Mexico by Branka Čolić


Branka nas svojim fotografijama vodi u daleki i prekrasan Meksiko.
 
Obišla sam Chichen Itz-u, uz koju sam u istom danu posjetila i obližnju cenotu Ik Kil koja je krcata ljudima i kupanje ne predstavlja baš neko zadovoljstvo, ali zato razgled da, te mjestašce Valladolid. Slijedi Tulum i Coba te posjet plaži Paraiso u povratku, koja je sve samo ne rajska, pogotovo ako ne volite gužvu i cijene su paprene. Posjetila sam i cenote Casa Tortuga, imate priliku plivati u čak 4 različite na jednom mjestu, vodič vas vodi a na kraju se može ostati i neograničeno kupati. Cenota je bezbroj, neki podaci kažu oko 6000 a misle da ih je čak i više. U povratku zaustavljanje na Xpu-Ha plaži koja je cjenovno pristupačnija od one prve i manja je gužva. 
Što se tiče poznate Isla-e Mujeres, to je izlet brodom iz Cancuna i tamo provedete dva sata uključujući i ručak, zapravo se više vozate što kopnom što morem nego što se uopće išta doživi. Prevelika gužva, otok ništa posebno, izbjeći svakako. 
Drugi otok, Isla Holbox, više je chill, nema velebnih resorata, nema automobila, više je bagpackerski orijentiran. Malen, šarmantan i prekrasan, tu vrijedi doći.
Na sjeveru poluotoka i sve više privlačno turistima je ružičasto jezero – Las Coloradas i obližnji Rio Lagartos, zaštićeni od UNESCO-a i prirodni su rezervat. Cijeli poluotok je jedno veliko močvarno područje, sa ogromnom vlagom i ugodnom klimom. Ružičasto jezero svoju boju dobiva od malih morskih mikroorganizama koji sadrže beta karoten i te iste jedu flamingosi pa im perje za par mjeseci poprimi istu boju, a inače su bijeli. Nije im bila sezona, vidjeli smo tek pokojeg u daljini. U Rio Lagartosu se vozite čamcem po laguni, tražite kojeg krokodila ako imate sreće, mažete se ljekovitim blatom, kupate se u Meksičkom zaljevu i u povratku stajete na farmu krokodila. Tu ih razmnožavaju pa puštaju u divljinu, a vi ih možete maziti i hraniti. Od najmanjeg do najvećeg, pa sam ja izabrala da po leđima gladim i hranim velikog, ne uzimajući u obzir da ih je oko mene na desetke. 
 
Deset dana za ovaj dio zemlje bilo je možda kratko ali skroz dovoljno da se doživi meksički duh, način života i nadam se vratiti da još malo istražim Mexico City i okolicu.