Meksiko – TOP 20 zanimljivih činjenica


Meksiko je u zadnjih par godina postao jedna od najpoželjnijih turističkih destiacija, a mi smo vam izdvojili TOP 20 zanimljivih činjenica o ovoj zemlji koje možda niste znali

1.Nacionalno sveučilište u Meksiku najstarije je sveučilište u Sjevernoj Americi osnovano davne 1551. godine.

2. Mexico City je dom najveće svjetske flote taksija sa više od 100 000 taksija koji prometuju svaki dan.

3. Meteorit koji je izbrisao dinosaure sa zemlje prije 65 milijuna godina pogodio je meksički poluotok Yucatán. Iza njega je ostavljen krater od 180 četvornih metara s dubinom većom od 600 metara. Zaposlenici državne naftne tvrtke PEMEX otkrili su krater 1981. dok su bušili naftnu bušotinu.

Ik Kil cenota

4. Meksička vlada priznaje 68 službenih jezika, od kojih je većina autohtona, a Španjolski je jezik kojim govori većina Meksikanaca.

5. Službeni naziv Meksika je Estados Únidos Mexicanos (ili “Sjedinjene Meksičke Države”).

6. 80% meksičkog izvoza ide u Sjedinjene Države. To uključuje strojeve i transportnu opremu, čelik, električnu opremu, kemikalije, prehrambene proizvode, kavu, naftu i naftne derivate.

Chichén Itzá – jedno od 7 čuda svijeta

7. U Meksiku postoji 35 mjesta svjetske baštine UNESCO-a i 67 nacionalnih parkova.

8. Meksička djeca ne dobivaju darove na Božić, umjesto 25. prosinca, dobivaju ih 6. siječnja.

9. Meksiko je najveći svjetski proizvođač srebra. Također je dom najvećeg rudnika srebra po veličini rezervi na svijetu, Penasquito u državi Zacatecas.

Tulum

10. Izumitelj televizije u boji, Guillermo Gonzalez Camarena, rođen je u drugom po veličini meksičkom gradu Guadalajari. Godine 1940., kada je imao samo 23 godine, Camarena je zatražio patent za prvi sustav prijenosa slike u boji. Na kraju je korišten u svemirskoj letjelici Voyager 1.

11. Meksiko je jedna od rijetkih zemalja na Zemlji koja ima više obale nego što ima kopnene granice.

12. Meksiko je poznat po svojim prekrasnim cenotama – koji su u osnovi prirodni slatkovodni bazeni. U Meksiku postoji oko 6000 cenota, od kojih je većina na poluotoku Yucatan, a svi su povezani kao dio najvećeg podvodnog špiljskog sustava na Zemlji.

Izamal

13. Meksiko ima samo jednu trgovinu oružja u cijeloj zemlji. Nalazi se u Mexico Cityju, a njime upravlja meksička vojska. Meksiko ima neke od najstrožih svjetskih zakona i propisa o vatrenom oružju. Kako bi kupili oružje u Meksiku, građani se moraju podvrgnuti provjerama prošlosti, uzimanju otisaka prstiju, slanju referenci, fotografiranju i drugim koracima. Nakon što zadovolje sve ove zahtjeve, mogu kupiti samo jedan pištolj i jednu kutiju metaka.

14. Čokolada potječe iz Meksika. Drevne meksičke civilizacije, uključujući Olmeke, Asteke, Tolteke i Maje, uzgajale su stabla kakaa prije više od 3000 godina.

15. Meksiko je najveći svjetski izvoznik piva.Las Colorodas

16. Najveća piramida na svijetu po volumenu nalazi se u Meksiku. Zove se Tlachihualtepetl ili “Velika piramida”. Nalazi se u Choluli u državi Puebla, 100 km jugoistočno od Mexico Cityja. Kraća je, ali mnogo šira od Velike egipatske piramide.

17. Meksiko ima 1714 zračnih luka. Samo Sjedinjene Države i Brazil imaju više zračnih luka od Meksika.

18. U Meksiku je umjetnicima dopušteno plaćati poreze sa svojim radovima, u programu pod nazivom Pago en Especie ili “plaćanje u naravi”. U programu sudjeluje više od 700 umjetnika iz cijele zemlje.

19. San Francisco nije oduvijek bio u sastavu SAD. Sve do Američko-meksičkog rata 1848. godine, ovaj kalifornijski grad nalazio se u Meksiku.

20. Cezar salatu izmislio je u Meksiku talijanski imigrant u hotelu Caesar u Tijuani.

Pročitaje još:

Škotska – Top 20 zanimljivih činjenica

Vijetnam – TOP 15 zanimljivih činjenica

Rim – Top 15 zanimljivih činjenica

New York – Top 23 zanimljivih činjenica

Singapur – TOP 30 zanimljivih činjenica

Portugal – Top 20 zanimljivih činjenica

London – Top 25 zanimljivih činjenica

Bangkok – TOP 7 zanimljivih činjenica

Tokio – Top 18 zanimljivih činjenica

Maroko – Top 20 zanimljivih činjenica

Top 30 zanimljivih činjenica o Islandu

Top 35 zanimljivih činjenica o Južnoj Koreji

Top 25 zanimljivih činjenica o Tajlandu

Top 30 zanimljivih činjenica o Australiji

Top 25 zanimljivosti ili činjenica o Japanu

Top 7 zanimljivosti – Atacama pustinja

Peru – Top 20 zanimljivih činjenica