Moja Indija (2.dio) Agra


Agra, vjerojatno najposjećeniji grad u Indiji koji vrvi turistima iz svih krajeva svijeta, posjetili smo drugog dana našeg boravka u Indiji. Iako smo se prvotno odlučili za putovanje vlakom, zbog termina leta za Kolkatu u petak, u Agru smo ipak odlučili ići automobilom i vratiti se u Delhi sutradan ujutro.

Napisao: Nikola Grbin

Za ovdašnje pojmove prilično skupi transfer dogovorili smo u hotelu u kojem smo odsjeli,  dok smo smještaj u Agri ranije rezervirali preko Bookinga. The Coral Homestay, privatni smještaj u vlasništvu izrazito simpatične indijske obitelji, nalazi se u neposrednoj blizini istočnog ulaza u Taj Mahal te smo ga upravo zbog savršene lokacije i niza pozitivnih ocjena i komentara o srdačnosti vlasnika te o čistoći objekta,  na koncu i odabrali.

Budući da je Agra od Delhija udaljena 220 km, na put smo krenuli iz našeg hotela već u 8 ujutro, odmah nakon doručka u kojem smo jeli tradicionalni specijalitet Uttar Pradesh  kuhinje, bedmi puri aur alloo – kombinaciju nemasnog kruha nalik na palačinku posluženog s toplim curryjem od krumpira. Idućih sat i pol probijali smo se kroz nepregledne kolone automobila, tuk – tukova, motorista, biciklista, pješaka i životinja u tipičnoj jutarnjoj gužvi u Delhiju.  Jednom kad smo se uspjeli izvući iz vreve Delhija, ostali smo iznenađeni uređenošću i funkcionalnošću indijskih cesta. Zapravo, autocesta koja spaja Delhi i Agru, New Yamuna expressway, otvorena je prije nekoliko godina i otad predstavlja spas ovdašnjem stanovništvu i brojnim turistima koji bi inače do Agre putovali značajno dulje. Nakon ugodnih tri i pol sata vožnje koje je pratila preglasna indijska glazba s lokalne radio postaje u kojoj je od nas troje vidljivo najviše uživao vozač, stigli smo u Agru. Pomalo pustinjski pejzaž grada još je više dolazio do izražaja zbog sunca koje je bilo visoko na horizontu. Grad je u podne bio vrlo živ – krcat i lokalcima i strancima.

I ovdje, kao i u Delhiju, krave tumaraju i odmaraju se gdje god stignu, a ogroman je i broj pasa lutalica koji spavaju po cesti ili ondje gdje pronađu hlad. Ipak, ne izgledaju toliko mršavo i izmrcvareno – više izgledaju kao da su u prirodnoj simbiozi sa svima drugima koji na ulicama Agre rade, prodaju, kuhaju, igraju društvene igre i sl. Fascinirani prizorom u kojem auto na brzoj cesti skreće kako bi zaobišao kravu, našeg smo vozača pitali o porijeklu koncepcije svetosti krava među Indijcima. Nažalost, zbog njegovog izrazito lošeg engleskog, odgovor nas je dodatno zbunio pa smo ga pokušali sami pronaći na Internetu. U osnovi, postoji niz različitih objašnjenja zašto  baš krava od svih životinja koje postoje jedina ima poseban status među Indijcima. No, čini se kako nijedan od njih nije točan, ili barem nije točan u potpunosti. Naime, razlozi se često pronalaze u religiji pa se tako navodi kako hinduisti nikada ne bi ozlijedili kravu, a mnogi ih spominju i u svojim pjesmama. Blagi pogled te pitome životinje Indijcima je znak dobrote i milosti pa reći nekoj ženi da ima oči kao krava u Indiji nije uvreda, već navodno veliki kompliment. No, krava u Indiji ipak nema svugdje isti status. Na sjeveru Indije krava je svetinja – obitelji imaju zadatak poslužiti joj dio svoje večere.

No, na jugu Indije krava nije više toliko sveta. Iako je ni tu hinduisti neće klati, njezino se meso ipak jede. Hinduisti svoje starije krave većinom prodaju lokalnim muslimanima koji ih kolju te meso kasnije prodaju upravo onima od kojih su kupili kravu. Nakon što smo se probili kroz uličice krcate tuk tukovima i ljudima, stigli smo pred istočni ulaz u Taj Mahal. Bližio se jedan sat poslijepodne pa iako smo se bojali da ćemo dugo čekati u redu za kartu, ispostavilo se kako je kasniji dolazak pred taj monumentalni spomenik, bila bolja opcija. U rekordnom roku uspjeli smo kupiti kartu koju smo platili nešto manje od 130 kuna po osobi, što je cijena za strance koja se iz godine u godinu povećava, dok je za Indijce značajno niža. Krenuli smo u obilazak i ostali osupnuti ljepotom i minucioznošću ručno oslikanog mramora – Taj Mahal je zaista s razlogom jedan od sedam svjetskih čuda. To je jedan od najslavnijih spomenika na svijetu savršene simetrije i bjeline mramore koji baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Horde turista žele sliku iz svih njegovih kuteva, a ni mi sami nismo bili iznimka. Izgrađen je 1653. godine, a gradnja je trajala nevjerojatne 22 godine. Unutar samog Taj Mahala nalazi se mauzolej te predstavlja svojevrsni spomenik ljubavi koji je sagradio Džahan-šah, vladar Mogulskog carstva.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Drugari. ❤️? #TajMahal #India

A post shared by Nick Joseph Grbin (@nick_februar) on

Izgradio ga je u spomen svojoj voljenoj supruzi Mumtaz Mahal, koja ga je prije svoje prerane smrti zamolila da joj sagradi spomenik kakav svijet još nije vidio. Džahan-šah to je i učinio, a osim turistima, Taj Mahal je danas iznimno važan i indijskim muslimanima koji svakog petka upravo tamo odlaze na molitvu. Petkom je stoga Taj Mahal uvijek zatvoren za turističke posjete. Budući da se nalazi na obali rijeke, Taj Mahal i njegova okolica zanimljivi su i svjetskim fimašima koji redovito snimaju na obali rijeke Yamuna s koje puca fantastičan pogled na stražnji dio Taj Mahala. S obzirom na to da je on iz svih kuteva isti, prednje fontane naknadno se kompjutorski montiraju u snimljene kadrove. Posljednjih godina kontroverze oko Taj Mahala stvaraju nevjerojatna onečišćenja koja navodno utječu na promjenu boje mramora – stručnjaci tako upozoravaju da dim iz tvornica i ostalo industrijsko zagađenje uvelike utječu na očuvanost spomenika. Nakon detaljnog obilaska odlučili smo se otići do Agra Forta.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nick Joseph Grbin (@nick_februar) on

Riječ je o utvrdi crvenog pješčenjaka koja predstavlja nekadašnji cijeli Stari grad, prijestolnicu Mogulskog carstva u 16. stoljeću. Miješajući islamsku i indijsku arhitekturu, ova je impresivna građevina danas uz bok Taj Mahalu po posjećenosti. Nažalost, veći dio Agra Forta u ovim trenucima je zatvoren za javnost zbog obnove i revitalizacije tog povijesnog spomenika. Ipak, određeni dio utvrde otvoren je za posjetitelje te se svakako preporuča obilazak. Ubrzo smo se vratili do našeg Coral Homestayja gdje smo u jednom od najpomnije uređenih vrtova u privatnim domaćinstvima proveli ugodnu i opuštenu večer. Već ujutro nas je čekao povratak u kaotični Delhi.