Magična Vojvodina kroz okuse i mirise autentičnosti


Planirate li na festival Exit koji se odražava od 4.-7.7. u Novom Sadu, svakako produljite svoj odmor za koji dan više za sve ono u okolici ovog grada mladih, za posjet ostatku magične Vojvodine koji će vas ugodno iznenaditi.

Multikulturalnosti i ljubaznost u ovom gradu stanuju zajedno i to ćete osjetiti na svakom koraku. Titulom prijestolnice mladih za 2019. i Europske prijestolnice kulture za 2021.godinu, Novi Sad želi biti pozitivan primjer međuregionalne, interkulturalne suradnje i koegzistencije čak 26 nacionalnosti.

Dok ste u Novom Sadu posjetite Petrovaradinsku tvrđavu i otkrijte tajne podzemnih tunela, obiđite povijesnu jezgru grada, popijete kavu u jednoj od starih kavana, pojedite kolač u slastičarnici «Vremeplov» i doživite grad na Dunavu na poznatoj gradskoj plaži – Štrandu. I danju i noću ovdje vam je zagarantiran dobar provod. Kada osjetite glad, put neka vas dovede do restorana pa i svojevrsne etno kafane «Sokače New Way» gdje ćete uživati u ambijentu Srbije dvadesetih godina prošlog stoljeća i pogađate u mesnim delicijama s roštilja. Za ovo mjesto mnogi kažu da je gurmanska bajka pa slobodno prošećite na doručak, ručak ili večeru, pojedite «pirotski ćevap» ili «jagnjeću kapamu», popijte čašicu dobre rakije, žute dunje ili šljive-

Proda se ovdje i nekada 5.000 ćevapa dnevno. I nemojte žuriti s jelom ovdje jer jede se dugo i polagano. Nakon uživanja u gradu možete obići Salaše, druge simbole turizma Vojvodine. Etno kuće i imanja na kojima možete uživati u seoskom ambijentu, pojesti baš domaća jela, popiti odličnu rakiju, jahati konje ili samo uživati na svježem zraku.

Salaš 137

Jedan takav Salaš, Salaš137, odabrali smo i za naš posjet, a osvojio nas je odmah na prvu. Već dok prolaziš kroz drvored bagrema koji izgleda filmski možeš se zamisliti u nekoj kočiji iz doba Marije Terezije i uz takav povijesni prilaz znaš da dolaziš na neko posebno mjesto. Na jedan stari Salaš koji je netko prepoznao još davno, uložio puno ljubavi i rada, a danas je to uspješan biznis. Takav njuh prije 20-tak godina imao je i vlasnik Aleksandar Samardžija, nadimkom Splićo, koji se zaista pobrinuo za autentičnosti na i oko imanja. Svaki detalj unutra i vani na svome je mjestu. Sve svoje što nude za stolom uzgajaju i raste na imanju. Inkognito su ovdje odsjele mnoge svjestke zvijezde,  Demi Moore i Julia Roberts te mnogi izvođači Exita ovdje su odlučili provesti svoj odmor i uživati u cijelo ambijentu.

Salaš 137

Čim sjednete na dvorište, na jedan od mnogih stolova u hladovini drveta, nude  vam kavu ili rakiju. Rakija od dunje i srpska kava savršeno «prijaju»i otvaraju apetit za sve ono što dolazi uskoro na stol, a toga je mnogo. Jede se ovdje od jutra do navečer. Ajvar, čvarci, Salašarski čekić (suha šljiva umotana u špek), pohane svinjske nogice i orginalan češnjak s medom koji nas je oduševio, al baš. Dalje redom mesne delicije, pljeskavica, pa mućkalica od piletine u medu, salašarska kobasica, janjetina u mlijeku sve do deserta baklave i šnenokla. I ovo je samo dio jelovnika zbog kojega se ovdje vraćaju mnogi, a i mi ćemo opet ponovno na ovakav spoj autentične kuhinje i orginalnih naziva.

Salaš 137

Nakon svih ovih okusa i mirisa, najbolje je popiti bermet, slatko desertno vino i uživati u prirodi mjesta na kojem se nalazite. «Uživajte & pamtite» tako vas pozivaju na Salašu137 jer ćete se zaista na ovom mjestu tako i osjećati.

Odlučite li ovdje prenoćiti i to možete u jednoj od 13 soba, a sutradan biste mogli provesti na Fruškoj gori, planini Vojvodine i nacionalnom parku. Dolaze ovdje biciklisti, maratonci, mladi i obitelji na kraće i duže šetnje, ovdje se nalaze i brojni manastiri, bogati poviješću i tradicijom. Ovdje se jede i  dobar gulaš od divljači, vikendom se traži mjesto više, gotovo svugdje na Fruškoj gori.

Želite li napraviti odmor od mesne hrane posjetite ranč «Dobro prase» kojih 10 tak kilometara od grada. Simpatičnog imena koje možda aludira na dobru prasetinu koja se može pojesti potpuno je kontra toga. Ovo je oaza mira i zdravlja, mjesto za vegane i vegetarijance na kojem ne moraju puno razmišljati što će odabrati za jelo. Osim uživanja u svježem zraku, ovdje možete u šetnju na skupljanje samoniklog, jestivog i ljekovitog bilja i gljiva. Možete naučiti kuhati zdrava domaća  vegetarijanska i veganska jela, a i peći beskvasni krug. Na ovaj ranč možete povesti svoje najmlađe koji će uživati u raznoraznim igrama u prirodi, jahanju konja, a možda se i odlučite da ljetni kamp za djecu baš na ovom ranču, u srcu Fruške gore u dodiru s prirodom.

Fruska Gora

Kupuju ovdje i imanja mladi IT-ovci kojima je preskupo živjeti u gradu pa su kvadrate malog stana zamijenili s kućama u zelenilu. Bogat je i plodan ovaj kraj. Etno i bio proizvoda ne nedostaje. Od pekmeza, prirodnih sokova do domaćih rakija. Dok se vozite uz cestu možete probati, a i kupiti domaće proizvode. Mnogo je ovdje i vinarija koje vrijedi posjetiti i degustirati lokalna vina, jer od svih vinogorja u Srbiji, Fruška gora ima najdužu tradiciju. Poznata je vinarija Kovačević i njihov «Cuvee Piquant», čija ćete vina moći i probati u brojnim restoranima i salašima.

Ostane li vam još koji dan, svakako posjetite Suboticu na sjeveru Vojvodine i uživajte u biseru secesijske arhitekture, autohtonim vinama na vinskim turama i salašima kojih i ovdje ima za autentičan doživljaj.

Vojvodina skriva još mnoge ljepote, na vama je da ih posjetite i da uživate u balkanskom gostoprimstvu baš kao što to otkrivaju mnogi koji se odluče posjetiti ovaj kraj. Put festivala, Salaša i vinarija. Samo opušteno.

Napisala: Rujana Lukac