užurbanosti i kao da je cijeli grad namijenjen turizmu. Sintra je udaljena od Lisabona 40-ak minuta vožnje vlakom, a povratna karta će vas stajati 5 eura. Izgledom malo podsjeća na dalmatinske gradove, šetajući možete naći slatke dućane i suvenirnice, kafiće i restorane. Kad smo kod hrane preporučujem vam Rotas e Ruelas i Hambúrguer Real.

ROTAS E RUELAS

Mala simpatična slastičarnica u kojoj možete pojesti i nešto konkretno. Jako ljubazno osoblje, puno sladoleda, u ponudi su i palačinke, smrznuti jogurti, sendviči i slatki krumpir u raznim varijantama. Odlučila sam se za onog punjenog dimljenim lososom i nisam pogriješila.

Naručiš batat sa lososom, dobiješ tanjur pun svega

HAMBÚRGUER REAL

Zanimljivo, pomalo urbano mjesto u kojemu možete probati mnogo vrsta i kombinacija hamburgera. Ono što je mene privuklo bila je egzotična salata, imala sam predosjećaj da bi to moglo biti nešto sjajno. Nisam se prevarila – najbolji obrok koji sam pojela u cijeloj portugalskoj venturi! Dobijete škampe, zelenu salatu, radič, rikolu, orahe, indijske oraščiće, kivi, ananas, mango – za cca 6 eura. I vjerujte mi, isplati se!

Egzotična salata

Ok, sada kad sam vas najela, vrijeme je da vam preporučim što trebate napraviti kada dođete u Sintru.

  1. Obići Parque da Liberdade (Park slobode)

Sadržava preko 400 vrsta biljaka, lijep je, zelen i uredan. Odličan ako želite pobjeći od hrpe turista ili samo želite slušati pjev ptičica.

Ulaz u Park slobode

  1. Provozati se kočijom

Da, ovdje nije ništa neobično da kočija piči kroz grad, što po cesti što kroz uske ulice. Nisam neka pobornica takvog odnosa prema životinjama, ali tko voli, na ovakav način može doživjeti grad iz malo drugačije perspektive.

Vožnja kočijom po prometnoj ulici

  1. Obići zanimljive dućane čiji natpisi mame

Uglavnom su to i suvenirnice, iako se mogu naći i dućani robom i modnim dodacima. Fora je imati nešto što je baš izrađeno u Sintri ili Portugalu, zar ne?

Izlog dućana

  1. Obići palaču Pena

Rekla sam si da se ne vraćam natrag dok je ne posjetim. Iako će vas povratna autobusna karta iz centra Sintre do palače doći skoro 7 eura, iako ćete za ulaz u palaču trebati izdvojiti 14 eura, iako ćete čekati duugačak red jer na dnevnoj bazi ovu palaču posjećuje more turista, nadam se da će se isplatiti. Pod zaštitom je UNESCO-a, jedna je od sedam čuda Portugala i izgleda stvarno bajkovito. Kažu da za ljepotu treba „potrpit“, u ovom se slučaju slažem.

Pogled izvana

Pogled iznutra 

Pogled odozgora

Nadam se da ste uživali u mojoj portugalskoj venturi i da sam vam barem malo pomogla pri obilasku Ericeire, Baleie, Lisabona i Sintre. Tko želi može me nastaviti čitati na mojoj FB stranici Müesli s Ivom – https://www.facebook.com/mislisivom/. Paa, do čitanja!